Apa Itu Sinking Fund?

Sungguhpun terdapat banyak pemilik hartanah di Malaysia yang membeli rumah jenis hak milik strata, kebanyakan dari mereka gagal memahami maksud sebenar Sinking Fund.

Sekiranya anda merupakan pemilik bagi hartanah flat, apartment, kondominium, SOHO, SOVO mahupun landed berpagar kesemua hartanah ini berada dalam kelompok hartanah strata.

Buat pengetahuan kita semua, strata bermaksud satu pembangunan tanah yang dibahagikan kepada lot individu yang kemudian dikongsi bersama dengan pemilik unit lain, dan mereka berkongsi utiliti / fasiliti yang disediakan oleh pemaju hartanah.

Oleh kerana pemilik unit hartanah strata berkongsi utiliti / fasiliti yang sama dengan pemilik lain, mereka dikehendaki membayar maintenance fee dan sinking fund.

Baca : Ketahui Jenis-Jenis Hak Milik Tanah Yang Berbeza Sebelum Beli Rumah

Image by Free-Photos from Pixabay

Tetapi, maintenance fee dan sinking fund adalah dua perkara yang berbeza. Maintenance fee adalah yuran penyelenggaraan ke atas utiliti / fasiliti yang disediakan dan sinking fund adalah satu dana untuk penambah baikan hartanah tersebut.

Sinking fund boleh dinisbahkan sebagai satu bentuk dana atau simpanan untuk perbelanjaan pembaikan hartanah dalam skala besar.

Di antara pembaikan hartanah yang akan menggunakan dana dari sinking fund adalah penggantian pam atau tangki air utama, sistem pengesan kebakaran, sistem sekuriti, penukaran lif baharu dan proses mengecat semula hartanah high-rise.

Bayangkan sekiranya sinking fund ini tidak wujud, segala perbelanjaan skala besar tersebut sukar dilaksanakan dan kesannya hartanah tersebut akan menjadi kurang popular dan lambat laun sepi tanpa penghuni.

Baca : Komersial vs Kediaman: Hartanah Mana Lebih Ideal Untuk Pelaburan?

Image by Stefano Ferrario from Pixabay

Pihak yang bertanggungjawab mengurus selia dana tersebut adalah Badan Pengurusan Bersama (JMB) dan Management Council (MC) hartanah.

Kedua-dua JMB dan MC ini merupakan badan berkanun yang dibentuk di bawah Akta 663 (yang kini telah dimansuhkan dan diganti dengan Akta 757) dalam mengambil alih pengurusan dan penyelenggaraan bangunan strata.

Badan Pengurusan Bersama (JMB) dan Management Council (MC) wajib mengadakan perjumpaan umum tahunan di antara pemilik strata akan pengurusan kewangan sinking fund tersebut.

Dalam perjumpaan tahunan ini juga, pihak JMB dan MC akan membentangkan usul penggunaan dana sinking fund tadi samada untuk penambah baikan utiliti dan sebagainya.

Baca : 11 Jenis Rumah Moden Yang Ada Di Malaysia

Sebenarnya, pengurusan JMB dan MC tidak boleh sewenang – wenangnya menggunakan dana tersebut dan terdapat sekatan terhadap sinking fund ini.

Penggunaan dana sinking fund ini hanya boleh digunakan untuk :-

1. Mengecat hartanah.

2. Pembelian aset lain untuk kegunaan hartanah.

3. Menggantikan kelengkapan sedia ada dalam hartanah.

4. Naik taraf / baik pulih hartanah (sekiranya rosak)

5. Perbelanjaan yang berkenaan dengan hartanah.

Kadar sinking fund adalah 10% daripada kos yuran perkhidmatan dan jenis hartanah anda samada kediaman dan komersial memainkan peranan dalam jumlah bayaran sinking fund yang akan anda bayar.

Namun begitu, ada juga JMB dan MC sesetengah hartanah strata yang mengusulkan bayaran sinking fund sebanyak 15% hingga 30% daripada kos yuran perkhidmatan selepas membuat anggaran kos berkala bagi komponen bangunan, cat dan pemasangan lain.

Baca : 10 Jenis Jual Beli Hartanah Yang Berisiko

Man showing business graph on wood table

Photo by Lukas from Pexels

Memandangkan sinking fund merupakan satu dana berkelompok, pemegang amanah wajib memberikan pemilik hartanah strata dokumen yang lengkap akan laporan kewangan tahunan sinking fund.

Anda sebagai pemilik hartanah strata juga berhak bersuara sekiranya anda tidak bersetuju dengan pengguanaan dana sinking fund tersebut dengan syarat anda wajib menghadiri perjumpaan umum tahunan yang diadakan Management Council (MC).

Baca : 7 Perkara Ramai Pelabur Hartanah Tidak Beritahu Kita

Hari ini, terlalu banyak kes pecah amanah berlaku melibatkan dana sinking fund oleh pihak MC.

Untuk pengetahuan anda, sebarang salah laku pihak pengurusan JMB dan MC kini boleh dibicarakan oleh Tribunal Pengurusan Strata di bawah Akta Pengurusan Strata 2013.

Kesimpulannya, sungguhpun hartanah strata mempunyai pelbagai fasiliti yang jauh lebih menarik berbanding hartanah landed, masalah lain boleh timbul sekiranya berlaku salah urus oleh pemegang amanah.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Perbezaan Master, Strata Dan Individual Title, Kena Ambil Tahu Sebelum Nak Beli Rumah

Kebiasaannya bila nak beli rumah, orang akan fikir pasal pembiayaan dan ubahsuai rumah. Bila pembiayaan dah lulus, tinggal nak bayar bulan-bulan dan ubahsuai mengikut citarasa masing-masing.

Bagi rumah dalam pembinaan, kena bayar ‘progressive payment’ sebelum rumah tersebut siap sepenuhnya. Manakala bagi rumah subsale, kita boleh terus tinggal di rumah tersebut bila semuanya sudah setel.

Tapi ramai orang lupa pasal title rumah. Ramai orang terlepas pandang bab title rumah ni.

Bila tanya ‘Rumah Makcik Kiah ni strata title ke?’

‘Entahlah dik, rumah ni makcik punya, tapi tak tahu pulak apa jenis title.’

Jadi bagi yang masih tak tahu, jom kita kenali jenis-jenis title rumah di Malaysia.

Sebelum itu, title ni sebenarnya adalah geran. Jadi jangan keliru pulak. Sebutan je lain, tapi maksudnya sama.

Master Title

Title jenis ini adalah geran induk yang diletakkan di atas nama pemaju. Jika rumah kita masih lagi berstatus master title, bermakna status rumah kita masih belum dipecahkan mengikut lot atau petak masing-masing.

Setiap projek akan diletakkan di atas nama pemaju tetapi perlu ditukar kepada nama pemilik petak atau lot apabila rumah tersebut telah siap.

Strata Title

Title jenis ini adalah bagi rumah bertingkat seperti apartmen dan kondo. Dengan strata title, kita telah disahkan sebagai pemilik petak di sesebuah apartment. Dalam strata, petak adalah unit di mana pemiliknya adalah berbeza.

Tetapi bagi rumah berstatus strata, mereka mempunyai harta bersama seperti taman permainan, kolam renang, perpustakaan, dan lain-lain. Apabila rumah telah berstatus strata, perbadanan pengurusan boleh ditubuhkan yang terdiri daripada pemilik-pemilik unit bagi menyelenggara harta bersama di dalam sesebuah apartmen atau kondo tadi.

Setiap pemilik unit pula akan dikenakan yuran penyelenggaraan bagi kos bayaran pengawal keselamatan, penjagaan kolam renang, bayaran pembersihan, dan lain-lain lagi yang berkaitan dengan harta bersama.

Mengikut akta strata, pemilik unit yang gagal menjelaskan yuran penyelenggaraan, barangan mereka boleh alih mereka boleh disita setelah melalui beberapa proses peringatan.

Individual Title

Title jenis ini pula adalah bagi rumah bertanah seperti rumah teres. Persatuan penduduk boleh ditubuhkan atas semangat kejiranan tetapi persatuan tiada hak untuk memaksa pemilik rumah membuat sebarang bayaran yuran kerana ianya adalah hak milik individu.

Kadang-kadang ada sesetengah kawasan perumahan yang mengupah pengawal keselamatan di atas inisiatif mereka sendiri, dan akan membuat kutipan yuran bagi bayaran perkhidmatan kepada pengawal keselamatan tersebut. Mungkin ada segelintir penduduk yang enggan membuat bayaran tersebut, jadi persatuan penduduk tiada hak untuk memaksa atau menyita barangan pemilik rumah.

Sebagai perbandingan, boleh rujuk jadual di bawah:

Terdapat 2 kesan jika kita tidak menukar title dari master ke individual atau strata title seperti berikut:

1. Rumah Sukar Untuk Dijual

Bagi rumah yang masih berstatus master title dan berusia lebih daripada 10 tahun, kebanyakan bank agak sukar untuk memberikan pembiayaan perumahan. Apabila tidak mendapat pembiayaan, ianya akan mengakibatkan rumah tersebut agak sukar untuk dijual.

Ini adalah bagi kes pemilik rumah yang ingin menjual rumah mereka kepada pembeli lain. Kadang-kadang pembeli juga perlu menitikberatkan penukaran title ini kerana penukaran master ke strata/individual title memerlukan kos duti setem dan peguam.

Jadi jika mereka inigin membeli rumah yang masih berstatus master, mereka pula perlu mengeluarkan kos tambahan untuk penukaran title tersebut.

2. Merumitkan Proses Urusniaga

Jika kita merancang membuat pembelian hartanah sebagai pelaburan tetapi tidak menukar title kepada individual atau strata, urusniaga jualan boleh menjadi kompleks, akan mengambil masa yang lebih lama, dan bakal menelan kos yang lebih tinggi.

Sebagai contoh jika pemaju telah muflis, kita perlu melalui proses undang-undang untuk membuat pengesahan hak milik. Ini menyebabkan kita terpaksa menanggung kos tambahan bagi melalui proses undang-undang tersebut.

Tempoh masa untuk mendapatkan duit daripada hasil jualan hartanah pula mungkin memakan sedikit masa. Ini kerana kita perlu menyelesaikan proses hak milik dan menyebabkan kita rugi daripada segi masa dan kewangan.

Sebelum Nak Beli Rumah, Semak Dulu Title Rumah Tersebut

Kesimpulannya jika kita merancang untuk membeli rumah, pastikan kita tahu status hak milik hartanah tersebut. Ini amat penting kerana ia akan memberikan implikasi kepada kos, tenaga, dan masa yang kita laburkan.

Ditulis Oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]

Iklan

Keadaan Pasaran Hartanah Sekarang – Nak Beli Ke Nak Sewa?

Soalan ini sering bermain di minda, terutamanya golongan muda yang baru nak membina keluarga baru. Mampu ke nak beli rumah dengan kos sara hidup yang meningkat saban tahun? Tapi takkan nak sewa sampai tua, nanti dah pencen nak duduk mana?

Jom kita buat kajian kes terhadap negeri Pulau Pinang. Kita nak tengok sejarah harga rumah daripada dulu sampai sekarang. Untuk itu, kita gunakan kemudahan atas talian berikut – Cara Nak Tahu Harga Rumah Tanpa Pergi Pejabat Tanah.

Sangat mudah, semuanya ada di hujung jari.

Kenapa kita guna laman web Brickz sebagai rujukan? Sebab ia mengambil data daripada Jabatan Penilaian Dan Perkhidmatan Harta, yang merupakan sebuah jabatan di bawah Kementerian Kewangan Malaysia. Ia juga merekodkan segala transaksi hartanah setelah duti setem bagi Sales and Purchase Agreement yang telah dibayar.

Hartanah Di Pulau Pinang Dengan Bajet RM500 Ribu

Sumber: brickz.my

  • Tahun 2006, boleh beli sebiji Bungalow dengan harga RM557 ribu
  • Tahun 2010, boleh beli samada Townhouse atau Rumah Teres
  • Tahun 2017 pula, dengan bajet yang sama, hanya boleh beli Kondo dan Apartmen

Memang benar pun sejak kebelakangan ini, dengan bajet RM500 ribu, projek-projek yang laku adalah seperti di The Golden Triangle (Kondo), The Peak Residence (Kondo) dan The Oasis (Apartmen).

Kita ambil hartanah yang paling top iaitu The Golden Triangle pula untuk buat perbandingan.

Kondo The Golden Triangle, Sungai Ara

Sumber: brickz.my

Pada Jun 2017, harganya berlegar di paras RM508 ribu, tapi naik mendadak kepada RM650 ribu pada Disember 2017. Hanya dalam masa 6 bulan, harga trendline The Golden Triangle naik RM142 ribu atau 27.9%.

Sumber: Penang Property Talk

Tapi tahukah anda, The Golden Triangle ini siap dibina pada tahun 2014 dengan harga tak sampai RM400 ribu pun semasa pelancaran? Kini dah naik sampai RM650 ribu dalam masa kurang daripada 4 tahun.

Dulu sewa di The Golden Triangle mungkin dapat dalam RM1,000 tapi kini naik ke paras RM1,500.

Hartanah Di Pulau Pinang Dengan Bajet RM700 Ribu

Sumber: brickz.my

  • Tahun 2005, ada sebiji rumah Teres yang terjual pada harga RM723 ribu
  • Tahun 2011, masih boleh beli rumah Teres atau Semi-D pada harga RM700 ribu
  • Tahun 2017, semakin banyak Kondo dan ada juga Service Residence dijual pada harga RM700 ribu

Sejak kebelakangan ini juga, dengan bajet RM700 ribu masih boleh beli rumah Semi-D atau Teres, tapi kebanyakannya adalah jenis Kondo dan Service Residence.

Kita ambil hartanah yang paling top iaitu Gurney Park pula untuk buat perbandingan.

Kondo Gurney Park, Gurney Drive

Sumber: brickz.my

Pada Februari 2017, ia berada pada paras RM689 ribu dan turun sedikit pada paras RM687 ribu pada Oktober 2017. Jadi tak berubah sangatlah harga kondo di sini.

Sumber: Land Plus

Gurney Park ini agak berusia dengan siap pada tahun 1999. Pada awal pelancaran, ianya boleh dibeli pada harga ~RM250,000. Tetapi kini naik hampir ke paras RM700,000.

Dulu-dulu masa awal pelancaran, sewa di Gurney Park mungkin dapat bawah RM1,000 tapi kini naik ke paras RM2,000.

Hartanah Di Pulau Pinang Dengan Bajet RM1 Juta

Sumber: brickz.my

  • Tahun 2004, ada sebiji Kondo dijual pada harga RM1.4 juta. Pelik juga, dan tertanya-tanya siapa punya tu agak-agaknya?
  • Tahun 2010, Semi-D pula terjual pada harga RM1.3 juta
  • Tahun 2017 pula, Apartmen, Kondo, Teres, Semi-D dan Bungalow pula dijual pada harga lebih daripada RM1 juta. Ada juga ya apartmen berharga RM1.1 juta?

Dan bagi beberapa tahun yang lalu, anda masih mempunyai banyak pilihan bagi yang mempunyai bajet RM1 juta. Boleh beli Bungalow, Semi-D, Teres dan Kondo. Boleh beli Kondo Quayside, rumah Semi-D atau Teres di Setia Pulau Mutiara atau Kondo Bayu Feringhi.

Sekarang kita ambil pula hartanah yang paling top iaitu Quayside untuk buat perbandingan.

Kondo Quayside, Tanjung Tokong

Sumber: brickz.my

Pada Mac 2017, ianya berada pada paras RM1.9 juta dan pada Ogos 2017 juga kekal pada pada paras RM1.9 juta. Jadi tak berubah langung.

Sumber: Propwall

Kondo Quayside ini di antara projek yang baru disiapkan pada tahun 2013. Kalau dulu ianya boleh dibeli serendah RM739,000, kini harganya mencecah RM1 juta dan ke atas.

Dulu-dulu masa awal pelancaran, sewa di Gurney Park mungkin dapat sekitar RM2,000 tapi kini paling murah pun RM3,000 dan ke atas.

Mari Berkenalan Pula Dengan Hartanah Di Batu Maung Yang Sedang Trending

Sumber: brickz.my

Boleh tahan juga hartanah di Kawasan Batu Maung ni. Pada April 2013, ianya berapa pada paras RM1.1 juta dan pada November 2017 semakin naik ke paras RM1.3 juta. Agak-agak 2018 dan seterusnya turun ke naik?

Mestilah semakin naik.

Dan terkini ada 5 hartanah yang hot berharga RM1 juta dan ke atas seperti di atas.

Kita ambil Sunway Tunas Jaya sebagai rujukan pula.

Teres Sunway Tunas Jaya, Batu Maung

Sumber: Propwall

Semasa Sunway Tunas Jaya ini siap pada tahun 2010, ada yang boleh dibeli di bawah RM400,000. Tapi sekarang harganya telah mencecah RM1 juta ke atas.

Dan kalau dulu mungkin boleh lagi dapat sewa bawah RM1,000, tapi kini paling murah pun RM1,300 sebulan.

Perlu Beli Sekarang Atau Berdepan Harga Yang Semakin Meningkat

Kalau kita masih ingin menyewa, dikhuatiri sewa akan semakin naik dari setahun ke setahun. Dan apabila harga rumah semakin meningkat, semakin tak mampu pula kita nak beli nanti.

Ini kerana gaji rakyat Malaysia tidak mampu nak menandingi harga rumah yang meningkat setiap tahun. Tak percaya?

Jika merujuk kepada artikel Gaji & Upah Rakyat Malaysia Tahun 2016 mengikut Kajian Jabatan Perangkaan Malaysia, gaji median pekerja Malaysia meningkat daripada RM1,600 sebulan kepada RM1,703 iaitu peningkatan sebanyak 6.2%; manakala gaji min pekerja Malaysia pula meningkat daripada RM2,312 sebulan kepada RM2,463 iaitu peningkatan sebanyak 6.3%.

Rasa-rasanya, harga rumah naik 6% setahun seiring dengan kenaikan gaji atau harga rumah naik pada kadar yang lebih tinggi?

  • Rumah yang dahulunya dibeli dengan harga RM250,000 pada tahun 1999 kini berharga RM700,000. Tapi boleh dapat ke harga rumah RM250,000 di Pulau Pinang pada hari ini?
  • Rumah yang dahulunya dibeli dengan harga RM400,000 pada tahun 2014 kini berharga RM600,000.
  • Rumah yang dahulunya dibeli dengan harga RM700,000 pada tahun 2013 kini berharga lebih daripada RM1 juta.

Cukuplah dengan melihat pada kajian kes di Pulau Pinang seperti di atas untuk dijadikan sebab yang kukuh untuk membeli rumah pada hari ini juga.

Dengar cerita Sunway Property baru siapkan satu projek di Pulau Pinang, boleh tengok-tengok Sunway Cassia @ Batu Maung. Tengok gambar pun macam best sangat.

Iklan

Perbandingan Expo Digital Dan Expo Tradisional

Nak beli rumah ni memang menjadi impian semua orang, baik yang muda atau yang tua. Cuma yang menjadi batu penghalangnya ialah tahap kemampuan masing-masing dan ilmu mengenai dunia hartanah.

Bila bercakap tentang ilmu hartanah ni, kadang-kadang orang kita bukan tiada duit nak beli rumah; namun tak tahu nak cari dimana… betul tak? Penyudahnya ramai yang hanya tunggu expo hartanah di pasaraya-pasaraya terkemuka berhampiran.

Bukan kami nak cakap expo hartanah ini tidak berkesan, namun peratus untuk anda jumpa dengan rumah idaman amatlah tipis. Jom kita kaji kenapa expo hartanah tradisional sudah tidak relevan lagi.

4 Kekurangan Expo Hartanah Tradisional

  • Expo Hartanah Tradisional diadakan di sesebuah lokasi yang akan menarik beratus malah ribuan orang. Ini akan menyebabkan ketidakselesaan kepada anda terutamanya yang sudah berkeluarga, bayangkan dalam sesak anda perlu menolak stroller anak sambil cari rumah idaman…
  • Ramai juga yang pergi expo hartanah tradisional dengan tujuan untuk survey melalui risalah tentang projek terbaru pemaju dengan cita-cita adalah masa untuk belek risalah-risalah tersebut di rumah dan beberapa hari lagi akan ke expo tersebut semula untuk bayar deposit dan sebagainya. Silap hari bulan, risalah tu buat lapik makan ansi tenghari sahaja.
  • Anda tidak tahu secara terperinci mengenai projek-projek yang ditawarkan oleh pemaju dan tidak boleh buat kajian mengenai projek yang anda berminat sebelum tarikh expo.
  • Di expo tradisional semua lapisan masyarakat bebas ke expo hartanah.

Ha… itu baru sebahagian sebab kenapa kami rasa expo hartanah tradisional sudah tidak relevan lagi. Kalau tak pergi ke expo hartanah tradisional, jadi bagaimana nak cari rumah pula?

Expo Klik Hartabumi-lah!

Expo Klik Hartabumi merupakan expo digital hartanah pertama di Malaysia khusus buat Bumiputera yang sedang mencari rumah idaman.

4 Sebab Kenapa Anda Perlu Sertai Expo Klik Hartabumi

  • Ia berlangsung dalam tempoh sebulan! Jadi anda mempunyai masa yang secukupnya untuk mempertimbangkan keputusan anda, boleh hantar gambar serta butiran kepada keluarga untuk minta pendapat mereka.
  • Memandangkan ia merupakan expo digital, anda tidak perlu bersusah-payah dan bersesak-sesak dengan orang ramai semata-mata untuk membeli rumah. Anda boleh ke expo digital Hartabumi sambil baring di rumah atau lepak di kedai kopi bersama kawan-kawan.
  • Anda mempunyai masa yang banyak dan boleh akses butiran projek perumahan pada bila-bila masa sahaja. Kalau kurang yakin dengan pemaju, boleh buat kajian dahulu sebelum membuat sebarang keputusan.
  • Expo Klik Hartabumi ini khusus untuk Bumiputera, jadi anda tidak perlu risau untuk bersaing dengan yang lain.

Nak beli rumah ni bukan macam beli barangan dapur. Main pilih je kemudian bayar. Nak beli rumah perlu selidik habis-habis serba serbi mengenai hartanah tersebut baru boleh buat keputusan. Kami yakin Expo Klik Hartabumi boleh membantu anda mencari rumah idaman anda.

Jom beli rumah di Expo Klik Hartabumi.

Iklan

Nak Sewa Rumah Tanpa Deposit? Gunalah Apps Speedrent

Adakah anda seorang tuan rumah yang mahu menyewakan rumah anda? Atau anda seorang penyewa yang mahu mencari rumah untuk disewa?

Jom kita tengok apa kelebihan Speedrent, dan bagaimana ia boleh membantu anda.

Apa Itu Speedrent?

Speedrent merupakan aplikasi atas talian atau online platform yang menjadi penghubung di antara tuan rumah dan penyewa.

Laman Web

Facebook

Aplikasi Android

Aplikasi iOS

Yang menariknya, ia dibangunkan sendiri oleh anak tempatan yang bernama Wong Whei Meng. Pada awalnya beliau menggunakan modalnya sendiri untuk membangunkan perniagaan ini, dan terbaru Speedrent mendapat geran daripada Cradle berjumlah RM400,000.

Pada awalnya hanya ada 3 orang dalam syarikat, kini sudah berkembang kepada lebih 10 orang pekerja. Hebat usahawan muda  kita ini.

Sebagai seorang tuan rumah, apa yang kita inginkan daripada seorang penyewa adalah:

1. Duit sewa masuk setiap bulan tanpa sebarang kelewatan, ini kerana anda perlu bayar instalment kepada bank, cashflow positif atau tidak perkara lain.

2. Nak pastikan duit sewa masuk setiap bulan tanpa sebarang kelewatan, sudah pasti anda perlukan penyewa yang baik bukan? Bagaimana nak pastikan penyewa itu baik atau tidak?

Sebaliknya sebagai seorang penyewa, apa yang kita inginkan adalah:

1. Masuk rumah sewa tanpa deposit

2. Masuk rumah sewa dengan kadar segera

Speedrent dapat merasai kesukaran tuan rumah dan penyewa, maka Speedrent terbentuk bagi menyelesaikan masalah tersebut.

3 Sebab Tuan Rumah Perlu Guna Speedrent

1. Perlindungan insurans daripada Allianz General Insurance

Buat masa sekarang, jika penyewa lari pada bulan ke-6, anda hanya dapat lima bulan sewa, dan 2 bulan deposit serta 1 bulan duit api air. Maknanya anda dapat 2 bulan lebih menjadikannya 8 bulan.

Tetapi dengan Speedrent, jika penyewa lari pada bulan ke-6; tuan rumah tetap dapat 6 bulan sewa. Kemudiannya beliau akan dapat lagi 2 bulan jaminan sewa daripada insurans beserta RM15,000 dan RM1,000 sebagai manfaat kesulitan. Maka secara keseluruhannya, beliau akan dapat 9-10 bulan sewa.

2. Pemeriksaan latarbelakang penyewa menggunakan CCRIS

Bagaimana nak membezakan penyewa yang baik dengan yang tidak baik? Adakah penyewa yang berkeluarga lebih baik daripada yang tinggal bujang? Penyewa lelaki ke perempuan lebih baik?

Apa kata anda jadi seperti pihak bank, sebelum ‘melepaskan’ rumah anda kepada penyewa; periksa dulu skor mereka menggunakan CCRIS. Kalau skor mereka bagus, barulah kita bagi mereka sewa. Peluang untuk mereka tidak membayar sewa atau lari sebelum habis kontrak lebih rendah.

3. Kutipan sewa secara automatik

Walaupan dengan adanya kemudahan pembayaran sewa melalui online transfer, bagaimana jika penyewa mahu beri cash kepada anda secara face-to-face? Maka setiap bulan jugalah, anda perlu melawat penyewa untuk mengutip sewa.

Speedrent mengutip sewa bagi pihak anda, dan kemudian menyalurkan ke akaun bank anda tanpa gagal. Dan kalau penyewa lewat bayar untuk bulan tersebut, anda tak perlu follow-up dengan penyewa bertanyakan hal sewa. Speedrent akan menghubungi penyewa bagi pihak anda juga!

3 Sebab Penyewa Perlu Guna Speedrent

1. Sewa rumah tanpa deposit

Kalau sebelum ini, anda sebagai penyewa perlu menyediakan 2 bulan deposit + 1 bulan sewa bulan pertama + 1 bulan duit api air = menjadikannya 4 bulan deposit sebelum anda dapat kunci.

Dengan Speedrent, anda hanya perlu menyediakan 2 bulan sewa, iaitu sewa bulan pertama dan sewa bulan terakhir. Tiada deposit dikenakan, dan anda dapat jimat sehingga 50% untuk masuk ke rumah sewa anda.

2. Proses tanpa kertas

Tak perlu lagi anda tandatangan pada Tenancy Agreement, kemudian perlu dimatikan setem di LHDN yang agak menyukarkan.

Kini semuanya dilakukan secara online dengan Speedrent. Cepat, mudah dan berkesan.

3. Bayaran sewa secara automatik

Kini anda perlu bayar secara online, guna kad kredit pun boleh untuk bayar sewa. Tak perlu lagi keluarkan cash dan berjumpa dengan tuan rumah untuk bayar setiap bulan. Mudah bukan?

Speedrent – Platform Sewa Rumah Yang Menguntungkan Tuan Rumah & Penyewa

Dengan lebih daripada 100,000 muat turun aplikasi Speedrent, lebih daripada 25,000 unit rumah untuk disewa, dan lebih daripada 200 pertanyaan setiap hari; menjadikan Speedrent platform sewa rumah nombor 1 di Malaysia.

Bagi tuan rumah, sewa rumah anda dengan Speedrent hari ini tanpa sebarang kerisauan.

Bagi penyewa, masuk rumah sewa anda dengan cepat dan tanpa deposit hari ini.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!