12 Ciri Wanita Yang Bijak Urus Kewangan Dan Tak Boros

Wanita selalu dikenali sebagai seorang yang gemar membeli-belah! Mana tidaknya, pasti mereka berminat dengan pelbagai barangan perhiasan, pakaian, makanan dan sebagainya. Apabila suka berbelanja, sikap boros kemungkinan akan mempengaruhi diri seseorang.

Namun, tahukah anda, tidak semua wanita seperti itu. Ada juga yang jenis bijak urus kewangan dan tidak boros.

Jom kami kongsikan 12 ciri wanita bijak urus kewangan dan tidak boros. Sekiranya anda kenal wanita yang memiliki ciri-ciri ini, maka sayangilah mereka ketat-ketat.

1. Mempunyai Skim Perlindungan Diri

Hari ini, golongan wanita bukan lagi golongan yang lemah sepenuhnya. Mereka juga mampu untuk mencapai apa sahaja yang mereka inginkan.

Bagi wanita yang bijak dan memikirkan risiko dalam kehidupan mereka, pasti akan sediakan pelan perlindungan diri untuk diri sendiri.

Baca juga Kenapa Wanita Perlu Ada Kad Perubatan Sebelum Mencecah Usia 30 Tahun

2. Baca Buku Kewangan

Wanita bijak urus kewangan juga gemar membaca buku yang berkaitan dengan kewangan. Kehidupan mereka dapat dibezakan melalui ilmu dengan para wanita yang lain.

Bagi mereka yang berilmu, pastinya tidak akan terikut-ikut orang lain dan mempunyai prinsip hidup yang kukuh dan tidak berharap kepada orang lain.

Baca juga Buku Malaysia Melabur & 10 Buku Yang Anda WAJIB Baca Untuk Bantuan Nasihat Kewangan!

3. Suka Buat Duit Dan Berjiwa Keusahawanan

Sumber gambar : https://www.facebook.com/norfazieladotcom/

Wanita yang bijak urus kewangan juga amat berdikari dalam mencari wang dan tidak mengharapkan wang suami semata-mata. Daripada muda lagi, mereka jenis suka berdikari dan mencari peluang untuk buat duit.

Adakalanya ciri wanita bijak urus kewangan ini juga adalah mereka ini berjiwa entrepreneurship dan suka berniaga. Ada yang menjadikan perniagaan sebagai kerjaya sampingan mereka walaupun mempunyai kerja tetap.

Baca juga Rahsia Wanita Berpurdah Ini Jadi Jutawan Pada Umur 23 Tahun

4. Tidak Pernah Berhenti Belajar

Makin banyak ilmu, makin bijak seseorang. Wanita yang bijak urus kewangan juga bersifat tidak pernah berhenti belajar.

Mereka sentiasa ingin mengembangkan kewangan ke arah yang lebih baik. Ilmu kewangan adalah perkara yang mereka paling sukai.

5. Berdaya Saing

Wanita jenis bijak urus kewangan juga berfikiran berdaya saing. Mereka merasakan bahawa ‘kenapa pula dia tidak mampu sedangkan orang lain boleh?’

Justeru, mereka mempunyai tekad yang kuat untuk berjaya dalam kehidupan.

6. Mempunyai Sasaran Kewangan Jangka Masa Panjang

Mempunyai sasaran kewangan jangka masa panjang juga merupakan di antara ciri wanita bijak urus kewangan dan tidak boros.

Dengan adanya objektif yang jelas, mereka akan membuat strategi tertentu bagi mencapai sasaran jangka masa panjang.

Baca juga Mengapa Wanita Cenderung Menjadi Pelabur Cemerlang?

7. Konsisten Menyimpan

Sentiasa konsisten dalam menyimpan wang adalah perkara asas dalam perancangan kewangan. Kita disarankan untuk menyimpan 10% daripada gaji setiap bulan atau lebih daripada itu.

Mereka yang ada tabiat menyimpan akan lebih berjimat-cermat dan tidak boros dalam berbelanja.

Baca juga 7 Sebab Wanita Perlu Menjadi Menteri Kewangan Keluarga

8. Berdisiplin

Seseorang yang berjaya dalam memastikan status kewangan mereka cantik adalah mereka yang terlebih dahulu berfikir apa yang perlu dibeli atau pun tidak. Sekiranya barangan yang dimiliki masih elok, mereka tidak akan menukarkannya kepada yang baru.

Mereka sangat berdisiplin dalam menguruskan wang.

9. Ingin Matlamat Kewangan Tercapai

Sesiapa sahaja pun pasti inginkan matlamat diri sendiri tercapai, betul tak? Jadi, wanita bijak urus kewangan ini akan melakukan apa sahaja asalkan matlamat kewangan mereka tercapai. 

Oleh itu, mereka selalu fokus dalam hal-hal yang melibatkan duit.

10. Tidak Mengubah Bajet Mereka

Mereka juga cenderung dengan mengikut betul-betul bajet yang telah ditetapkan. Oleh itu, berbelanjalah mengikut bajet dan nafsu untuk berbelanja di luar bajet pun akan berkurang.

Baca juga 7 Perkara Yang Selalu Kita Terlepas Pandang Semasa Menyediakan Bajet Peribadi

11. Hidup Dengan Kesederhanaan

Wanita yang bijak tidak akan menunjuk-nunjuk dan akan berbelanja apabila perlu sahaja. Ini kerana, mereka suka menyimpan dan memahami konsep serta nilai wang.

Baca juga “Tolonglah Jangan Bazir Duit Dekat 3 Benda Ini”

12. Buat Simpanan Dalam Bentuk Emas

Kita semua tahu bahawa emas dan wanita sememangnya tidak asing lagi. Ramai sungguh wanita yang suka barangan emas perhiasan.

Namun, wanita yang bijak urus kewangan biasanya akan menggunakan emas tersebut dan dijadikannya sebagai salah satu bentuk simpanan. Wanita jenis ini juga lebih suka emas dalam bentuk dinar emas atau pun gold bar.

Baca juga Pelaburan Emas Dalam Islam

Sumber Rujukan: Public Gold Bangi

Asingkan sedikit pendapatan anda dan tukarkan kepada bentuk emas. Kaedah termudah dan termurah di Malaysia buat masa ini bagi sesiapa nak simpan emas. Tak perlu 1 gram pun, minimum 0.25 gram.

Boleh mulakan simpanan emas patuh syariah dengan KAB Gold.

This image has an empty alt attribute; its file name is kab-gold-uncang-emas-800-700x990.jpg

Dengan minimum pembelian 0.25 gram emas atau serendah RM65 (berdasarkan harga emas RM260 segram), semuanya boleh dilakukan secara online.

Prosesnya sangat mudah:

  • Layari laman web KAB Gold
  • Lengkapkan borang pendaftaran
  • Verify emel

Kemudian dah boleh login dan buat pembelian pertama anda hari ini juga.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tiada Halangan MMC Jual Saham MMC Ports,  Namun Perlu Patuhi Dasar – Anthony Loke

KUALA LUMPUR, 16 April (Bernama) — Kementerian Pengangkutan (MoT) tidak mempunyai sebarang halangan jika MMC Corp Bhd berhasrat menjual 49 peratus kepentingannya dalam MMC Port Holdings Bhd (MMC Port) termasuk kepada syarikat asing, namun perkara berkaitan konsesi dan status pemilikan aset utama negara perlu diteliti.

Menterinya Anthony Loke Siew Fook berkata walaupun aspek berkaitan penjualan pegangan saham berkenaan adalah keputusan korporat, sebarang perubahan terbabit perlu dimaklumkan kepada kementerian selain mematuhi dasar kerajaan yang menetapkan bahawa 51 peratus aset utama negara dipegang oleh syarikat tempatan.

“Saya tidak dimaklumkan lagi berkenaan hal itu (rancangan MMC untuk menjual pegangan saham) tetapi sekiranya ini melibatkan konsesi, sebarang perubahan pemilikan perlu dimaklumkan kepada MoT.

“Penglibatan syarikat asing dalam sektor pelabuhan juga bukanlah sesuatu yang baharu…sebagai contoh, 30 peratus pegangan PTP (Pelabuhan Tanjung Pelepas Sdn Bhd) dimiliki oleh Maersk-Line,” katanya kepada pemberita pada majlis pelancaran stesen pengecasan kenderaan elektrik Evlution bersama Mastercard dan RHB Bank Bhd di sini, hari ini.

Beliau mengulas laporan media mengenai tindakan syarikat pelaburan berpangkalan di New York, Global Infrastructure Partners (GIP) menangguhkan rancangan pembelian sehingga 49 peratus kepentingan dalam MMC Port yang juga unit perniagaan konglomerat pelabuhan MMC Corp Bhd di bawah kawalan tokoh korporat terkemuka, Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary.

Syed Mokhtar dilaporkan memohon penilaian bernilai RM15 bilion hingga RM20 bilion bagi syarikat itu yang akan menjadikannya sebagai urus niaga terbesar berkaitan pelabuhan di negara ini.

Sementara itu, majlis hari ini merupakan inisiatif awal EVlution untuk menyediakan 2,000 unit stesen pengecas EV di seluruh negara menjelang 2025, memudahkan akses pengguna kenderaan elektrik untuk mengecas kenderaan mereka di lokasi-lokasi strategik seluruh negara.

Ketua Pegawai Eksekutif Evlution Jeffrey On berkata syarikat itu telah menetapkan sasaran tinggi bagi pemasangan 100 stesen pengecas EV di kawasan-kawasan metropolitan sekitar Lembah Klang, Pulau Pinang, dan Johor.

“Kami sedang dalam proses penawaran bagi program Solar Berskala Besar (LSS) rundingan kelima tahun ini untuk mengukuhkan lagi komitmen terhadap penyelesaian tenaga lestari bagi masa depan lebih cerah,” katanya.

EVlution juga setakat ini merupakan satu-satunya Pengendali Titik Pengecasan (CPO) di Malaysia yang menyediakan sistem pembayaran tergabung bagi membolehkan pengguna membayar pengecasan EV melalui aplikasi mudah alih EVlution atau menggunakan kad fizikal. 

“Melalui kerjasama strategik dengan RHB dan Mastercard, EVlution memperkenalkan platform pembayaran terkini yang memudahkan transaksi dan memajukan penyelesaian mobiliti lestari,” katanya.

— BERNAMA