Pros Dan Cons Beli Rumah Dengan Skim Houzkey

Pada November 2017 yang lalu, Maybank Islamic Berhad telah memperkenalkan sebuah produk baru untuk bantu pemilikan hartanah di Malaysia.

Skim ini merupakan alternatif kepada pemilikan hartanah di kalangan anak muda, khususnya golongan M40 dengan pendapatan minimum RM5,000 pada ketika itu.

Baca : Transaksi Hartanah Di Malaysia Pada Suku Pertama 2020 Adalah Positif

Skim ini bergerak dengan cara sistem menawarkan sewa beli hartanah atau Rent-To-Own (RTO). Kita perlu sewa terlebih dahulu rumah yang ingin dibeli untuk satu tempoh masa yang dipersetujui.

Kredit Imej : Propsocial

“Pembeli tidak perlu menyediakan sebarang modal untuk deposit sebaliknya, hanya perlu membayar sewa hartanah selama 5 tahun sebelum memilih untuk membeli hartanah tersebut mengikut harga yang dipersetujui selepas 5 tahun.”

Satu perkara yang membanggakan adalah, produk RTO dari Maybank ini merupakan yang pertama menggunakan sepenuhnya platform digital bermula permohonan dan penyerahan dokumen sokongan.

Baca : 7 Perkara Ramai Pelabur Hartanah Tidak Beritahu Kita

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Maybank Islamic, Datuk Mohamed Rafique Merican, fokus Maybank adalah menawarkan produk dengan ciri-ciri menarik dengan tawaran berharga kepada pelanggan mereka.

Semenjak itu, skim HouzKEY ini menerima pelbagai reaksi dari golongan M40. Ada yang melihat skim ini merupakan jalan singkat untuk mereka akhirnya memiliki rumah sendiri.

Ada juga yang melihat skim ini berat sebelah kerana nilai masa wang selepas 5 tahun adalah berbeza dan merugikan pembeli.

Setakat hari ini, Maybank Islamic Berhad menerusi skim Houzkey telah membekukan sebarang sewa beli hartanah yang melibatkan hartanah dari pasaran subsale.

Hanya pemaju hartanah yang mempunyai reputasi tinggi sahaja menyertai skim ini kerana Maybank islamic Berhad dilihat ingin mengurangkan risiko projek hartanah terbengkalai dari pemaju hartanah biasa.

Projek hartanah melibatkan HouzKEY dibangunkan oleh pemaju hartanah ternama di Malaysia seperti Ecoworld Bhd, SP Setia, Mah Sing Properties, Gamuda Properties dan Sime Darby Property dan kebanyakan projek adalah yang berharga RM500,000 ke atas.

Baca : Skim MyHome: Peluang Pekerja Swasta Miliki Rumah Pertama

“Tahukah anda, skim HouzKEY merupakan inisiatif pihak bank dan bukannya pemaju hartanah.”

Kredit Gambar: Maybank2Own

Ciri-Ciri Skim HouzKEY

  • Tidak perlu deposit.
  • Tiada progressive interest.
  • Hampir tiada kos yang pembeli perlu keluarkan pada peringkat awal.
  • Setiap projek pembangunan mempunyai kuota 30% untuk setiap pemaju hartanah.
  • Ansuran bulanan dalam bentuk kutipan sewa adalah 50% kurang daripada bayaran bulanan biasa.

Apa Yang Anda Perlu Tahu Tentang Skim HouzKEY

  • Pembeli sebenarnya tidak membeli sepanjang tempoh Rent-To-Own berjalan.
  • Hartanah tersebut akan dipulangkan kepada bank sekiranya pembeli tidak mahu meneruskan skim selepas satu tempoh tanpa ada apa – apa caj.
  • Harga jualan adalah harga semasa.
  • Teknik pembayaran yang unik untuk setiap pemaju hartanah. Ada 2.7% daripada SPA, tahun kedua – kelima adalah 3.5% daripada SPA.
  • Pembeli boleh memohon pinjaman sehingga 30 tahun.

Pros Dan Cons Beli Rumah Dengan HouzKEY

Kredit Gambar: Maybank2Own

Wujud kos tersembunyi dalam skim HouzKEY di mana sekiranya kita ingin membeli unit tersebut, kita kena bayar semula MOT Duit Setem. Sedangkan tanpa Rent-To-Own adalah percuma.

Baca : 73% Rumah Yang Tidak Terjual Adalah Dengan Harga Melebihi RM250,000

Konsep pembayarannya ada persamaan dengan membeli rumah dari pasaran subsale di mana kita akan membayar secara penuh selepas benar-benar ingin membeli unit tersebut.

Selain daripada itu, bukan semua rebat yang ditawarkan pemaju hartanah boleh ditebus dengan skim Rent-To-Own.

Misalannya rebat yang ditawarkan adalah 9%, maka 9% ini pembeli tidak akan dapat.

Kita perlu membayar tambahan 9% untuk lima tahun seterusnya berbanding orang lain.

Sekiranya harga hartanah jatuh selepas satu tempoh masa, kita akan rugi kerana dapatan hasil (capital gain) adalah rendah. Sungguhpun harganya jatuh sekalipun, mustahil untuk kita beli pada harga itu kerana harga jualannya adalah mengikut persetujuan awal.

Baca : Benarkah Harga Rumah Naik Setiap Dekad?

Skim HouzKEY mungkin bukanlah skim yang paling sempurna di Malaysia tetapi sekurang-kurangnya institusi perbankan wajar dipuji kerana mempunyai usaha untuk membantu pemilikan hartanah khusus kepada golongan M40.

Ya, memang skim ini sedikit rumit berbanding proses beli rumah konvensional, tetapi terdapat kelebihan yang lain yang patut kita pandang juga seperti pilihan untuk tidak meneruskan sewaan selepas 5 tahun dan reputasi pemaju yang terlibat dalam skim ini.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PKNS, Samsung Malaysia Bekerjasama Beri Diskaun Barangan Samsung Untuk Pembeli Rumah

SHAH ALAM, 23 Mac (Bernama) — Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) dan Samsung Malaysia Electronics hari ini memeterai memorandum persefahaman (MoU) untuk memberi peluang kepada pembeli rumah perbadanan itu mendapatkan produk peralatan rumah jenama Samsung dengan harga diskaun.

Ketua Pegawai Eksekutif PKNS Datuk Mahmud Abbas berkata MoU tersebut akan memberikan manfaat kepada pembeli yang ingin rumah baharu mereka dilengkapi keperluan moden dan berkualiti menggunakan jenama yang boleh dipercayai.

Beliau berkata kerjasama itu akan dimulakan menerusi projek rumah teres dua tingkat, Puteri Ariana di Kota Puteri, dekat sini yang dijangka dilancarkan pada Mei depan.

“Bagi projek ini, kita akan cuba skim perintis yang akan menawarkan pembelian rumah dengan beberapa pakej khas, contohnya pakej A dilengkapi dengan alat penyaman udara dan komputer, manakala pakej B mempunyai alat penyaman udara dan televisyen.

“Perkara ini tidak termaktub dalam harga rumah, tetapi berbentuk pilihan untuk pelanggan kami,” katanya pada sidang media selepas majlis pemeteraian MoU berkenaan di sini hari ini yang ditandatangani oleh Mahmud mewakili PKNS, manakala Samsung Malaysia diwakili Presidennya Denny Kim.

“Selain itu, kita (PKNS) juga akan menggunakan khidmat Samsung untuk menghasilkan bangunan pintar terhadap projek-projek akan datang seperti kondominium dan pusat beli-belah,” katanya. 

— BERNAMA