12 Ciri Wanita Yang Bijak Urus Kewangan Dan Tak Boros

Wanita selalu dikenali sebagai seorang yang gemar membeli-belah! Mana tidaknya, pasti mereka berminat dengan pelbagai barangan perhiasan, pakaian, makanan dan sebagainya. Apabila suka berbelanja, sikap boros kemungkinan akan mempengaruhi diri seseorang.

Namun, tahukah anda, tidak semua wanita seperti itu. Ada juga yang jenis bijak urus kewangan dan tidak boros.

Jom kami kongsikan 12 ciri wanita bijak urus kewangan dan tidak boros. Sekiranya anda kenal wanita yang memiliki ciri-ciri ini, maka sayangilah mereka ketat-ketat.

1. Mempunyai Skim Perlindungan Diri

Hari ini, golongan wanita bukan lagi golongan yang lemah sepenuhnya. Mereka juga mampu untuk mencapai apa sahaja yang mereka inginkan.

Bagi wanita yang bijak dan memikirkan risiko dalam kehidupan mereka, pasti akan sediakan pelan perlindungan diri untuk diri sendiri.

Baca juga Kenapa Wanita Perlu Ada Kad Perubatan Sebelum Mencecah Usia 30 Tahun

2. Baca Buku Kewangan

Wanita bijak urus kewangan juga gemar membaca buku yang berkaitan dengan kewangan. Kehidupan mereka dapat dibezakan melalui ilmu dengan para wanita yang lain.

Bagi mereka yang berilmu, pastinya tidak akan terikut-ikut orang lain dan mempunyai prinsip hidup yang kukuh dan tidak berharap kepada orang lain.

Baca juga Buku Malaysia Melabur & 10 Buku Yang Anda WAJIB Baca Untuk Bantuan Nasihat Kewangan!

3. Suka Buat Duit Dan Berjiwa Keusahawanan

Sumber gambar : https://www.facebook.com/norfazieladotcom/

Wanita yang bijak urus kewangan juga amat berdikari dalam mencari wang dan tidak mengharapkan wang suami semata-mata. Daripada muda lagi, mereka jenis suka berdikari dan mencari peluang untuk buat duit.

Adakalanya ciri wanita bijak urus kewangan ini juga adalah mereka ini berjiwa entrepreneurship dan suka berniaga. Ada yang menjadikan perniagaan sebagai kerjaya sampingan mereka walaupun mempunyai kerja tetap.

Baca juga Rahsia Wanita Berpurdah Ini Jadi Jutawan Pada Umur 23 Tahun

4. Tidak Pernah Berhenti Belajar

Makin banyak ilmu, makin bijak seseorang. Wanita yang bijak urus kewangan juga bersifat tidak pernah berhenti belajar.

Mereka sentiasa ingin mengembangkan kewangan ke arah yang lebih baik. Ilmu kewangan adalah perkara yang mereka paling sukai.

5. Berdaya Saing

Wanita jenis bijak urus kewangan juga berfikiran berdaya saing. Mereka merasakan bahawa ‘kenapa pula dia tidak mampu sedangkan orang lain boleh?’

Justeru, mereka mempunyai tekad yang kuat untuk berjaya dalam kehidupan.

6. Mempunyai Sasaran Kewangan Jangka Masa Panjang

Mempunyai sasaran kewangan jangka masa panjang juga merupakan di antara ciri wanita bijak urus kewangan dan tidak boros.

Dengan adanya objektif yang jelas, mereka akan membuat strategi tertentu bagi mencapai sasaran jangka masa panjang.

Baca juga Mengapa Wanita Cenderung Menjadi Pelabur Cemerlang?

7. Konsisten Menyimpan

Sentiasa konsisten dalam menyimpan wang adalah perkara asas dalam perancangan kewangan. Kita disarankan untuk menyimpan 10% daripada gaji setiap bulan atau lebih daripada itu.

Mereka yang ada tabiat menyimpan akan lebih berjimat-cermat dan tidak boros dalam berbelanja.

Baca juga 7 Sebab Wanita Perlu Menjadi Menteri Kewangan Keluarga

8. Berdisiplin

Seseorang yang berjaya dalam memastikan status kewangan mereka cantik adalah mereka yang terlebih dahulu berfikir apa yang perlu dibeli atau pun tidak. Sekiranya barangan yang dimiliki masih elok, mereka tidak akan menukarkannya kepada yang baru.

Mereka sangat berdisiplin dalam menguruskan wang.

9. Ingin Matlamat Kewangan Tercapai

Sesiapa sahaja pun pasti inginkan matlamat diri sendiri tercapai, betul tak? Jadi, wanita bijak urus kewangan ini akan melakukan apa sahaja asalkan matlamat kewangan mereka tercapai. 

Oleh itu, mereka selalu fokus dalam hal-hal yang melibatkan duit.

10. Tidak Mengubah Bajet Mereka

Mereka juga cenderung dengan mengikut betul-betul bajet yang telah ditetapkan. Oleh itu, berbelanjalah mengikut bajet dan nafsu untuk berbelanja di luar bajet pun akan berkurang.

Baca juga 7 Perkara Yang Selalu Kita Terlepas Pandang Semasa Menyediakan Bajet Peribadi

11. Hidup Dengan Kesederhanaan

Wanita yang bijak tidak akan menunjuk-nunjuk dan akan berbelanja apabila perlu sahaja. Ini kerana, mereka suka menyimpan dan memahami konsep serta nilai wang.

Baca juga “Tolonglah Jangan Bazir Duit Dekat 3 Benda Ini”

12. Buat Simpanan Dalam Bentuk Emas

Kita semua tahu bahawa emas dan wanita sememangnya tidak asing lagi. Ramai sungguh wanita yang suka barangan emas perhiasan.

Namun, wanita yang bijak urus kewangan biasanya akan menggunakan emas tersebut dan dijadikannya sebagai salah satu bentuk simpanan. Wanita jenis ini juga lebih suka emas dalam bentuk dinar emas atau pun gold bar.

Baca juga Pelaburan Emas Dalam Islam

Sumber Rujukan: Public Gold Bangi

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cara Nak Memohon Skim Perkeso Bagi Yang Bekerja Sendiri Serta 8 Manfaatnya

Ketika PKP dilaksanakan kepada rakyat Malaysia, semakin ramai rakyat negara yang kehilangan pekerjaan. Sektor industri yang semakin lemah dan bantuan kerajaan kepada rakyat Malaysia yang semakin meningkat, menunjukkan bahawa PKP ini dijangka akan berlaku untuk tempoh masa yang panjang.

Di antara kerja yang paling mendapat tempat pada ketika musim PKP ini adalah penghantar makanan. Penghantar makanan (rider) melalui motosikal menjadi sangat popular sehinggakan yang berjaya mendapat pendapatan sebanyak RM18,000 dalam masa dua bulan hasil daripada kerja menjadi rider untuk syarikat penghantar makanan.

Walaupun mendapat tempat di kalangan rakyat Malaysia yang telah kehilangan pekerjaan, kerja ini terdedah kepada risiko yang tinggi terutamanya ketika waktu puncak. Kita boleh lihat ramai di kalangan rider menghadapi kamalangan jalan raya yang boleh menjejaskan pendapatan harian mereka dan keluarga.

Mungkin ramai di antara rider ini tidak mempunyai insurans atau takaful untuk menampung kehidupan mereka jika berlaku kemalangan ketika melakukan tugas. Kini, pihak kerajaan telah memberi skim bantuan kemalangan melalui PERKESO.

Pastinya ramai yang tidak mengetahui kewujudan skim yang dikenali sebagai MATRIX ini. Skim ini merupakan satu skim yang disediakan oleh kerajaan bagi membantu golongan pekerja sendiri untuk melindungi diri mereka.

Jenis Pekerjaan Yang Layak

Bermula Januari 2020, skim MATRIX ini telah memperluaskan kategori bagi sesiapa yang bekerja sendiri di bawah 19 jenis kategori. Mereka yang layak adalah Warganegara Malaysia atau Pemastautin Tetap yang menjalankan pekerjaan sendiri dengan tujuan menjana pendapatan tanpa mengira had umur.

Jenis-jenis pekerjaan yang layak untuk mencarum adalah seperti berikut:

 • Pengangkutan Barangan dan Makanan           
 • Perniagaan Online
 • Pertanian     
 • Teknologi Maklumat
 • Penternakan
 • Pemprosesan Data
 • Perhutanan 
 • Ejen
 • Perikanan    
 • Perkhidmatan Profesional
 • Makanan      
 • Perkhidmatan Sokongan
 • Pembuatan  
 • Kesenian
 • Pembinaan  
 • Perkhidmatan Isi Rumah
 • Penjaja          
 • Penjagaan Perawatan dan Pemulihan Kesihatan
 • Premis Penginapan

Cara Mendaftar Skim MATRIX

Untuk memudahkan rakayat Malaysia mengambil skim ini, PERKESO telah menyediakan permohonan melalui dalam talian. Jom kita tengok cara-cara untuk mendaftar.

1. Layari https://matrix.perkeso.gov.my/mypass/login, masukkan nombor kad pengenalan dan nombor telefon bimbit bagi pertama kali daftar ke sistem Matrix ini untuk pendaftaran.

This image has an empty alt attribute; its file name is Cara-Nak-Memohon-Skim-Perkeso-Bagi-Yang-Bekerja-Sendiri1-700x347.jpg

2. Klik butang “SAYA BEKERJA SENDIRI”

3.Klik butang “Daftar” untuk mencarum di dalam skim ini

4. Pilih sektor pekerjaan

5. Isi maklumat lengkap diri sendiri

6. Pilih pelan caruman yang dikehendaki

7. Antara dokumen yang penting yang wajib dimiliki oleh pencarum adalah lesen SSM yang aktif.

Jumlah Caruman

Pencarum ada 4 pelan untku dipilih. Caruman yang dikenakan oleh PERKESO amat mampu milik jika dibandingkan dengan insurans atau takaful.

Para pencarum boleh memilih untuk membayar caruman mengikut kadar bulanan atau tahunan.

8 Manfaat Yang Diperolehi

Memang tiada siapa mahu kemalangan terjadi, tetapi kita haruslah bersedia untuk sebarang kemungkinan. Di antara manfaat yang bakal diperolehi adalah seperti yang berikut.

 • Faedah Perubatan
 • Faedah Hilang Upaya Sementara
 • Faedah Hilang Upaya Kekal
 • Faedah Elaun Layanan Sentiasa
 • Faedah Orang Tanggungan
 • Faedah Pengurusan Mayat
 • Kemudahan Pemulihan Jasmani atau Vokasional
 • Faedah Pendidikan

1. Faedah Perubatan

Mereka yang ditimpa bencana boleh mendapat rawatan perubatan secara percuma di klinik panel PERKESO atau klinik / hospital Kerajaan; atau

Membuat tuntutan bayaran ganti belanja kos rawatan di Pejabat PERKESO.

2. Faedah Hilang Upaya Sementara

Faedah Hilang Upaya Sementara dibayar sepanjang tempoh cuti sakitnya yang disahkan oleh doktor. Tempoh cuti sakit mestilah sekurang-kurangnya empat (4) hari termasuk hari kemalangan.

Perlu mengemukakan sijil cuti sakit.

Kadar bayaran RM30.00 – RM105.33 sehari berdasarkan pelan caruman yang dipilih.

3. Faedah Hilang Upaya Kekal

Hilang upaya kekal ertinya hilang upaya yang berkekalan hingga mengurangkan keupayaan seseorang untuk menjalankan pekerjaannya. Tuntutan boleh dibuat selepas tamat tempoh cuti sakit.

Kadar bayaran sebanyak 90% dari pilihan pendapatan bulanan yang diinsuranskan.

Contoh pengiraan Faedah Hilang Upaya Kekal (bayaran pukal) jika taksiran sama dengan 20% dengan faktor umur 8873 (umur bawah 20 tahun) dan kadar caruman RM592.80.

= (RM3,950 X 90% ÷ 30 hari) X 20% X 8873

= RM210,290.10

4. Elaun Layanan Sentiasa

Elaun diberikan kepada yang tidak berdaya sehingga memerlukan bantuan oleh orang lain.

Elaun bulanan sebanyak RM500.00.

5. Faedah Orang Tanggungan

Faedah Orang Tanggungan dibayar secara bulanan kepada yang meninggal dunia. Kadar bayaran sebanyak 90% daripada pilihan pendapatan bulanan yang diinsuranskan.

Orang Tanggungan Yang Layak Balu atau duda dan anak berumur di bawah 21 tahun. Jika tiada balu, duda atau anak

Ibu atau bapa; atau

Adik-beradik berumur di bawah 21 tahun; atau

Datuk nenek

Duda/balu, ibu/bapa, datuk/nenek menerima faedah sepanjang hayat

Anak menerima faedah sehingga berumur 21 tahun atau berkahwin (mana yang lebih awal). Jika sedang belajar di IPT, terima faedah sehingga mendapat ijazah pertama atau berkahwin (mana yang lebih awal)

Contoh pengiraan bayaran Faedah Orang Tanggungan kepada Isteri dan Anak.

Pelan Pendapatan Bulanan Pilihan Yang Diinsuranskan (Pencen Bulanan)

1. RM1,050 = RM1,050 X 90% = RM945.00

2. RM1,550 = RM1,550 X 90% = RM1,395.00

3. RM2,950 = RM2,950 X 90% = RM2,655.00

4. RM3,950 = RM3,950 X 90% = RM3,555.00

6. Faedah Pengurusan Mayat

Faedah Pengurusan Mayat sebanyak RM2,000.00 dibayar kepada mereka yang meninggal dunia akibat daripada bencana pekerjaan sendiri atau semasa menerima faedah hilang upaya.

7. Kemudahan Pemulihan Jasmani Atau Vokasional

Kemudahan permulihan dan vokasional diberikan secara percuma. Pemulihan jasmani ini termasuklah fisioterapi, pembedahan rekonstruktif, anggota tiruan, rawatan hemodialisis, kerusi roda, tilam khas, tongkat, commode chair, lampin dan banyak lagi.

Kemudahan vokasional pula seperti latihan dalam bidang elektrikal, jahitan, membaiki radio dan lain-lain.

8. Faedah Pendidikan

Faedah Pendidikan merupakan kemudahan dalam bentuk pinjaman atau biasiswa kepada anak yang telah meninggatl dunia atau menerima bayaran berkala faedah hilang upaya kekal dengan memenuhi syarat-syarat kelayakan yang ditetapkan.

Sumber Rujukan: Perkeso

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!