Prestasi REITs Patuh Syariah Bursa Malaysia Pada Tahun 2023

Nak melabur dalam Real Estate Investment Trust (REITs) di Bursa Malaysia ini mudah sahaja. Hal ini kerana, hanya terdapat 19 REITs yang didagangkan dan daripada itu pula hanya lima REITs sahaja yang patuh syariah.

Sekiranya anda pelabur yang mencari saham yang patuh syariah sahaja maka fokus anda hanya pada lima REITs yang bakal kami ulaskan dalam artikel ini.

Untuk pengetahuan anda, lima REITs tersebut adalah:

 1. AXIS REITS (AXREIT) 
 2. KLCC REAL ESTATE INVESTMENT TRUST (KLCC)
 3. AME REAL ESTATE INVESTMENT TRUST (AMEREIT)
 4. AL-SALAM REAL ESTATE INVESTMENT TRUST (ALSREIT)
 5. AL-AQAR HEALTHCARE REIT (ALAQAR)

Baca juga: Apa itu Real Estate Investment Trust (REIT)?

Bagaimana agaknya prestasi lima REITs patuh syariah ini pada tahun 2023? REITs ini tidak ditulis mengikut urutan.

Axis REITs (AXREIT)

Axis Real Estate Investment Trust adalah REIT pertama di Malaysia, yang disenaraikan di Bursa Malaysia pada 3 Ogos 2005. Ia mempunyai pelbagai portfolio yang terdiri daripada 57 hartanah yang terletak di Lembah Klang, Johor, Pulau Pinang, Pahang, Negeri Sembilan dan Kedah. 

Axis-REIT ditubuhkan untuk memiliki dan melabur terutamanya dalam hartanah industri dan pejabat

Objektif utama dana ini ditubuhkan adalah :

i) Menyediakan pemegang unit dengan pendapatan yang stabil dan berkembang
ii) Mencapai pertumbuhan jangka masa panjang 

Carta: TradingView

Axis REITs membuka tirai 2023 pada harga RM1.70 dan ditutup pada RM1.77 pada hari terakhir dagangan 2023. Ia memberi kenaikan sebanyak 4.11%.

KLCC Real Estate Investment Trust (KLCC)

KLCC Stapled Group merupakan satu sekuriti stapled yang tersenarai di Bursa Malaysia. Ia terdiri daripada dua buah entiti iaitu KLCC Property Holdings Berhad dan KLCC REIT.

KLCCP menjana pendapatannya daripada lima buah aset di dalam portfolionya yang merangkumi perkhidmatan pengurusan hartanah, REIT dan tempat letak kenderaan.

Anak syarikatnya pula terdiri daripada KLCC Urusharta Sdn bhd, KLCC REIT Management Sdn Bhd dan KLCC Parking Management Sdn Bhd.

Carta: TradingView

KLCC antara REITs paling popular pula membuat kenaikan yang agak baik pada 2023. Harga KLCC pada 3 Januari 2023 adalah RM6.32 manakala harga KLCC pada 29 Disember 2023 adalah RM7.09. 

Kenaikan sebanyak RM0.77 tersebut memberi kenaikan sebanyak 12.18%.

AME Real Estate Investment Trust (AMEREIT)

AMEREIT baru sahaja disenaraikan pada penghujung tahun 2022. Harga IPOnya adalah RM1.13. 

AMEREIT merupakan salah satu REITs patuh syariah yang mana portfolio pendapatannya kebanyakannya daripada industri di Malaysia dan luar negara. 

Buat masa ini aset di bawah pengurusannya bernilai lebih dari RM600 juta dan menguruskan 37 hartanah. 

Carta: TradingView

Sepanjang tahun 2023 AMEREIT naik sebanyak RM0.20 atau 18.51%.

Al-Salam Real Estate Investment Trust (ALSREIT)

Al-Salam REIT berjaya disenaraikan di Papan Utama Bursa Malaysia pada 29 September 2015. Bermula dengan 31 hartanah pada tahun 2015, Al-Salam REIT telah memperluas portfolio ke 54 hartanah di seluruh Malaysia yang terdiri daripada tiga pusat peruncitan, sebuah bangunan pejabat, 43 buah restoran dan 7 aset lain.

Carta: TradingView

Pada 3 Januari 2023, ALSREIT berharga RM0.350 dan di penghujung tahun harganya telah meningkat kepada RM0.475. Kenaikan sebanyak RM0.125 ini telah memberi peningkatan sebanyak 35.71%.

Al-Aqar Healthcare Reit (ALAQAR)

Al-’Aqar Healthcare REIT disenaraikan di Papan Utama Bursa Malaysia pada 10 Ogos 2006. Sejak itu, AL- Aqar telah mencapai pelbagai pencapaian. Antaranya seperti REIT Islamik pertama di dunia, REIT penjagaan kesihatan Islamik pertama di Asia dan penanda aras untuk pengembangan REIT Islamik di rantau ini. 

Ditubuhkan dengan portfolio awal sebanyak enam hartanah, kini Al-’Aqar telah mengembangkan portfolio menjadi 23 hartanah yang terdiri daripada 17 hospital, 3 pusat kesihatan, 2 kolej dan 1 pusat rawatan & penjagaan warga emas.

Al-’Aqar diuruskan oleh Damansara REIT Managers Sdn Berhad, anak syarikat milik penuh Johor Corporation dan disokong oleh KPJ Healthcare Berhad.

Carta: TradingView

AlAQAR pula juga antara REITs patuh syariah paling popular dalam kalangan pelabur. Pada awal tahun harga ALAQAR adalah RM1.13 dan di penghujung tahun adalah RM1.22. ALAQAR telah naik sebanyak RM0.09 atau 7.96%.

Walaubagaimanapun, kenaikan harga bukanlah pengukur utama bagi REITs kerana majoriti pelabur melabur dalam REITs kerana ingin mendapatkan dividen. Setiap REITs di atas juga semuanya mengagihkan dividen kepada para pelabur. 

Baca: Dividen Real Estate Investment Trust (REIT) Tinggi Ke?

Terima kasih kepada anda yang menyokong kami selama ini. Hari-hari kami bersemangat nak sebarkan ilmu tentang kewangan dan pelaburan.

Kami sedar yang majoriti pembaca kami adalah anak-anak muda yang tercari-cari panduan bagaimana untuk mula melabur. Jadi buku ini sangat sesuai bagi newbie yang nak mulakan langkah pertama.

Anda ada soalan-soalan berikut yang memerlukan jawapan?

 • Ada duit tapi tak tahu nak melabur di mana?
 • Nak melabur tapi takut kena tipu dengan scammer?
 • Bagaimana nak tahu sesuatu pelaburan itu adalah patuh Syariah atau tidak?
 • Ada banyak sangat jenis pelaburan dekat luar sana, apa yang paling sesuai dengan jiwa?
 • Dalam suasana ekonomi yang tak menentu, apakah pelaburan ‘safe haven’ yang menjadi pilihan?
 • Pelaburan tanpa tunai tu macam mana?
 • Soalan-soalan lazim berkenaan pelaburan

Jika ya, maka anda perlu miliki buku Buku Malaysia Melabur : 10 Benda Kita Kena Tahu.

Buku Malaysia Melabur juga telah berada dalam senarai MPH Best 2020 dalam kategori MPH Best Malay Non-Fiction 2020.

Sesungguhnya kami bersyukur diberi peluang oleh Allah untuk berubah menjadi lebih baik dan mendapat rezeki seperti yang diidamkan. Kami doakan semoga tuan puan juga dilimpahi rezeki yang penuh keberkatan.

Boleh miliki buku ini secara online di Shopee

Previous ArticleNext Article

Harga Keluli, Simen Dari Bulan Ke Bulan Kekal Tidak Berubah Pada Mac

KUALA LUMPUR, 4 April  (Bernama) — Indeks harga seunit bagi keluli dan simen dari bulan ke bulan  kekal tidak berubah bagi kebanyakan kawasan di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak pada Mac 2024 berbanding Februari 2024, kata Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM).

Ketua Perangkawan Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin berkata harga purata seunit keluli, yang terdiri daripada bar bulat keluli lembut dan bar cacat tegangan tinggi Mycon 60, ialah RM3,683.51 setan, naik sedikit kepada 0.1 peratus pada Mac 2024, berbanding RM3,679.54 setan pada Februari 2024.

Bagaimanapun, beliau berkata terdapat sedikit peningkatan dalam indeks harga seunit keluli di kawasan Kota Kinabalu (0.2 peratus) dan Sandakan (1.1 peratus) pada Mac 2024.

“Perbandingan tahunan harga purata seunit keluli mencatatkan penurunan kecil  iaitu negatif 0.2 peratus pada Mac 2024 berbanding RM3,690.90 setan pada Mac 2023,” katanya.

Selain itu, beliau berkata harga purata simen mencatatkan sedikit peningkatan sebanyak 0.2 peratus, dengan harga purata RM23.01 setiap beg 50 kilogram (kg) pada Mac 2024 berbanding RM22.97 bagi beg 50 kg pada Februari 2024.

Bagaimanapun, beliau berkata terdapat sedikit penurunan sebanyak 0.3 peratus untuk indeks harga simen di Terengganu dan Kelantan sepanjang Mac 2024.

“Manakala purata harga seunit simen meningkat 2.7 peratus pada Mac 2024 berbanding RM22.41 setiap beg 50 kg pada Mac 2023,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Sementara itu, Mohd Uzir berkata perbandingan tahunan bagi Mac 2023 dan Mac 2024 menunjukkan indeks harga seunit simen meningkat di antara 0.9 peratus hingga 7.7 peratus bagi semua kawasan di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak, tetapi indeks harga seunit bahan itu mencatatkan sedikit penurunan di Kota Kinabalu (-0.7 peratus) dan Kuching (-0.1 peratus).

“Selain itu, perbandingan tahunan untuk indeks harga seunit keluli menunjukkan penurunan di antara negatif 0.8 peratus hingga negatif 4.9 peratus untuk Mac 2024 berbanding bulan yang sama tahun sebelumnya.

“Bagaimanapun, hanya Johor mencatatkan peningkatan dalam indeks harga seunit keluli (2.1 peratus),” katanya.

Menurut Jabatan Perangkaan, mulai Januari 2024 Indeks Kos Bahan Binaan Bangunan (IKB) mengikut kategori dan kawasan bangunan diasaskan semula kepada Januari 2023 bersamaan dengan 100 (Januari 2023=100).

Jabatan itu berkata IKB dari bulan ke bulan (termasuk bar keluli) untuk semua kategori bangunan pada Mac 2024 meningkat di antara 0.1 peratus hingga 0.2 peratus bagi hampir semua kawasan di Semenanjung Malaysia, dengan sedikit penurunan direkodkan untuk IKB (termasuk bar keluli) untuk bangunan kayu dan cerucuk kayu di Terengganu dan Kelantan (masing-masing -0.6 peratus).

Ia berkata IKB (termasuk bar keluli) di Sabah juga lebih tinggi antara 0.1 peratus dan 0.5 peratus untuk hampir semua kategori bangunan.

“IKB (termasuk bar keluli) untuk semua kategori di Kota Kinabalu dan Tawau menunjukkan sedikit peningkatan sebanyak 0.1 peratus dan 0.2 peratus pada Mac 2024 berbanding bulan sebelumnya.

“Sementara itu, indeks untuk hampir semua kategori bangunan di Sandakan meningkat di antara 0.1 peratus dan 0.5 peratus untuk hampir semua kategori bangunan berbanding Februari 2024,” katanya.

— BERNAMA