4 Sebab Bangsar South Jadi Buruan Pelabur Hartanah

Lima belas tahun yang lalu, jika anda bertanya pada orang lokasi Bangsar South, mereka mungkin menggeleng kepala kerana tidak pernah mendengar lokasi itu.

Dahulunya, Bangsar South dikenali sebagai Kampung Kerinchi selepas tanah seluas 60 ekar itu dibeli pemaju hartanah terkemuka UOA Development Berhad.

Sebenarnya, pemaju hartanah tersebut tidak menukar nama Kampung Kerinchi kepada Bangsar South, sebaliknya hanya menamakan projek tersebut sebagai Bangsar South.

Baca : 36 Lokasi Dijangka Alami Kenaikan Harga Hartanah Bermula Julai 2021

Akan tetapi, disebabkan penjenamaan projek pembangunan itu terlalu kuat, maka orang awam memanggil kawasan itu sebagai Bangsar South.

Perkara sama berlaku kepada tiga lokasi lain di Lembah Klang iaitu :-

 • KL Sentral (Brickfields)
 • Desa Park City (Desa Manjalara)
 • Setia Alam (Hummock Estate North)

Pada tahun 2010, nama Bangsar South diluluskan PBT kerana Bangsar South berkongsi alamat poskod dengan Bangsar sungguhpun lokasinya terletak di Kampung Kerinchi.

Baca : Sejarah Hak Milik Strata Di Malaysia Bermula Tahun 1926

Hari ini, Bangsar South merupakan lokasi pembangunan hartanah berintegrasi di Kuala Lumpur setelah UOA Development Berhad memiliki tanah seluas 240,000 m2 itu.

4 Sebab Bangsar South Jadi Buruan Pelabur Hartanah?

Kredit: Bangsar South

Faktor utama kenapa Bangsar South menjadi buruan pelabur hartanah adalah kerana wujudnya peluang pekerjaan yang luas untuk sektor profesional dan bukan profesional.

Dengan pembangunan hartanah berintegrasi, terdapat hotel, pusat beli belah, sekolah antarabangsa, premis perniagaan dan ruang pejabat.

Dikatakan, terdapat lebih daripada 25,000 pekerjaan pelbagai sektor di Bangsar South sahaja.

Antara syarikat ikonik yang ada di Bangsar South adalah :-

 • Touch N’ Go
 • Hoenywell
 • Bakertilly
 • Orange
 • Razer

Ini tidak termasuk SME tempatan yang menyediakan puluhan ribu lagi peluang pekerjaan di Lembah Klang seperti Maideasy.my dan Maukerja.my.

Baca : Cara Bank Kira Kelayakan Pinjaman Perumahan Bagi Peniaga Dan Usahawan

Sementara itu, wujud institusi pendidikan tinggi berprestij berdekatan Bangsar South seperti Universiti Malaya yang menaikkan nilai hartanahnya.

Universiti Malaya semenjak tahun 1949 lagi telah menjadi peneraju dalam melahirkan modal insan terbaik di Malaysia dan kini menjadi pusat pendidikan pelajar antarabangsa.

Faktornya yang terletak berdekatan dengan MidValley Mega Mall menjadikan Bangsar South mempunyai pengangkutan awam dan jaringan lebuhraya yang sangat baik.

Dengan pengangkutan awam, Bangsar South mampu diakses dengan LRT (Laluan Kelana Jaya) dengan jarak 5 minit berjalan kaki.

Sementara itu, anda juga boleh ke Bangsar South dengan menaiki KTM KOMUTER di stesen Angkasapuri dan Pantai Dalam.

Jika memandu pula, Bangsar South boleh diakses dengan lebuhraya New Pantai Expressway (NPE) dan Lebuhraya Persekutuan (Federal Highway).

“Akses ke Mont Kiara, Taman Tun Dr Ismail, Kelana Jaya dan Brickfields hanya mengambil masa 10 minit – 15 minit sahaja.”

Kredit Gambar: PropertyGuru

Pasaraya dan pusat membeli-belah juga wujud di Bangsar South dengan KL Gateway, Nexus Bangsar South dan The Sphere menjadi pilihan utama golongan kelas pertengahan di Bangsar South.

Satu perkara yang menarik tentang Bangsar South adalah, tidak sukar untuk anda mencari restoran atau gerai yang menyajikan makanan Melayu, Cina dan India di sekitar kawasan Pantai Dalam dan Kampung Kerinchi.

Daripada sudut sosial, banyak pekerja profesional daripada pelbagai negara yang berbeza warna kulit, agama dan latar belakang bekerja di Bangsar South.

Semenjak tahun 2016 lagi, Bangsar South juga menjadi lokasi utama pelancong asing menginap hotel mewah di Bangsar South.

Antara tempat penginapan yang menjadi pilihan pelancong asing adalah :-

 • VE Hotel & Residence
 • South View Bangsar South
 • KL Gateway Residence
 • Novum Bangsar South

Connexion Conference & Event Centre (CCEC) juga merupakan lokasi utama acara tahunan syarikat terkemuka tempatan dan antarabangsa saban tahun.

Baca : 10 Faktor Yang Dipertimbangkan Rakyat Malaysia Sebelum Beli Rumah

Ternyata Bangsar South merupakan projek penjenamaan yang berjaya menaikkan nilai hartanah Kampung Kerinchi.

Harga median kondomonium di Bangsar South sepanjang tahun 2020 adalah RM530,000 atau RM480/kps dengan kediaman Pantai Panorama, Residensi Kerinchi dan The Park Residence 1 menjadi kediaman paling popular di Bangsar South.

Baca : “Booster” Yang Meningkatkan Nilai Hartanah

Apa yang pasti, Bangsar South layak digelar sebagai projek yang berjaya kerana mempunyai kesemua ciri – ciri booster hartanah.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Pasaran Hartanah Malaysia Dijangka Stabil Pada 2024, Pertumbuhan Kekal Sehingga 3 Tahun Akan Datang – Nga

KUALA LUMPUR, 6 Jun (Bernama) — Pasaran hartanah Malaysia dijangka kekal stabil pada 2024 dan mencatatkan pertumbuhan yang berterusan dalam tempoh tiga tahun akan datang hasil daripada rangsangan pelbagai inisiatif oleh Kerajaan MADANI di bawah Belanjawan 2024, kata Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Nga Kor Ming.

Beliau berkata pasaran hartanah menunjukkan pertumbuhan ketara dan berdaya tahan dengan kaunter hartanah individu mencatatkan pertumbuhan harga saham sehingga 600 peratus. 

Menurutnya, kaunter hartanah di pasaran saham berada dalam aliran meningkat dari Januari 2023 hingga Jun 2024, dengan 76 daripada 100 kaunter hartanah di Bursa Malaysia mencatatkan kenaikan harga saham. 

“(Sementara itu) 22 kaunter menunjukkan penurunan harga saham, (dan) dua kaunter mengekalkan harga saham mereka meskipun mencatatkan prestasi turun naik,” kata Nga dalam satu kenyataan hari ini. 

Beliau berkata dalam kalangan kaunter utama DPS Resources Bhd mencatatkan pertumbuhan harga saham 600 peratus, UEM Sunrise Bhd naik 347 peratus dan WMG Holdings Bhd meningkat 326 peratus dari Januari 2023 hingga Jun 2024. 

“Trajektori positif dijangka berterusan sehingga ke separuh kedua 2024.

“Saya percaya di bawah pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim, pasaran hartanah kita akan mempunyai masa depan yang cerah pada tahun-tahun mendatang. 

“Kita perlu berganding bahu untuk meningkatkan reputasi industri kita dan meningkatkan keyakinan pelabur untuk menjadikan pasaran hartanah malahan lebih berdaya tahan,” kata Nga. 

Menurut kenyataan itu, urus niaga pasaran hartanah Malaysia bernilai RM42.31 bilion, dengan lebih  89,000 urus niaga direkodkan dalam suku pertama 2023 (S1 2023).

Manakala pada Suku Pertama 2024, urus niaga pasaran hartanah mencecah RM56.53 bilion, dengan lebih daripada 104,000 urus niaga, menandakan peningkatan sebanyak RM14.22 bilion dari segi nilai.

“Pertumbuhan ketara ini menunjukkan pasaran hartanah Malaysia semakin pulih dan kembali meningkat,” katanya.

— BERNAMA