Pros Dan Cons Beli Rumah Dengan Skim Houzkey

Pada November 2017 yang lalu, Maybank Islamic Berhad telah memperkenalkan sebuah produk baru untuk bantu pemilikan hartanah di Malaysia.

Skim ini merupakan alternatif kepada pemilikan hartanah di kalangan anak muda, khususnya golongan M40 dengan pendapatan minimum RM5,000 pada ketika itu.

Baca : Transaksi Hartanah Di Malaysia Pada Suku Pertama 2020 Adalah Positif

Skim ini bergerak dengan cara sistem menawarkan sewa beli hartanah atau Rent-To-Own (RTO). Kita perlu sewa terlebih dahulu rumah yang ingin dibeli untuk satu tempoh masa yang dipersetujui.

Kredit Imej : Propsocial

“Pembeli tidak perlu menyediakan sebarang modal untuk deposit sebaliknya, hanya perlu membayar sewa hartanah selama 5 tahun sebelum memilih untuk membeli hartanah tersebut mengikut harga yang dipersetujui selepas 5 tahun.”

Satu perkara yang membanggakan adalah, produk RTO dari Maybank ini merupakan yang pertama menggunakan sepenuhnya platform digital bermula permohonan dan penyerahan dokumen sokongan.

Baca : 7 Perkara Ramai Pelabur Hartanah Tidak Beritahu Kita

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Maybank Islamic, Datuk Mohamed Rafique Merican, fokus Maybank adalah menawarkan produk dengan ciri-ciri menarik dengan tawaran berharga kepada pelanggan mereka.

Semenjak itu, skim HouzKEY ini menerima pelbagai reaksi dari golongan M40. Ada yang melihat skim ini merupakan jalan singkat untuk mereka akhirnya memiliki rumah sendiri.

Ada juga yang melihat skim ini berat sebelah kerana nilai masa wang selepas 5 tahun adalah berbeza dan merugikan pembeli.

Setakat hari ini, Maybank Islamic Berhad menerusi skim Houzkey telah membekukan sebarang sewa beli hartanah yang melibatkan hartanah dari pasaran subsale.

Hanya pemaju hartanah yang mempunyai reputasi tinggi sahaja menyertai skim ini kerana Maybank islamic Berhad dilihat ingin mengurangkan risiko projek hartanah terbengkalai dari pemaju hartanah biasa.

Projek hartanah melibatkan HouzKEY dibangunkan oleh pemaju hartanah ternama di Malaysia seperti Ecoworld Bhd, SP Setia, Mah Sing Properties, Gamuda Properties dan Sime Darby Property dan kebanyakan projek adalah yang berharga RM500,000 ke atas.

Baca : Skim MyHome: Peluang Pekerja Swasta Miliki Rumah Pertama

“Tahukah anda, skim HouzKEY merupakan inisiatif pihak bank dan bukannya pemaju hartanah.”

Kredit Gambar: Maybank2Own

Ciri-Ciri Skim HouzKEY

 • Tidak perlu deposit.
 • Tiada progressive interest.
 • Hampir tiada kos yang pembeli perlu keluarkan pada peringkat awal.
 • Setiap projek pembangunan mempunyai kuota 30% untuk setiap pemaju hartanah.
 • Ansuran bulanan dalam bentuk kutipan sewa adalah 50% kurang daripada bayaran bulanan biasa.

Apa Yang Anda Perlu Tahu Tentang Skim HouzKEY

 • Pembeli sebenarnya tidak membeli sepanjang tempoh Rent-To-Own berjalan.
 • Hartanah tersebut akan dipulangkan kepada bank sekiranya pembeli tidak mahu meneruskan skim selepas satu tempoh tanpa ada apa – apa caj.
 • Harga jualan adalah harga semasa.
 • Teknik pembayaran yang unik untuk setiap pemaju hartanah. Ada 2.7% daripada SPA, tahun kedua – kelima adalah 3.5% daripada SPA.
 • Pembeli boleh memohon pinjaman sehingga 30 tahun.

Pros Dan Cons Beli Rumah Dengan HouzKEY

Kredit Gambar: Maybank2Own

Wujud kos tersembunyi dalam skim HouzKEY di mana sekiranya kita ingin membeli unit tersebut, kita kena bayar semula MOT Duit Setem. Sedangkan tanpa Rent-To-Own adalah percuma.

Baca : 73% Rumah Yang Tidak Terjual Adalah Dengan Harga Melebihi RM250,000

Konsep pembayarannya ada persamaan dengan membeli rumah dari pasaran subsale di mana kita akan membayar secara penuh selepas benar-benar ingin membeli unit tersebut.

Selain daripada itu, bukan semua rebat yang ditawarkan pemaju hartanah boleh ditebus dengan skim Rent-To-Own.

Misalannya rebat yang ditawarkan adalah 9%, maka 9% ini pembeli tidak akan dapat.

Kita perlu membayar tambahan 9% untuk lima tahun seterusnya berbanding orang lain.

Sekiranya harga hartanah jatuh selepas satu tempoh masa, kita akan rugi kerana dapatan hasil (capital gain) adalah rendah. Sungguhpun harganya jatuh sekalipun, mustahil untuk kita beli pada harga itu kerana harga jualannya adalah mengikut persetujuan awal.

Baca : Benarkah Harga Rumah Naik Setiap Dekad?

Skim HouzKEY mungkin bukanlah skim yang paling sempurna di Malaysia tetapi sekurang-kurangnya institusi perbankan wajar dipuji kerana mempunyai usaha untuk membantu pemilikan hartanah khusus kepada golongan M40.

Ya, memang skim ini sedikit rumit berbanding proses beli rumah konvensional, tetapi terdapat kelebihan yang lain yang patut kita pandang juga seperti pilihan untuk tidak meneruskan sewaan selepas 5 tahun dan reputasi pemaju yang terlibat dalam skim ini.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Adakah Kulim Akan Menjadi Tanjung Malim 2.0?

Kulim merupakan bandar ketiga terbesar di Kedah dan terletak secara tepatnya di selatan negeri Kedah Darul Aman.

Ianya mula dipenuhi penduduk pada tahun 1950-an ekoran peningkatan kegiatan perindustrian di Kulim.

Rekod sejarah menunjukkan, Kulim telah mula didiami seawal tahun 1750-an lagi dengan penemuan bijih timah di kawasan tersebut.

Menjelang tahun 1854, terdapat 8 buah syarikat cari gali bijih timah dengan 1,500 orang pekerja di Kulim.

Hari ini, Kulim merupakan bandar dan teknologi Kedah yang mempunyai Kulim Hi-Tech Park dan menempatkan puluhan syarikat dan kilang luar negara seperti First Solar, Infineon Technologies, Entegris, BASF, Abbott Laboraties dan banyak lagi.

Kulim Hi-Tech Park atau Taman Teknologi Tinggi Kulim dibangunkan pada tahun 1996 untuk menjadi taman teknologi pertama di Malaysia.

Berdasarkan data dan statistik dari Brickz.my, median harga rumah di Kulim setakat Januari 2020 – Jun 2020 adalah :-

 • Teres : RM202,500 (RM146/kps)
 • Semi D : RM368,000 (RM112/kps)
 • Banglo : RM387,500 (RM71/kps)

Baca : [TERKINI] Median Harga Rumah Di Malaysia Bulan Januari – Julai 2020

Kredit Gambar: NST

Manakala Tanjung Malim yang terletak di Perak dengan jarak 70KM dari Kuala Lumpur merupakan bandar industri perindustrian yang mengeluarkan kenderaan jenama nasional Proton untuk pasaran domestik dan antarabangsa.

Turut dikenali sebagai ‘Proton City’, Tanjung Malim dahulunya bukanlah lokasi tumpuan dan sekadar mempunyai ladang getah dan kelapa sawit.

Selepas itu, Tanjung Malim telah menjadi pilihan utama Kerajaan sebagai lokasi ideal membina tapak industri ekoran kilang Proton di Shah Alam tidak lagi mampu menampung keperluan pengeluaran Proton.

Projek pembangunan Proton City di Tanjung Malim bermula pada tahun 1996 dengan jumlah pelaburan RM2.5 bilion. Hari ini, Tanjung Malim mempunyai populasi lebih daripada 300,000 orang.

Berdasarkan data dan statistik dari Brickz.my, median harga rumah teres di Tanjung Malim  adalah di antara RM295,000 – RM388,000.

Baca : Harga Rumah Turun Kerana Covid-19? Realiti Atau Spekulasi?

Menurut sumber daripada The Edge, Porsche akan bekerjasama dengan Inokom Corporation Sdn Bhd, sebuah subsidiari di bawah Sime Darby Motors Sdn Bhd.

Porsche akan menjadikan Malaysia sebagai hab rantau Asean dan berita baiknya adalah, rakan kerjasama Porsche iaitu Inokom; akan membangunkan sebuah kilang baharu yang khusus untuk Porsche di Kulim.

Langkah ini diambil kerana, wujud keperluan di masa hadapan untuk kenderaan elektrik (EV) dan rantau Asia Tenggara dilihat pelabur antarabangsa sebagai destinasi strategik untuk perindustrian.

Sementara itu pada 18 Januari yang lalu, Menteri Besar Kedah, Muhammad Sanusi Md Nor telah mengumumkan Kedah Rubber City (KRC) telah menarik pelaburan berpotensi lebih daripada RM2.1 bilion dan lebih daripada 5,000 peluang pekerjaan dihasilkan oleh pemain industri getah tempatan.

Demi memenuhi permintaan dunia terhadap sarung tangan kelas perubatan getah, NCIA telah meluluskan pelaburan baharu bernilai RM10 bilion daripada pengeluar sarung tangan dengan memperluaskan barisan pengeluaran mereka di Taman Teknologi Tinggi Kulim

Apa yang lebih mengujakan adalah, ECK Group of Companies’ (ECK) mengumumkan dilantik kerajaan negeri Kedah bagi menyertai usahasama membangunkan projek Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim (KXP).

Ini menjadikan, Kulim di masa hadapan sebagai bandar raya moden dengan komponen perumahan dan perniagaan, bandar perubatan, pengurusan akademi, teknologi informasi dan komunikasi serta hab pengangkutan serba lengkap.

Baca : 4 Sebab Kita Perlu Elak Beli Rumah Di ‘Negative Listing Area’?

Kredit Gambar: Porsche

Secara holistik, pembangunan yang dijangka akan menjadi catalyst utama di Kulim adalah :-

1. Kilang Porsche

2. Pusat Pengeluaran Sarung Tangan Getah

3. Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim

Melihat kepada nilai pelaburan yang dijangka masuk ke Kulim dan pembangunan pesat yang bakal berlaku kelak, tidak mustahil Kulim akan menjadi lebih maju dan berdaya saing berbanding Tanjung Malim.

Kulim berkemungkinan akan menyaingi Tanjung Malim daripada segi sosial, ekonomi dan populasi untuk tempoh seawal 10 tahun mendatang.

Perancangan dan pelan pembangunan ini hanya mampu dicapai jika berlakunya kestabilan politik dan amat sukar untuk pelabur asing bahkan domestik melabur dalam hartanah apabila keadaan sosial dan politik berada dalam keadaan terumbang ambing.

Baca : Bagaimana Isu Politik Beri Kesan Kepada Harga Rumah Di Malaysia

Kesimpulannya, sekiranya segala projek pembangunan di Kulim terlaksana dengan baik, ini mampu meningkatkan nilai hartanah di Kedah yang sejak sekian lama tersenarai antara negeri dengan harga rumah yang pasif.

Penyelesaian untuk meningkatkan nilai hartanah di sesebuah lokasi adalah dengan wujudnya peluang pekerjaan. Kulim bakal berubah jika wujud banyak peluang pekerjaan di sana kelak.

Sumber Rujukan:

This image has an empty alt attribute; its file name is webinar-faizul-ridzuan-4-april-2021-700x393.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 11 April 2021, jam 830 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Iklan

Majalah Labur