Covid-19 Bak Badi Untuk Industri Hartanah Di Malaysia

Pada 4 Februari 2020 yang lalu, seluruh negara dikejutkan dengan berita kes pertama COVID-19 di Malaysia melibatkan warganegara tempatan yang mempunyai sejarah perjalanan ke Singapura.

Menjelang 16 Mac 2020, virus COVID-19 dikenal pasti telah dilaporkan di setiap negeri di Malaysia.

Kesannya, Kerajaan di bawah pimpinan Tan Sri Muhyiddin Yassin telah memutuskan untuk melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bermula 18 Mac sehinggalah dilanjutkan beberapa kali kepada 12 Mei 2020.

Sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), boleh dikatakan majoriti industri dan ekonomi domestik lumpuh ekoran Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Untuk rekod, jumlah jualan kenderaan turun mendadak pada April 2020 yang lalu dengan hanya 141 unit kenderaan dijual di seluruh Malaysia.

Dan pada 13 Januari 2021, Kerajaan sekali lagi melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) buat kali kedua susulan seluruh negara dibebani dengan lonjakan kluster baharu yang meningkatkan lagi jumlah kumulatif kes jangkitan wabak COVID-19 di Malaysia.

Setakat 28 Januari yang lalu, terdapat 372 kluster aktif dan 9 daripadanya adalah kluster baharu.

Sungguhpun industri-industri tertentu diberikan akses untuk terus beroperasi demi kelangsungan ekonomi domestik, industri hartanah sebenarnya tidak mendapat faedah yang banyak daripadanya.

Baca : Harga Rumah Turun Kerana Covid-19? Realiti Atau Spekulasi?

Adalah tidak keterlaluan untuk dikatakan, industri hartanah merupakan salah satu industri yang paling terkesan dengan Perintah Kawalan Pergerakan.

Kalau dilihat daripada tahap tekanan ekoran PKP dalam industri hartanah, pemaju hartanah dan pasaran hartanah undercon adalah yang paling besar menerima impaknya.

Covid-19 Bak Badi Untuk Industri Hartanah Di Malaysia

Pemaju hartanah terjejas teruk kerana mereka menghadapi kesukaran untuk menjual unit kediaman mereka.

Kesannya, pemaju hartanah tidak mampu membayar hutang vendor untuk kos bahan binaan seperti batu bata, simen, keluli dan sebagainya.

Baca : Ulasan Industri Hartanah Sepanjang Tahun 2020, 6 Perkara Yang Berlaku

Pemaju hartanah tiada jalan lain selain mengurangkan margin keuntungan jualan unit hartanah atau memberikan tawaran menarik kepada pembeli seperti tawaran diskaun, rebat, cashback dan moratorium.

Selain daripada itu, program Malaysia My Second Home (MM2H) yang dilihat sebagai program jangka panjang yang menyelamatkan pemaju hartanah juga gagal sama sekali.

Baca : 6 Sebab Kenapa Malaysia Menjadi Destinasi Utama Pelabur Hartanah Antarabangsa

Sungguhpun seluruh rakyat Malaysia telah divaksin, belum ada kepastian samada Kerajaan akan membuka pintu sempadan negara untuk menerima kedatangan pelabur-pelabur asing.

Harga hartanah untuk kawasan tumpuan khususnya di Lembah Klang kekal dan tidak menunjukkan sebarang penurunan yang drastik.

Andai kata harga hartanah di kawasan tumpuan misalannya di sekitar KLCC dan Bangsar jatuh dengan drastik, ini menunjukkan Malaysia sedang berhadapan dengan krisis ekonomi yang lebih parah.

Baca : Turun Naik Pasaran Hartanah Suku Pertama 2020

Hari ini, banyak pemaju hartanah sudah mula beralih ke industri lain demi kelangsungan hidup mereka.

Antara industri tumpuan adalah pengilangan sarung getah, pelitup muka dan ada juga yang menceburi industri e-commerce.

“Trend buat dua atau tiga kerja hari ini bukan lagi satu fenomena luar biasa”

Kesan langsung yang kita boleh lihat daripada PKP adalah, pasaran online membantu banyak bisnes yang selama ini bergantung harap kepada pengunjung untuk mendapat jualan harian.

Apa yang menyedihkan adalah, kurang lebih terdapat 180 industri yang membabitkan 1.4 juta orang pekerja terkesan secara langsung dengan kelembapan pasaran hartanah semasa.

Buat pengetahuan anda, industri pembinaan merupakan salah satu penyumbang terbesar Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) dengan pegangan purata 48% pada tahun 2015 dan 2017.

“Bak kata pepatah, keluar masuk mulut harimau, masuk mulut buaya.”

Malaysia ibarat terjerut dengan krisis kesihatan di samping kelembapan ekonomi yang menyebabkan kecelaruan orang awam akan fokus utama dan pelan jangka panjang Kerajaan.

Daripada sudut lain, sebenarnya ramai yang sudah pun bersedia dan tidak terkejut dengan langkah Kerajaan melaksanakan PKP 2.0.

Ini ekoran pengalaman pertama yang dihadapi seluruh rakyat Malaysia sewaktu PKP 1.0 sepanjang Mac – Mei 2020 yang lalu.

Baca : Kadar Sewa Di Malaysia Dijangka Tidak Meningkat Bagi Tahun 2021, Disebabkan 3 Perkara Ini

Pemaju hartanah juga terpaksa mengeluarkan kos tambahan kerana mereka menghadapi masalah dengan tenaga kerja dan perlu mematuhi garis panduan PKP.

“Dulu satu van boleh sumbat 10 orang, sekarang cuma 4 orang sahaja”

PKP 2.0 ini nyata memberi tamparan besar kepada pemaju hartanah dan juga entiti yang terlibat secara langsung dengan industri hartanah.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Adakah Kulim Akan Menjadi Tanjung Malim 2.0?

Kulim merupakan bandar ketiga terbesar di Kedah dan terletak secara tepatnya di selatan negeri Kedah Darul Aman.

Ianya mula dipenuhi penduduk pada tahun 1950-an ekoran peningkatan kegiatan perindustrian di Kulim.

Rekod sejarah menunjukkan, Kulim telah mula didiami seawal tahun 1750-an lagi dengan penemuan bijih timah di kawasan tersebut.

Menjelang tahun 1854, terdapat 8 buah syarikat cari gali bijih timah dengan 1,500 orang pekerja di Kulim.

Hari ini, Kulim merupakan bandar dan teknologi Kedah yang mempunyai Kulim Hi-Tech Park dan menempatkan puluhan syarikat dan kilang luar negara seperti First Solar, Infineon Technologies, Entegris, BASF, Abbott Laboraties dan banyak lagi.

Kulim Hi-Tech Park atau Taman Teknologi Tinggi Kulim dibangunkan pada tahun 1996 untuk menjadi taman teknologi pertama di Malaysia.

Berdasarkan data dan statistik dari Brickz.my, median harga rumah di Kulim setakat Januari 2020 – Jun 2020 adalah :-

  • Teres : RM202,500 (RM146/kps)
  • Semi D : RM368,000 (RM112/kps)
  • Banglo : RM387,500 (RM71/kps)

Baca : [TERKINI] Median Harga Rumah Di Malaysia Bulan Januari – Julai 2020

Kredit Gambar: NST

Manakala Tanjung Malim yang terletak di Perak dengan jarak 70KM dari Kuala Lumpur merupakan bandar industri perindustrian yang mengeluarkan kenderaan jenama nasional Proton untuk pasaran domestik dan antarabangsa.

Turut dikenali sebagai ‘Proton City’, Tanjung Malim dahulunya bukanlah lokasi tumpuan dan sekadar mempunyai ladang getah dan kelapa sawit.

Selepas itu, Tanjung Malim telah menjadi pilihan utama Kerajaan sebagai lokasi ideal membina tapak industri ekoran kilang Proton di Shah Alam tidak lagi mampu menampung keperluan pengeluaran Proton.

Projek pembangunan Proton City di Tanjung Malim bermula pada tahun 1996 dengan jumlah pelaburan RM2.5 bilion. Hari ini, Tanjung Malim mempunyai populasi lebih daripada 300,000 orang.

Berdasarkan data dan statistik dari Brickz.my, median harga rumah teres di Tanjung Malim  adalah di antara RM295,000 – RM388,000.

Baca : Harga Rumah Turun Kerana Covid-19? Realiti Atau Spekulasi?

Menurut sumber daripada The Edge, Porsche akan bekerjasama dengan Inokom Corporation Sdn Bhd, sebuah subsidiari di bawah Sime Darby Motors Sdn Bhd.

Porsche akan menjadikan Malaysia sebagai hab rantau Asean dan berita baiknya adalah, rakan kerjasama Porsche iaitu Inokom; akan membangunkan sebuah kilang baharu yang khusus untuk Porsche di Kulim.

Langkah ini diambil kerana, wujud keperluan di masa hadapan untuk kenderaan elektrik (EV) dan rantau Asia Tenggara dilihat pelabur antarabangsa sebagai destinasi strategik untuk perindustrian.

Sementara itu pada 18 Januari yang lalu, Menteri Besar Kedah, Muhammad Sanusi Md Nor telah mengumumkan Kedah Rubber City (KRC) telah menarik pelaburan berpotensi lebih daripada RM2.1 bilion dan lebih daripada 5,000 peluang pekerjaan dihasilkan oleh pemain industri getah tempatan.

Demi memenuhi permintaan dunia terhadap sarung tangan kelas perubatan getah, NCIA telah meluluskan pelaburan baharu bernilai RM10 bilion daripada pengeluar sarung tangan dengan memperluaskan barisan pengeluaran mereka di Taman Teknologi Tinggi Kulim

Apa yang lebih mengujakan adalah, ECK Group of Companies’ (ECK) mengumumkan dilantik kerajaan negeri Kedah bagi menyertai usahasama membangunkan projek Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim (KXP).

Ini menjadikan, Kulim di masa hadapan sebagai bandar raya moden dengan komponen perumahan dan perniagaan, bandar perubatan, pengurusan akademi, teknologi informasi dan komunikasi serta hab pengangkutan serba lengkap.

Baca : 4 Sebab Kita Perlu Elak Beli Rumah Di ‘Negative Listing Area’?

Kredit Gambar: Porsche

Secara holistik, pembangunan yang dijangka akan menjadi catalyst utama di Kulim adalah :-

1. Kilang Porsche

2. Pusat Pengeluaran Sarung Tangan Getah

3. Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim

Melihat kepada nilai pelaburan yang dijangka masuk ke Kulim dan pembangunan pesat yang bakal berlaku kelak, tidak mustahil Kulim akan menjadi lebih maju dan berdaya saing berbanding Tanjung Malim.

Kulim berkemungkinan akan menyaingi Tanjung Malim daripada segi sosial, ekonomi dan populasi untuk tempoh seawal 10 tahun mendatang.

Perancangan dan pelan pembangunan ini hanya mampu dicapai jika berlakunya kestabilan politik dan amat sukar untuk pelabur asing bahkan domestik melabur dalam hartanah apabila keadaan sosial dan politik berada dalam keadaan terumbang ambing.

Baca : Bagaimana Isu Politik Beri Kesan Kepada Harga Rumah Di Malaysia

Kesimpulannya, sekiranya segala projek pembangunan di Kulim terlaksana dengan baik, ini mampu meningkatkan nilai hartanah di Kedah yang sejak sekian lama tersenarai antara negeri dengan harga rumah yang pasif.

Penyelesaian untuk meningkatkan nilai hartanah di sesebuah lokasi adalah dengan wujudnya peluang pekerjaan. Kulim bakal berubah jika wujud banyak peluang pekerjaan di sana kelak.

Sumber Rujukan:

This image has an empty alt attribute; its file name is webinar-faizul-ridzuan-4-april-2021-700x393.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 11 April 2021, jam 830 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Iklan

Majalah Labur