4 Sebab Bangsar South Jadi Buruan Pelabur Hartanah

Lima belas tahun yang lalu, jika anda bertanya pada orang lokasi Bangsar South, mereka mungkin menggeleng kepala kerana tidak pernah mendengar lokasi itu.

Dahulunya, Bangsar South dikenali sebagai Kampung Kerinchi selepas tanah seluas 60 ekar itu dibeli pemaju hartanah terkemuka UOA Development Berhad.

Sebenarnya, pemaju hartanah tersebut tidak menukar nama Kampung Kerinchi kepada Bangsar South, sebaliknya hanya menamakan projek tersebut sebagai Bangsar South.

Baca : 36 Lokasi Dijangka Alami Kenaikan Harga Hartanah Bermula Julai 2021

Akan tetapi, disebabkan penjenamaan projek pembangunan itu terlalu kuat, maka orang awam memanggil kawasan itu sebagai Bangsar South.

Perkara sama berlaku kepada tiga lokasi lain di Lembah Klang iaitu :-

 • KL Sentral (Brickfields)
 • Desa Park City (Desa Manjalara)
 • Setia Alam (Hummock Estate North)

Pada tahun 2010, nama Bangsar South diluluskan PBT kerana Bangsar South berkongsi alamat poskod dengan Bangsar sungguhpun lokasinya terletak di Kampung Kerinchi.

Baca : Sejarah Hak Milik Strata Di Malaysia Bermula Tahun 1926

Hari ini, Bangsar South merupakan lokasi pembangunan hartanah berintegrasi di Kuala Lumpur setelah UOA Development Berhad memiliki tanah seluas 240,000 m2 itu.

4 Sebab Bangsar South Jadi Buruan Pelabur Hartanah?

Kredit: Bangsar South

Faktor utama kenapa Bangsar South menjadi buruan pelabur hartanah adalah kerana wujudnya peluang pekerjaan yang luas untuk sektor profesional dan bukan profesional.

Dengan pembangunan hartanah berintegrasi, terdapat hotel, pusat beli belah, sekolah antarabangsa, premis perniagaan dan ruang pejabat.

Dikatakan, terdapat lebih daripada 25,000 pekerjaan pelbagai sektor di Bangsar South sahaja.

Antara syarikat ikonik yang ada di Bangsar South adalah :-

 • Touch N’ Go
 • Hoenywell
 • Bakertilly
 • Orange
 • Razer

Ini tidak termasuk SME tempatan yang menyediakan puluhan ribu lagi peluang pekerjaan di Lembah Klang seperti Maideasy.my dan Maukerja.my.

Baca : Cara Bank Kira Kelayakan Pinjaman Perumahan Bagi Peniaga Dan Usahawan

Sementara itu, wujud institusi pendidikan tinggi berprestij berdekatan Bangsar South seperti Universiti Malaya yang menaikkan nilai hartanahnya.

Universiti Malaya semenjak tahun 1949 lagi telah menjadi peneraju dalam melahirkan modal insan terbaik di Malaysia dan kini menjadi pusat pendidikan pelajar antarabangsa.

Faktornya yang terletak berdekatan dengan MidValley Mega Mall menjadikan Bangsar South mempunyai pengangkutan awam dan jaringan lebuhraya yang sangat baik.

Dengan pengangkutan awam, Bangsar South mampu diakses dengan LRT (Laluan Kelana Jaya) dengan jarak 5 minit berjalan kaki.

Sementara itu, anda juga boleh ke Bangsar South dengan menaiki KTM KOMUTER di stesen Angkasapuri dan Pantai Dalam.

Jika memandu pula, Bangsar South boleh diakses dengan lebuhraya New Pantai Expressway (NPE) dan Lebuhraya Persekutuan (Federal Highway).

“Akses ke Mont Kiara, Taman Tun Dr Ismail, Kelana Jaya dan Brickfields hanya mengambil masa 10 minit – 15 minit sahaja.”

Kredit Gambar: PropertyGuru

Pasaraya dan pusat membeli-belah juga wujud di Bangsar South dengan KL Gateway, Nexus Bangsar South dan The Sphere menjadi pilihan utama golongan kelas pertengahan di Bangsar South.

Satu perkara yang menarik tentang Bangsar South adalah, tidak sukar untuk anda mencari restoran atau gerai yang menyajikan makanan Melayu, Cina dan India di sekitar kawasan Pantai Dalam dan Kampung Kerinchi.

Daripada sudut sosial, banyak pekerja profesional daripada pelbagai negara yang berbeza warna kulit, agama dan latar belakang bekerja di Bangsar South.

Semenjak tahun 2016 lagi, Bangsar South juga menjadi lokasi utama pelancong asing menginap hotel mewah di Bangsar South.

Antara tempat penginapan yang menjadi pilihan pelancong asing adalah :-

 • VE Hotel & Residence
 • South View Bangsar South
 • KL Gateway Residence
 • Novum Bangsar South

Connexion Conference & Event Centre (CCEC) juga merupakan lokasi utama acara tahunan syarikat terkemuka tempatan dan antarabangsa saban tahun.

Baca : 10 Faktor Yang Dipertimbangkan Rakyat Malaysia Sebelum Beli Rumah

Ternyata Bangsar South merupakan projek penjenamaan yang berjaya menaikkan nilai hartanah Kampung Kerinchi.

Harga median kondomonium di Bangsar South sepanjang tahun 2020 adalah RM530,000 atau RM480/kps dengan kediaman Pantai Panorama, Residensi Kerinchi dan The Park Residence 1 menjadi kediaman paling popular di Bangsar South.

Baca : “Booster” Yang Meningkatkan Nilai Hartanah

Apa yang pasti, Bangsar South layak digelar sebagai projek yang berjaya kerana mempunyai kesemua ciri – ciri booster hartanah.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Berapa Pendapatan Seorang Ejen Hartanah?

Sering kita lihat bahawa ejen hartanah sering memiliki rumah yang bagus, tetapi pernahkah anda ambil tahu akan jumlah pendapatan mereka?

Ramai ejen hartanah biasanya tidak mempunyai pendapatan yang tetap dan hanya bergantung kepada usaha mereka sendiri. Berapa agaknya ya pendapatan seorang ejen hartanah?

Menjadi seorang ejen hartanah bukannya senang dan jika tiada jualan pada bulan tersebut, pasti mereka tidak akan mempunyai pendapatan. Selalunya, terdapat segelintir orang yang memilih untuk menjadi ejen hartanah secara sepenuh masa dan ada juga yang menjadi ejen hartanah separuh masa. Dalam entri ini, mari kami kongsikan berapa pendapatan seorang ejen hartanah yang anda perlu tahu.

Jumlah Pendapatan Seorang Ejen Hartanah

Seperti yang telah diperkatakan tadi, ejen hartanah tidak mempunyai gaji tetap dan nilai pendapatan mereka bergantung kepada titik peluh mereka sendiri. Biasanya, mereka yang menjadi ejen hartanah adalah kerana atas dasar minat pada pekerjaan tersebut. 

Tahukah anda, terdapat ejen hartanah separuh masa yang mampu menyaingi gaji ejen hartanah sepenuh masa? Jadi, ejen hartanah ini akan bergantung kepada beberapa perkara untuk menjana pendapatan, antaranya:

1. Melalui Pendapatan Sampingan

Terdapat juga ejen hartanah yang bergantung kepada pendapatan sampingan semata-mata. Namun, anda perlu tahu bahawa pendapatan sampingan ini bukannya sedikit. Pembeli dan penjual rumah biasanya akan memerlukan khidmat peguam, kontraktor ubah suai rumah atau pihak penyelenggaraan yang akan diperkenalkan oleh ejen hartanah.

Jadi, dengan cara memperkenalkan penyedia perkhidmatan inilah, ejen hartanah akan diberi bayaran rujukan sebagai pendapatan sampingan. Cuba anda bayangkan, sekiranya ejen hartanah aktif dalam urusan jual beli, mungkin mereka boleh menerima sekitar RM 2,500 hingga RM 3,500 sebulan hanya daripada pendapatan sampingan ini sahaja. Wah, cukup hebat pendapatannya bukan?

Selain itu, seorang ejen hartanah juga biasanya mempunyai banyak kenalan perniagaan dan individu yang paling hampir dengan pasaran hartanah dan juga pelaburan hartanah. 50% daripada ejen hartanah biasanya turut menjadikan pelaburan hartanah sebagai pendapatan sampingan mereka. Ramai diantara mereka juga adalah pelabur yang berjaya.

2. Melalui Komisyen Yang Diperolehi

Pekerjaan sebagai ejen hartanah juga mampu memberi manfaat yang sangat besar. Oleh disebabkan inilah, ramai pihak yang tertarik dengan pekerjaan ini. Di Malaysia juga tidak dapat dinafikan bahawa ramai ejen hartanah yang telah berjaya dalam bidang ini dan menerima manfaat yang sangat hebat dalam kerjaya serta kehidupan mereka.

Tugas ejen hartanah adalah untuk memastikan penjualan atau penyewaan hartanah tersebut berjaya untuk dijual atau disewa. Apabila penjualan dan sewaan tersebut telah berjaya, ejen hartanah tersebut akan mendapat komisen jualan yang dikira daripada harga rumah tersebut. Jadi melalui komisyen tersebut, ejen hartanah memperoleh pendapatan.

Bagi anda yang masih kurang jelas, jom lihat contoh kiraan di bawah:

Seunit rumah berharga RM 350,000 dan komisennya ialah 3% (harga standard komisen pasaran di Malaysia).

RM 350,00 daripada 3% = RM10,500.

Daripada RM10,500 akan dikongsi dengan agensi dan nisbah perkongsian ini bergantung kepada level senioriti. 

Katakan ejen hartanah tersebut akan menerima 60% daripada jumlah komisen, pendapatan mereka mungkin dalam sekitar RM6,300 bagi seunit rumah berharga RM350,000.

Jadi, kalau mereka dapat menjual 10 unit sebulan, pasti pendapatan mereka sangat lumayan, betul tak?

Kesimpulannya, 

Untuk menjadi ejen hartanah, ia memerlukan kelulusan diploma atau graduan dalam bidang hartanah selama 2 hingga 3 tahun dan perlu membuat praktikal selama 2 tahun selepas itu.

Selepas itu, mereka harus ditemuduga oleh Lembaga Penilai Pentaksir Dan Ejen Hartanah (LPPEH) untuk kelulusan dan mendapat lesen dan layak untuk membuka agensi hartanah. Kosnya pula memerlukan kewangan yang banyak dan tidak hairanlah pendapatan mereka 3% daripada harga jualan rumah tersebut.

Namun begitu, terdapat juga pengambilan ejen hartanah tanpa kelayakan dan pengalaman. Sesiapa sahaja boleh cuba memohon.

Baca juga:

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.

Jika berminat boleh isi borang ini.

PRA-TEMPAH ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!