Jangan Tipu Kelayakan Pinjaman Hartanah Anda. Ini Sebabnya

Tak kisah sama ada objektif anda membeli rumah adalah untuk pelaburan atau didiami, jangan sesekali memanipulasi dokumen dan kelayakan kewangan anda untuk mendapatkan pinjaman hartanah.

Ada individu yang merasakan, mereka layak membeli rumah lebih daripada RM300,000 atau rumah landed berbanding rumah high-rise.

Baca : Produk Tak Bagus atau Rakyat Malaysia Yang Tak Beli Hartanah?

Hakikatnya, profil kewangan merangkumi CCRIS dan CTOS mereka membuktikan sebaliknya.

Jenis dan harga hartanah yang anda bakal dapatkan memainkan peranan yang cukup besar.

Dengan kelembapan kadar peningkatan gaji yang lembap di Malaysia, sebenarnya tidak salah jika anda bermula dengan rumah pada harga lebih rendah berbanding kelayakan pinjaman hartanah anda.

Ada golongan berpendapat, ada baik menggunakan kelayakan pinjaman hartanah untuk pelaburan dan dalam masa, terus hidup menyewa.

Akan tetapi, dengan keadaan semasa ini yang cenderung kepada ‘buyers market’, adakah anda pasti pelaburan itu bakal menguntungkan anda?

Hari ini, trend menyewa kediaman adalah lebih popular berbanding membeli kediaman.

Antara faktor utamanya adalah penawaran harga rumah yang tidak selari dengan kemampuan kewangan rakyat Malaysia dan kadar kenaikan pendapatan isi rumah yang tidak progresif sejak 10 tahun yang lalu.

Sebahagian besar rakyat Malaysia khususnya golongan anak muda kurang faham dengan konsep ‘layak’ dan ‘mampu’ dalam pinjaman hartanah.

“Layak memiliki kediaman RM300,000 tidak bermaksud anda mampu membayar RM1,500 sebulan untuk pinjaman ansuran bulanan.”

Ada beberapa faktor kenapa anda jangan tipu kelayakan pinjaman hartanah. Tetapi, ada tiga poin yang paling utama iaitu :-

 • Risiko Muflis
 • Debt Service Ratio
 • Kadar Non-Performing Loan

1. Risiko Muflis

Tidak sedikit anak muda kita yang mencipta sejarah memiliki kediaman seawal usia 25 tahun.

Dan tidak sedikit anak muda di bawah umur 30 tahun, diisytihar muflis dan perlu mendapatkan bantuan AKPK ekoran kegagalan membuat pembayaran balik pinjaman hartanah.

Data dan statistik yang didedahkan Jabatan Insolvensi menunjukkan jumlah rakyat Malaysia yang di isytiharkan bankrap bermula Januari 2020 hingga Ogos 2020 adalah 5,066 orang.

Baca : Rakyat Malaysia Jatuh Muflis Setiap Bulan?

Info daripada Jabatan Insolvensi Malaysia menunjukkan, pinjaman hartanah menyumbang kepada 9.44% daripada jumlah keseluruhan punca rakyat Malaysia muflis pada tahun 2019.

Buat pengetahuan anda, ada 5 punca kenapa rakyat Malaysia muflis iaitu :-

 • Pinjaman Peribadi
 • Pinjaman Pendidikan
 • Pinjaman Kereta
 • Pinjaman Rumah
 • Pinjaman Kad Kredit

2. Debt Service Ratio

Turut dikenali dengan singkatan DSR, Debt Service Ratio merupakan satu tanda ukur yang digunakan semua institusi perbankan dan kewangan untuk menilai kemampuan peminjam untuk membuat bayaran balik pinjaman, berdasarkan gaji.

Kadar Debt Service Ratio dan jumlah pinjaman yang dibenarkan adalah berbeza mengikut bank.

Baca : Ketahui Debt Service Ratio (DSR) Anda Untuk Harga Rumah Yang Mampu DiMiliki Berdasarkan Gaji

Pihak bank akan menyemak rekod CCRIS anda dan peratusan DSR anda untuk melihat sebanyak mana pendapatan anda digunakan untuk membayar pinjaman.

Dengan mengetahui Debt Service Ratio, anda sebenarnya mampu mengetahui harga rumah yang mampu anda miliki berdasarkan gaji.

3. Kadar Non-Performing Loan

Man showing business graph on wood table

Non-Performing Loan dalam bahasa yang lebih mudah adalah hutang bermasalah atau hutang yang tidak dibayar mengikut tempoh masa biasanya 90 hari – 180 hari oleh peminjam kepada bank.

Non-Performing Loan atau NPL mempunyai banyak kesan buruk kepada individu, bank dan ekonomi negara secara holistik.

Dari sudut individu, Non-Performing Loan menyebabkan hartanah yang mereka miliki berisiko diisytiharkan sebagai ‘foreclosure’ atau lelong.

Baca : Punca Dan Penentu ‘Non-Performing Loan’ (NPL) Di Malaysia

Bank pula gagal membuat keuntungan daripada kadar faedah pinjaman sekaligus mengurangkan deposit yang boleh mereka berikan untuk pinjaman dan kos operasi.

Manakala ekonomi negara akan mengalami penyusutan ekonomi yang kritikal jika tahap Non-Performing Loan berada pada kadar yang tinggi.

Setakat tahun 2019, tiga bank Malaysia dengan trend NPL terendah adalah Public Bank, Hong Leong Bank dan Bank Islam.

Manakala bank Malaysia dengan trend NPL tertinggi adalah Maybank, CIMB dan Affin Bank.

Baca : Bank Mana Paling Perform Di Malaysia?

Sebaiknya, anda membeli rumah yang betul – betul anda mampu dan bukan rumah yang anda layak.

Jangan terlalu ghairah mengimpikan untuk memiliki rumah idaman sedangkan anda tahu sakit di kemudian hari, poket anda yang berdarah membayarnya setiap bulan.

Baca : Bukan Semuanya Indah Dalam Pelaburan Hartanah

Jika anda layak membeli rumah townhouse pada harga RM300,000, cuba semak townhouse atau teres setingkat pada harga RM150,000.

Pastikan nisbah hutang dengan pendapatan anda untuk membuat bayaran pinjaman bank, tidak lebih daripada 1/3 daripada gaji atau 30% daripada gaji bulanan.

Sumber Rujukan :

Anda Nak Beli Rumah, Tapi Adakah Anda Tahu Tahap Kewangan Anda?

Takut-takut ianya kurang memuaskan, nanti nak apply pinjaman tak lepas pula.

 • Bagaimana pula dengan hutang kad kredit, bayar tepat pada masanya atau tidak?
 • Pernahkah anda terlibat dengan sebarang masalah undang-undang atau muflis?
 • Berapa pula Debt to service ratio (DSR) anda?

Dengan TechRevo, kini anda boleh dapatkan laporan kewangan dengan cepat dan mudah.

Bukan itu sahaja, semua pengiraan berkenaan dengan permohonan pinjaman akan dilakukan berdasarkan apa yang bank mahu.

Yang lagi bestnya, di penghujung laporan nanti ada pilihan bank dengan tawaran terbaik khusus untuk anda.

Dengan harga promosi RM14.90, anda akan dapat:

✅ Ketepatan 99% pengiraan DSR + kelayakan pinjaman perumahan
✅ Laporan CCRIS untuk 12 bulan
✅ Kes undang-undang, muflis

Dapatkan laporan TechRevo hari ini juga -> https://tinyurl.com/techrevo

Previous ArticleNext Article

Majoriti Penduduk Setuju Projek Pembangunan Semula Flat PKNS RM1.2 Bilion Dilaksanakan

KUALA LUMPUR, 30 Jun (Bernama) — Menara Rezeki Sdn Bhd (MRSB) akan meneruskan projek pembangunan semula Flat PKNS Jalan Tun Razak bernilai RM1.2 bilion di Kampung Bharu di sini memandangkan ia telah mendapat persetujuan daripada majoriti penduduk tempatan.

Dalam kenyataan pada Khamis, MRSB menjelaskan projek pembangunan semula itu akan dilaksanakan oleh syarikat usaha samanya dengan Jiankun International Bhd, Menara Rezeki Properties Sdn Bhd.

Pihaknya akan mengemukakan cadangan berkaitan dengan projek pembangunan semula itu kepada kerajaan tempatan tidak lama lagi, tambahnya.

Awal tahun ini, pihak pemaju mengadakan perjumpaan tertutup dengan para penduduk dan Jawatankuasa Bertindak Flat PKNS, Kampung Bharu untuk membentangkan cadangan projek pembangunan semula tersebut.

Menurut MRSB, antara syarat yang diberikan oleh Perbadanan Pembangunan Kampong Bharu (PKB) kepada pihaknya ialah mendapatkan sekurang-kurangnya 50 peratus persetujuan pemilik tanah/petak bagi membolehkan pengambilan tanah dilakukan.

Menerusi usaha MRSB, persetujuan tawaran itu telah melebihi 80 peratus sehingga kini, melebihi syarat yang ditetapkan, jelasnya.

Pengarah Urusan MRSB, Datuk Saiful Nizam Mohd Yusoff berkata syarikat itu turut mempertimbangkan keperluan dan masalah yang dihadapi pemilik tanah sedia ada di samping telah merangka rancangan terperinci.

“Berasaskan keupayaan MRSB dan rakan kongsi kami, saya teruja untuk menyaksikan projek pembangunan semula ini menjadi kenyataan dalam tempoh empat tahun dari sekarang,” katanya.

Rancangan pembangunan semula itu meliputi menara pangsapuri 52 tingkat, dibina untuk pemilik Flat PKNS sedia ada selain tiga menara tambahan untuk unit kediaman dan runcit.

— BERNAMA

Berita asal: https://thekapital.my/majoriti-penduduk-setuju-projek-pembangunan-semula-flat-pkns-rm1-2-bilion-dilaksanakan/