12 Ciri Wanita Yang Bijak Urus Kewangan Dan Tak Boros

Wanita selalu dikenali sebagai seorang yang gemar membeli-belah! Mana tidaknya, pasti mereka berminat dengan pelbagai barangan perhiasan, pakaian, makanan dan sebagainya. Apabila suka berbelanja, sikap boros kemungkinan akan mempengaruhi diri seseorang.

Namun, tahukah anda, tidak semua wanita seperti itu. Ada juga yang jenis bijak urus kewangan dan tidak boros.

Jom kami kongsikan 12 ciri wanita bijak urus kewangan dan tidak boros. Sekiranya anda kenal wanita yang memiliki ciri-ciri ini, maka sayangilah mereka ketat-ketat.

1. Mempunyai Skim Perlindungan Diri

Hari ini, golongan wanita bukan lagi golongan yang lemah sepenuhnya. Mereka juga mampu untuk mencapai apa sahaja yang mereka inginkan.

Bagi wanita yang bijak dan memikirkan risiko dalam kehidupan mereka, pasti akan sediakan pelan perlindungan diri untuk diri sendiri.

Baca juga Kenapa Wanita Perlu Ada Kad Perubatan Sebelum Mencecah Usia 30 Tahun

2. Baca Buku Kewangan

Wanita bijak urus kewangan juga gemar membaca buku yang berkaitan dengan kewangan. Kehidupan mereka dapat dibezakan melalui ilmu dengan para wanita yang lain.

Bagi mereka yang berilmu, pastinya tidak akan terikut-ikut orang lain dan mempunyai prinsip hidup yang kukuh dan tidak berharap kepada orang lain.

Baca juga Buku Malaysia Melabur & 10 Buku Yang Anda WAJIB Baca Untuk Bantuan Nasihat Kewangan!

3. Suka Buat Duit Dan Berjiwa Keusahawanan

Sumber gambar : https://www.facebook.com/norfazieladotcom/

Wanita yang bijak urus kewangan juga amat berdikari dalam mencari wang dan tidak mengharapkan wang suami semata-mata. Daripada muda lagi, mereka jenis suka berdikari dan mencari peluang untuk buat duit.

Adakalanya ciri wanita bijak urus kewangan ini juga adalah mereka ini berjiwa entrepreneurship dan suka berniaga. Ada yang menjadikan perniagaan sebagai kerjaya sampingan mereka walaupun mempunyai kerja tetap.

Baca juga Rahsia Wanita Berpurdah Ini Jadi Jutawan Pada Umur 23 Tahun

4. Tidak Pernah Berhenti Belajar

Makin banyak ilmu, makin bijak seseorang. Wanita yang bijak urus kewangan juga bersifat tidak pernah berhenti belajar.

Mereka sentiasa ingin mengembangkan kewangan ke arah yang lebih baik. Ilmu kewangan adalah perkara yang mereka paling sukai.

5. Berdaya Saing

Wanita jenis bijak urus kewangan juga berfikiran berdaya saing. Mereka merasakan bahawa ‘kenapa pula dia tidak mampu sedangkan orang lain boleh?’

Justeru, mereka mempunyai tekad yang kuat untuk berjaya dalam kehidupan.

6. Mempunyai Sasaran Kewangan Jangka Masa Panjang

Mempunyai sasaran kewangan jangka masa panjang juga merupakan di antara ciri wanita bijak urus kewangan dan tidak boros.

Dengan adanya objektif yang jelas, mereka akan membuat strategi tertentu bagi mencapai sasaran jangka masa panjang.

Baca juga Mengapa Wanita Cenderung Menjadi Pelabur Cemerlang?

7. Konsisten Menyimpan

Sentiasa konsisten dalam menyimpan wang adalah perkara asas dalam perancangan kewangan. Kita disarankan untuk menyimpan 10% daripada gaji setiap bulan atau lebih daripada itu.

Mereka yang ada tabiat menyimpan akan lebih berjimat-cermat dan tidak boros dalam berbelanja.

Baca juga 7 Sebab Wanita Perlu Menjadi Menteri Kewangan Keluarga

8. Berdisiplin

Seseorang yang berjaya dalam memastikan status kewangan mereka cantik adalah mereka yang terlebih dahulu berfikir apa yang perlu dibeli atau pun tidak. Sekiranya barangan yang dimiliki masih elok, mereka tidak akan menukarkannya kepada yang baru.

Mereka sangat berdisiplin dalam menguruskan wang.

9. Ingin Matlamat Kewangan Tercapai

Sesiapa sahaja pun pasti inginkan matlamat diri sendiri tercapai, betul tak? Jadi, wanita bijak urus kewangan ini akan melakukan apa sahaja asalkan matlamat kewangan mereka tercapai. 

Oleh itu, mereka selalu fokus dalam hal-hal yang melibatkan duit.

10. Tidak Mengubah Bajet Mereka

Mereka juga cenderung dengan mengikut betul-betul bajet yang telah ditetapkan. Oleh itu, berbelanjalah mengikut bajet dan nafsu untuk berbelanja di luar bajet pun akan berkurang.

Baca juga 7 Perkara Yang Selalu Kita Terlepas Pandang Semasa Menyediakan Bajet Peribadi

11. Hidup Dengan Kesederhanaan

Wanita yang bijak tidak akan menunjuk-nunjuk dan akan berbelanja apabila perlu sahaja. Ini kerana, mereka suka menyimpan dan memahami konsep serta nilai wang.

Baca juga “Tolonglah Jangan Bazir Duit Dekat 3 Benda Ini”

12. Buat Simpanan Dalam Bentuk Emas

Kita semua tahu bahawa emas dan wanita sememangnya tidak asing lagi. Ramai sungguh wanita yang suka barangan emas perhiasan.

Namun, wanita yang bijak urus kewangan biasanya akan menggunakan emas tersebut dan dijadikannya sebagai salah satu bentuk simpanan. Wanita jenis ini juga lebih suka emas dalam bentuk dinar emas atau pun gold bar.

Baca juga Pelaburan Emas Dalam Islam

Sumber Rujukan: Public Gold Bangi

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Konsep Simpan, Belanja, Kongsi dan Labur – Cuba Buat Ini Untuk Anak Anda

Ibu bapa pastinya sentiasa memikirkan jalan terbaik untuk masa depan anak-anak. Lebih-lebih lagi pada zaman sekarang dengan ekonomi yang tidak menentu dan kos sara hidup yang semakin meningkat. Justeru, kaedah terbaik yang harus dilakukan oleh ibu bapa adalah dengan memastikan anak-anak dididik dengan ilmu perancangan kewangan yang terbaik.

Apabila kita membawa anak-anak kecil kita berjalan, sudah pasti mereka akan meminta sesuatu untuk dibeli. Kalau tak dapat, boleh berlaku situasi sukar di mana mereka menangis atau tidak mahu berganjak daripada kedai tersebut – sehinggalah mereka dapat apa yang mereka mahukan.

Pada usia yang sangat muda ini, kanak-kanak masih belum tahu membezakan di antara keperluan dan kehendak. Lantas, keinginan mereka untuk membeli barangan kegemaran mereka agak sukar untuk dikawal.

Sekiranya kesedaran menabung dan seterusya melabur dapat diterapkan dengan lebih awal dalam diri anak-anak, maka lebih pantas wang kepunyaan mereka berkembang. Pastinya amalan ini dapat membantu anak-anak kita pada masa hadapan, di mana ianya digunakan sebagai sumber kewangan mereka untuk melanjutkan pelajaran ke manara gading kelak.

Jadi apakah langkah terbaik yang perlu diambil bagi memupuk sikap mulia ini di kalangan kanak-kanak? Jom berkenalan dengan konsep yang dikenali sebagai Simpan, Belanja, Kongsi dan Labur.

1. Simpan

Caranya adalah dengan sentiasa mengingatkan mereka untuk berjimat-cermat. Jika mereka sudah bersekolah, jadikan duit belanja sekolah sebagai medium untuk mereka menyimpan. Pastikan setiap hari, mereka ada meletakkan duit baki ke dalam tabung.

Sebagai contoh, jika kita beri mereka duit sebanyak RM2 setiap hari, pastikan ada RM1 atau sekurang-kurangnya RM0.50 untuk dimasukkan ke dalam tabung. Ini dapat memupuk tabiat menyimpan, dan tidak menghabiskan semua duit belanja.

2. Belanja (10%)

Apabila duit simpanan dalam tabung mereka telah penuh, berikan 10% daripada simpanan tersebut untuk mereka belanja. Kataka kepada mereka, duit 10% tersebut adalah reward di atas kejayaan mereka menabung. Ajarkan kepada mereka supaya membelanjakan duit tersebut untuk barang-barang yang memberikan manfaat. Contohnya, beg sekolah yang mereka inginkan, atau peralatan sukan yang mereka gemari.

Dengan mengamalkan perkara ini, mereka pasti merasa bangga apabila menggalas beg sekolah atau memggunakan peralatan sukan tersebut. Kerana ianya hasil daripada tabiat yang suka menyimpan tadi.

3. Kongsi (20%)

Sedekahkan 20% daripada simpanan dalam tabung mereka kepada anak-anak yatim, masjid atau golongan yang memerlukan. Dengan ini, mereka akan memahami bahawa duit bukan untuk kegunaan sendiri, tetapi untuk dikongsi bersama mereka yang memerlukan dan kurang berkemampuan.

Ini dapat memupuk sikap berperikemanusiaan dan tahu tentang kewujudan ramai orang susah yang perlukan bantuan. Katakan juga kepada mereka, dengan berkongsi rezeki akan menjadikan kita lebih murah rezeki dan diberkati.

Rebut Saham Akhirat Dengan Infaq Dan Waqaf Bagi Pembinaan Bangunan Tahfiz Al Quran Al Ansar

4. Labur (70%)

Baki 70% daripada simpanan dalam tabung boleh diletakkan ke dalam akaun simpanan pelaburan. Anda boleh bukakan mereka akaun simpanan ASB, Tabung Haji atau mana-mana skim pendidikan yang ada. Lagi awal mereka melabur, lagi bagus.

Tunjukkan kepada mereka baki yang ada dalam akaun, dan dividen yang diperolehi setiap tahun agar mereka nampak duit tersebut berkembang. Mereka pasti akan suka dengan pelaburan, sebab dapat lihat ianya bertambah dari setahun ke setahun.

Iklan

Klasifikasi Generasi Dan Kepentingan Mereka Terhadap Pertumbuhan Ekonomi Dunia

Setiap generasi manusia mempunyai kisah mereka yang tersendiri. Untuk artikel kali ini, kita akan mengupas tentang ciri-ciri yang terdapat pada sesebuah generasi dan kepentingan mereka terhadap pembangunan dan pertumbuhan ekonomi dunia.

Secara asasnya, manusia pada zaman sekarang terbahagi kepada 5 generasi utama yang dimulai dengan Silent Generation sehingga sekarang iaitu generasi digital.

Teori generasi ini mula diperkenalkan oleh dua orang ahli sosiologi dan falsafah Eropah yang berasal dari Jerman iaitu Karl Mannheim dan José Ortega y Gasset dari Sepanyol. Mereka berdua merupakan manusia terawal yang membukukan klasifikasi generasi manusia pada era 1920-an sehingga 30-an dan kemudian dikembangkan oleh beberapa orang ahli sociologist yang lain sehingga ke hari ini.

Di antara kepentingan untuk mengklasifikasi generasi ini adalah bagi mengenal ciri-ciri yang terdapat dalam sesuatu generasi daripada segi kehidupan mereka dibesarkan, pendedahan terhadap teknologi dan sumbangan mereka terhadap perkembangan ekonomi dunia.

1. Silent Generation

Generasi pertama yang dikenali sebagai Silent Generation atau Traditionalist lahir pada tahun 1920-an sehingga 1945. Generasi ini dikenali sebagai Silent Generation disebabkan generasi mereka tidak begitu menonjol berbanding dengan generasi yang lain.

Generasi ini merupakan generasi yang lahir ketika era The Great Depression dan juga era perang dunia kedua. Mereka mengalami kesukaran ketika zaman remaja mereka dan disebabkan itulah, mereka merupakan generasi yang sangat rajin.

Silent Generation merupakan generasi yang paling setia kepada majikan mereka berbanding generasi yang lain.

2. Baby Boomers

Generasi kedua pula dikenali sebagai generasi Baby Boomers yang lahir di antara tahun 1946 sehingga 1964. Mereka digelar sebagai generasi Baby Boomers disebabkan pada waktu itu kerana kadar kelahiran bayi meningkat dengan mendadak.

Mereka merupakan generasi yang mengalami perubahan teknologi pada peringkat pertama dan perkembangan media massa yang baru bermula. Mereka juga merupakan golongan yang paling kaya di dunia pada ketika ini.

3. Gen-X

Generasi ketiga adalah Gen-X yang lahir di antara tahun 1965 sehingga tahun 1976. Mereka dikenali sebagai generasi pertengahan daripada segala aspek.

Daripada segi teknologi, mereka dikenali sebagai generasi hybrid di mana penggunaan teknologi di dalam hidup mereka adalah sederhana. Mereka juga merupakan pekerja yang paling optimum dalam syarikat iaitu paling senang untuk berkerjasama.

Gen-X juga merupakan generasi yang paling mengutamakan keseimbangan di dalam pekerjaan dan kehidupan atau work-life balance.

4. Gen-Y

Generasi yang keempat iaitu Gen-Y juga dikenali sebagai generasi milenial. Buat masa ini, generasi ini merupakan generasi yang terpenting di dalam pertumbuhan ekonomi dunia kerana pasaran dunia pekerjaan dipenuhi oleh generasi ini.

Generasi ini mempunyai ciri-ciri yang unik berbanding dengan generasi yang sebelumnya. Generasi ini merupakan generasi penyewa, iaitu banyak di antara kalangan generasi ini tidak mempunyai rumah sendiri.

Gen-Y juga merupakan generasi yang paling pintar dan mempunyai tahap pelajaran yang paling tinggi di kalangan semua generasi. Namun, Gen-Y merupakan generasi yang paling tidak setia kepada majikan.

5. Gen-Z

Generasi yang terakhir adalah Gen-Z atau dikenali sebagai generasi digital. Generasi ini lahir di antara tahun 1995 sehingga tahun 2010. Generasi ini merupakan generasi yang menikmati segala kemudahan teknologi internet yang berkembang pesat pada era mereka.

Generasi ini merupakan generasi yang banyak bersosial di dalam alam maya berbading dengan alam nyata. Mereka juga generasi yang independent (tidak bergantung kepada ibu bapa), self confident dan autonomous.

Sumber Rujukan:

Iklan

Inflasi: Dua Faktor Berlakunya Peningkatan Harga Di Dalam Ekonomi

Inflasi secara mudahnya adalah satu kenaikan harga. Secara teori inflasi bermaksud suatu kenaikan dalam tingkat harga umum barangan dan perkhidmatan dalam sesebuah ekonomi. Dengan peningkatan tingkat harga umum, wang yang ada pada kita hanya dapat membeli barangan dan perkhidmatan dalam jumlah yang kurang daripada sebelumnya.

Oleh itu, inflasi juga mencerminkan penurunan dalam kuasa beli wang iaitu satu kehilangan nilai sebenar untuk membeli. Satu ukuran utama bagi inflasi adalah perubahan peratusan tahunan di dalam sesuatu indeks harga umum iaitu Indeks Harga Pengguna.

Kenaikan harga sering dikaitkan dengan perkara negatif kerana kuasa beli yang merosot seiring dengan kenaikan inflasi. Namun dari sudut lain, kepentingan inflasi dalam perkembangan dan pertumbuhan ekonomi tidak dapat disangkal. Rasionalnya, hanya dengan kenaikan harga dapat memberikan keuntungan kepada perniagaan.

Walaubagaimanapun, inflasi yang tidak terkawal boleh menyebabkan kemelesetan ekonomi terhasil daripada kurangnya permintaan dan kegagalan majoriti perniagaan di sesebuah negara.

Kita akan cuba rungkaikan dua faktor yang menyebabkan kenaikan harga iaitu inflasi tarikan permintaan dan inflasi tolakan kos.

1. Inflasi Tarikan Permintaan (Demand-Pull Inflation)

Inflasi tarikan permintaan berlaku disebabkan oleh permintaan melebihi bekalan barangan atau perkhidmatan dalam jangka pendek.

Berdasarkan graf di bawah menunjukkan bagaimana harga berubah (Price level, PL) seiring dengan berlalunya waktu (Tahun, Y). Kita dapat lihat dalam rajah yang sama, pergerakan keluk permintaan agregat (Aggregate Demand, AD) pada keluk penawaran agregat jangka panjang (Long Run Agregate Supply, LRAS) menyebabkan kenaikan harga.

Antara contoh yang menyumbang kepada inflasi tarikan permintaan adalah globalisasi, peningkatan perbelanjaan negara dan rangsangan monetari oleh bank pusat.

Perkembangan ekonomi yang pesat di luar negara dan pasaran domestik merupakan di antara faktor yang memyumbang kepada permintaan terhadap barangan dan perkhidmatan di sesebuah negara. Contohnya Malaysia, dengan status sebagai pengeluar utama minyak sawit dan juga produk semikonduktor, globalisasi memberi banyak faedah kepada peningkatan eksport sekaligus memacu ekonomi tetapi kadangkala diiringi dengan inflasi.

Sebagai sebuah ekonomi yang kecil dan terbuka, inflasi dalam negeri juga telah dipengaruhi oleh perkembangan di luar negeri. Inflasi global menurun kepada paras terendah dalam sejarah pada fasa “penurunan besar”, iaitu inflasi global secara purata turun daripada 15.4% pada tempoh 1990-1999 kepada 3.9% pada tempoh 2000-2008.

Rangsangan fiskal melalui peningkatan perbelanjaan kerajaan juga dapat memacu kenaikan inflasi contohnya melalui belanjawan negara.

Rangsangan monetari oleh bank pusat juga dapat meningkatkan tingkat harga dalam ekonomi melalui peningkatan bekalan wang melalui penurunan kadar faedah asas dan juga pembelian bon-bon kerajaan.

Pelonggaran dasar oleh bank pusat ini pada akhirnya akan meningkatkan jumlah permintaan. Namun, jika penawaran barangan dan perkhidmatan tidak meningkat seiring dengan peningkatan permintaan, maka inflasi akan terhasil.

2. Inflasi Tolakan Kos (Cost-Push Inflation)

Inflasi jenis ini terhasil apabila harga keseluruhan meningkat disebabkan peningkatan kos operasi.

Kos operasi boleh meningkat dengan peningkatan kadar gaji dan juga bahan mentah. Peningkatan kos pengeluaran dapat mengurangkan penawaran produk atau perkhidmatan di dalam sesebuah ekonomi. Dengan andaian permintaan tidak berubah, peningkatan harga pembuatan akan dipindahkan kepada pengguna sekaligus menyebabkan inflasi.

Antara faktor terhasilnya inflasi tolakan kos adalah peningkatan harga sumber tenaga, kadar gaji minimum, kadar cukai, harga barangan import dan juga penyusutan nilai matawang.

Jika sesebuah syarikat itu banyak bergantung kepada penggunaan minyak petrol untuk tujuan logistik, maka kenaikan harga minyak mentah global sudah tentu memberi tekanan kepada syarikat untuk menaikkan harga. Peningkatan harga komoditi hitam sekitar tahun 2007-2008 banyak memberi tekanan kepada harga barangan global pada ketika itu.

Peningkatan dalam kos buruh atau kadar gaji pekerja contohnya melalui dasar kerajaan seperti gaji minimum juga meningkatkan kos pengeluaran syarikat secara langsung.

Faktor yang tidak dijangka seperti bencana alam termasuk banjir, gempa bumi, kebakaran dan ribut taufan yang berlaku di zon perindustrian sudah tentu mengurangkan bekalan di dalam ekonomi. Oleh itu, disebabkan permintaan yang kekal telah melebihi daripada bekalan yang dapat dikeluarkan; harga terpaksa dinaikkan.

Dari sudut lain, syarikat tidak mempunyai pilihan lain, selain daripada menaikkan harga bagi membiayai kerugian yang ditanggung selepas berlakunya bencana.

Sumber Rujukan:

 1. http://www.bnm.gov.my/files/publication/ar/bm/2010/cp01_003_rencana.pdf
 2. http://www.ukm.my/fep/perkem/pdf/perkemVIII/PKEM2013_3B5.pdf
 3. https://www.investopedia.com/terms/c/costpushinflation.asp
 4. https://www.investopedia.com/terms/d/demandpullinflation.asp

Ditulis oleh Rolandshah Hussin, seorang pelabur runcit dalam pasaran kewangan. Beliau adalah graduan dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya dan kini memegang jawatan sebagai penganalisis konten di sebuah syarikat yang berpangkalan di China.

Iklan

Apakah Itu ‘Porter’s Five Forces?’

Istilah yang dimaksudkan ini adalah baru, mesti ramai yang tak pernah dengar kan? Jom kita ambil tahu mengenainya dan kelebihannya.

Digunakan Untuk Menilai Persaingan Dalam Industri

Biasa dengar SWOT Analysis? PEST Analysis? Terdapat beberapa persamaan dan juga perbezaan di antara mereka ni.

Porter’s Five Forces adalah kaedah penilaian persaingan dalam industri, yang telah dibangunkan oleh Michael Porter pada tahun 1980. Memang baru jugalah.

Dengan kaedah ini, kita boleh menilai persaingan dengan menggunakan lima faktor. Kita boleh mengetahui bagaimana setiap faktor mempengaruhi kita, kekuatan setiap faktor, dan bagaimana kita boleh meningkatkan dan mengekalkan keuntungan dalam industri.

Kita juga boleh menjawab pelbagai pertanyaan seperti:

 • Bagaimanakah tahap kekuatan persaingan di dalam industri sekarang?
 • Masih bolehkah kita hendak menjana keuntungan yang positif dengan persaingan yang semakin sengit?
 • Adakah faktor-faktor ini boleh mengurangkan keuntungan kita?

Jom kita sama-sama tengok apa sebenarnya Porter’s Five Forces ini.

1. Ancaman Pendatang Baru Dalam Industri

Apabila sesuatu industri sukar untuk dimasuki atau dalam erti kata lain mempunyai kos dan modal yang tinggi untuk memulakan perniagaan, pastinya mempunyai kurang jumlah penjual. Industri tersebut mungkin memerlukan kos seperti R&D, kos bahan mentah yang mahal atau pun tenaga kerja yang mahir.

Bilangan penjual yang kurang akan menyebabkan persaingan menjadi kurang sengit. Sebagai contoh, industri automotif masih boleh bertahan kerana kenderaan yang ditawarkan tidak sama di antara setiap pengeluar.

Namun, sejak pengguna semakin ramai yang beralih ke tenaga yang boleh diperbaharui atau ‘tenaga hijau’, muncul pula pesaing baru yang hebat seperti Tesla.

2. Ancaman Barang-Barang Pengganti

Untuk para penjual yang barang jualannya mempunyai banyak barang pengganti (substitutes), persaingan pastinya lebih terasa. Barang jualan kita boleh digantikan pada bila-bila masa atau mempunyai kos gantian yang murah.

Pastinya lebih sukar untuk kita menaikkan harga barang.

Ini berbeza dengan mereka yang mengeluarkan barangan premium atau pun sukar untuk diganti. Para peniaga boleh menaikkan harga sesuka hati untuk mendapat keuntungan yang lebih, disebabkan kurangnya persaingan.

3. Kuasa Menawar Pembeli

Pembeli akan mempunyai kuasa menawar yang tinggi apabila kita mempunyai kurang pelanggan. Mereka akan meminta untuk mengurangkan harga apabila membeli.

Mereka juga akan tawar-menawar apabila membeli dalam kuantiti yang banyak. Apabila pembeli meminta pengurangan harga yang terlalu banyak, semakin kuranglah keuntungan peniaga.

Tetapi, ada segelintir pembeli yang masih membeli walaupun harga mahal kerana mereka merupakan pengguna setia untuk jenama tersebut. Syarikat yang mempunyai ramai pengikut setia adalah seperti Apple.

4. Kuasa Menawar Pembekal

Bagi pembekal pula, semakin ramai pembekal yang boleh membekalkan barang yang sama, kuasa mereka untuk menaikkan harga akan menurun. Ini adalah kerana penjual boleh mendapatkan bekalan daripada pembekal yang lain, jika mereka meletakkan harga yang terlalu tinggi.

Kebiasaanya, para pembekal akan menaikkan harga apabila tiada produk alternatif, kurang pembekal atau pun kos yang tinggi untuk mencari pembekal yang lain.

5. Persaingan Sedia Ada

Jika terdapat ramai penjual dalam sesuatu industri, persaingan akan menjadi lebih sengit. Kita tidak boleh hendak meletakkan harga sembarangan kerana pelanggan mempunyai banyak pilihan.

Persaingan sebegini akan berlaku apabila saiz perniagaan adalah sama besar, menjual barangan yang sama, mempunyai strategi perniagaan yang lebih kurang sama dan sukar untuk keluar daripada industri.

Kesimpulannya, semakin kuat “forces” ini dalam industri, semakin kurang menarik industri tersebut untuk diterokai.  Ini akan menyebabkan kita menjana keuntungan yang rendah atau lebih teruk lagi mengalami kerugian.

Kaedah ini bukan sahaja membantu untuk mengukur ancaman yang ada dalam industri, tetapi juga membantu kita memikirkan strategi perniagaan.

Keadaan industri yang terbaik untuk kita memperoleh keuntungan yang tinggi menurut kaedah ini adalah:

 • Kesukaran yang tinggi untuk masuk ke dalam industri
 • Kurangnya barang pengganti
 • Kuasa menawar yang lemah daripada pembeli dan pembekal
 • Persaingan di antara peniaga sedia ada yang minimum

Ditulis oleh Abang Yazree Hazwan. Penulis merupakan seorang Eksekutif di sebuah syarikat penyelidikan pasaran di Malaysia. Mempunyai pengalaman dalam bidang insurans/reinsurans di syarikat reinsurans tempatan.

Sumber Rujukan: https://www.visual-paradigm.com/guide/strategic-analysis/what-is-five-forces-analysis/

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!