12 Ciri Wanita Yang Bijak Urus Kewangan Dan Tak Boros

Wanita selalu dikenali sebagai seorang yang gemar membeli-belah! Mana tidaknya, pasti mereka berminat dengan pelbagai barangan perhiasan, pakaian, makanan dan sebagainya. Apabila suka berbelanja, sikap boros kemungkinan akan mempengaruhi diri seseorang.

Namun, tahukah anda, tidak semua wanita seperti itu. Ada juga yang jenis bijak urus kewangan dan tidak boros.

Jom kami kongsikan 12 ciri wanita bijak urus kewangan dan tidak boros. Sekiranya anda kenal wanita yang memiliki ciri-ciri ini, maka sayangilah mereka ketat-ketat.

1. Mempunyai Skim Perlindungan Diri

Hari ini, golongan wanita bukan lagi golongan yang lemah sepenuhnya. Mereka juga mampu untuk mencapai apa sahaja yang mereka inginkan.

Bagi wanita yang bijak dan memikirkan risiko dalam kehidupan mereka, pasti akan sediakan pelan perlindungan diri untuk diri sendiri.

Baca juga Kenapa Wanita Perlu Ada Kad Perubatan Sebelum Mencecah Usia 30 Tahun

2. Baca Buku Kewangan

Wanita bijak urus kewangan juga gemar membaca buku yang berkaitan dengan kewangan. Kehidupan mereka dapat dibezakan melalui ilmu dengan para wanita yang lain.

Bagi mereka yang berilmu, pastinya tidak akan terikut-ikut orang lain dan mempunyai prinsip hidup yang kukuh dan tidak berharap kepada orang lain.

Baca juga Buku Malaysia Melabur & 10 Buku Yang Anda WAJIB Baca Untuk Bantuan Nasihat Kewangan!

3. Suka Buat Duit Dan Berjiwa Keusahawanan

Sumber gambar : https://www.facebook.com/norfazieladotcom/

Wanita yang bijak urus kewangan juga amat berdikari dalam mencari wang dan tidak mengharapkan wang suami semata-mata. Daripada muda lagi, mereka jenis suka berdikari dan mencari peluang untuk buat duit.

Adakalanya ciri wanita bijak urus kewangan ini juga adalah mereka ini berjiwa entrepreneurship dan suka berniaga. Ada yang menjadikan perniagaan sebagai kerjaya sampingan mereka walaupun mempunyai kerja tetap.

Baca juga Rahsia Wanita Berpurdah Ini Jadi Jutawan Pada Umur 23 Tahun

4. Tidak Pernah Berhenti Belajar

Makin banyak ilmu, makin bijak seseorang. Wanita yang bijak urus kewangan juga bersifat tidak pernah berhenti belajar.

Mereka sentiasa ingin mengembangkan kewangan ke arah yang lebih baik. Ilmu kewangan adalah perkara yang mereka paling sukai.

5. Berdaya Saing

Wanita jenis bijak urus kewangan juga berfikiran berdaya saing. Mereka merasakan bahawa ‘kenapa pula dia tidak mampu sedangkan orang lain boleh?’

Justeru, mereka mempunyai tekad yang kuat untuk berjaya dalam kehidupan.

6. Mempunyai Sasaran Kewangan Jangka Masa Panjang

Mempunyai sasaran kewangan jangka masa panjang juga merupakan di antara ciri wanita bijak urus kewangan dan tidak boros.

Dengan adanya objektif yang jelas, mereka akan membuat strategi tertentu bagi mencapai sasaran jangka masa panjang.

Baca juga Mengapa Wanita Cenderung Menjadi Pelabur Cemerlang?

7. Konsisten Menyimpan

Sentiasa konsisten dalam menyimpan wang adalah perkara asas dalam perancangan kewangan. Kita disarankan untuk menyimpan 10% daripada gaji setiap bulan atau lebih daripada itu.

Mereka yang ada tabiat menyimpan akan lebih berjimat-cermat dan tidak boros dalam berbelanja.

Baca juga 7 Sebab Wanita Perlu Menjadi Menteri Kewangan Keluarga

8. Berdisiplin

Seseorang yang berjaya dalam memastikan status kewangan mereka cantik adalah mereka yang terlebih dahulu berfikir apa yang perlu dibeli atau pun tidak. Sekiranya barangan yang dimiliki masih elok, mereka tidak akan menukarkannya kepada yang baru.

Mereka sangat berdisiplin dalam menguruskan wang.

9. Ingin Matlamat Kewangan Tercapai

Sesiapa sahaja pun pasti inginkan matlamat diri sendiri tercapai, betul tak? Jadi, wanita bijak urus kewangan ini akan melakukan apa sahaja asalkan matlamat kewangan mereka tercapai. 

Oleh itu, mereka selalu fokus dalam hal-hal yang melibatkan duit.

10. Tidak Mengubah Bajet Mereka

Mereka juga cenderung dengan mengikut betul-betul bajet yang telah ditetapkan. Oleh itu, berbelanjalah mengikut bajet dan nafsu untuk berbelanja di luar bajet pun akan berkurang.

Baca juga 7 Perkara Yang Selalu Kita Terlepas Pandang Semasa Menyediakan Bajet Peribadi

11. Hidup Dengan Kesederhanaan

Wanita yang bijak tidak akan menunjuk-nunjuk dan akan berbelanja apabila perlu sahaja. Ini kerana, mereka suka menyimpan dan memahami konsep serta nilai wang.

Baca juga “Tolonglah Jangan Bazir Duit Dekat 3 Benda Ini”

12. Buat Simpanan Dalam Bentuk Emas

Kita semua tahu bahawa emas dan wanita sememangnya tidak asing lagi. Ramai sungguh wanita yang suka barangan emas perhiasan.

Namun, wanita yang bijak urus kewangan biasanya akan menggunakan emas tersebut dan dijadikannya sebagai salah satu bentuk simpanan. Wanita jenis ini juga lebih suka emas dalam bentuk dinar emas atau pun gold bar.

Baca juga Pelaburan Emas Dalam Islam

Sumber Rujukan: Public Gold Bangi

Asingkan sedikit pendapatan anda dan tukarkan kepada bentuk emas. Kaedah termudah dan termurah di Malaysia buat masa ini bagi sesiapa nak simpan emas. Tak perlu 1 gram pun, minimum 0.25 gram.

Boleh mulakan simpanan emas patuh syariah dengan KAB Gold.

This image has an empty alt attribute; its file name is kab-gold-uncang-emas-800-700x990.jpg

Dengan minimum pembelian 0.25 gram emas atau serendah RM65 (berdasarkan harga emas RM260 segram), semuanya boleh dilakukan secara online.

Prosesnya sangat mudah:

  • Layari laman web KAB Gold
  • Lengkapkan borang pendaftaran
  • Verify emel

Kemudian dah boleh login dan buat pembelian pertama anda hari ini juga.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

8 Kesilapan Pemilik Bisnes Yang Boleh Menyebabkan Syarikat Gulung Tikar

Untuk memulakan sebuah bisnes tidak mudah. Perancangan yang rapi diperlukan. Namun, untuk mengekalkan perniagaan sedia ada lebih susah.

Ramai yang anggap menjadi pemilik bisnes atau usahawan ini nampak cool dan kaya. Tapi, ramai tak tahu banyak syarikat yang gulung tikar akibat kesilapan pemilik bisnes sendiri.

Banyak faktor yang menyebabkan bisnes gulung tikar. Harapnya selepas membaca perkongsian ini, anda sebagai pemilik bisnes dapat hindari kesilapan kesilapan ini.

Jom kita tengok 8 kesilapan yang dilakukan oleh seorang pemilik bisnes ini sehingga menyebabkan syarikat gulung tikar.

1. Tidak Fokus

Fokus sangat penting untuk mereka yang memiliki bisnes. Hilang sahaja fokus, boleh dianggap hilang juga bisnes tersebut. Jadi, berikan sepenuh tumpuan kepada bisnes anda.

Apabila buka beberapa buah syarikat, kita akan hilang fokus terhadap setiap syarikat kerana terlalu banyak yang perlu dilihat.

2. Tidak Konsisten

Buat semakan berkala terhadap laporan perniagaan anda. Analisa laporan perniagaan anda dan lihat mana-mana kekurangan yang boleh dibaiki serta ambil tindakan.

3. Menjadi Terlalu Berani

Asal nampak peluang, kita terus grab, akibatnya kita kerugian besar kerana mengabaikan risk assessment dengan terperinci. Sepatutnya kena buat dulu kajian mendalam atau buat analisis SWOT terlebih dahulu.

4. Menjadi Terlalu Pandai

Apabila kita merasakan yang kita ini terlalu pandai dan menidakkan idea talent yang ada di dalam syarikat yang dibina menyebabkan syarikat terlepas peluang-peluang keemasan untuk dikembangkan.

5. Tidak Menyediakan Talent Management Model

Tiada sebarang usaha berterusan dibuat untuk merekrut bakat yang belum berada dan sedang berada dalam syarikat, akibatnya talent yang ada keluar, talent yang nak masuk tak dapat dibawa. Ini merupakan satu kerugian besar buat syarikat.

6. Over Spending

Kita telah melanggar peraturan sendiri apabila membelanjakan hampir 40% dari reserve untuk membuka bisnes baru. Sepatutnya hanya guna sebanyak 10% paling maksimum.

Takut nanti yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran.

7. Tidak Mendengar Nasihat

Kita sebenarnya memerlukan mentor untuk memberikan nasihat, sebagai contoh ada yang menasihatkan bahawa kita sedang berkembang dengan terlalu laju. Kelajuan itu dapat membunuh dalam bisnes.

Tidak salah untuk berkembang dengan laju tetapi kita juga perlu laju catch up dengan perkembangan situasi semasa.

8. Bertahan Sehingga Tak Tahan

Ada bisnes secara atas kertasnya sudah patut ditutup sejak awal tahun lagi, namun sikap optimistik mahu bertahan akhirnya membawa kepada tambahan modal yang besar dan akhirnya ianya terpaksa juga ditutup. Jika ditutup awal, kadar kerugian dapat dikurangkan.

Kesimpulan

Sepandai mana pun kita dalam bisnes, adakala kita sanggup melanggar peraturan kita sendiri kerana kita fikir kita sudah cukup masak untuk tengok bisnes itu pergi jauh. Akhirnya kita sedar, bahawa segalanya perlu diterjemahkan melalui angka.

Jika bisnes tidak bawa untung malah merugikan, maka wajib ianya ditutup. Semoga anda jangan murung selepas
membaca tulisan ini. Sekadar perkongsian buat semua pengusaha bisnes supaya tidak lakukan kesilapan yang sudah kita lakukan.