Apa Itu Sinking Fund?

Sungguhpun terdapat banyak pemilik hartanah di Malaysia yang membeli rumah jenis hak milik strata, kebanyakan dari mereka gagal memahami maksud sebenar Sinking Fund.

Sekiranya anda merupakan pemilik bagi hartanah flat, apartment, kondominium, SOHO, SOVO mahupun landed berpagar kesemua hartanah ini berada dalam kelompok hartanah strata.

Buat pengetahuan kita semua, strata bermaksud satu pembangunan tanah yang dibahagikan kepada lot individu yang kemudian dikongsi bersama dengan pemilik unit lain, dan mereka berkongsi utiliti / fasiliti yang disediakan oleh pemaju hartanah.

Oleh kerana pemilik unit hartanah strata berkongsi utiliti / fasiliti yang sama dengan pemilik lain, mereka dikehendaki membayar maintenance fee dan sinking fund.

Baca : Ketahui Jenis-Jenis Hak Milik Tanah Yang Berbeza Sebelum Beli Rumah

Image by Free-Photos from Pixabay

Tetapi, maintenance fee dan sinking fund adalah dua perkara yang berbeza. Maintenance fee adalah yuran penyelenggaraan ke atas utiliti / fasiliti yang disediakan dan sinking fund adalah satu dana untuk penambah baikan hartanah tersebut.

Sinking fund boleh dinisbahkan sebagai satu bentuk dana atau simpanan untuk perbelanjaan pembaikan hartanah dalam skala besar.

Di antara pembaikan hartanah yang akan menggunakan dana dari sinking fund adalah penggantian pam atau tangki air utama, sistem pengesan kebakaran, sistem sekuriti, penukaran lif baharu dan proses mengecat semula hartanah high-rise.

Bayangkan sekiranya sinking fund ini tidak wujud, segala perbelanjaan skala besar tersebut sukar dilaksanakan dan kesannya hartanah tersebut akan menjadi kurang popular dan lambat laun sepi tanpa penghuni.

Baca : Komersial vs Kediaman: Hartanah Mana Lebih Ideal Untuk Pelaburan?

Image by Stefano Ferrario from Pixabay

Pihak yang bertanggungjawab mengurus selia dana tersebut adalah Badan Pengurusan Bersama (JMB) dan Management Council (MC) hartanah.

Kedua-dua JMB dan MC ini merupakan badan berkanun yang dibentuk di bawah Akta 663 (yang kini telah dimansuhkan dan diganti dengan Akta 757) dalam mengambil alih pengurusan dan penyelenggaraan bangunan strata.

Badan Pengurusan Bersama (JMB) dan Management Council (MC) wajib mengadakan perjumpaan umum tahunan di antara pemilik strata akan pengurusan kewangan sinking fund tersebut.

Dalam perjumpaan tahunan ini juga, pihak JMB dan MC akan membentangkan usul penggunaan dana sinking fund tadi samada untuk penambah baikan utiliti dan sebagainya.

Baca : 11 Jenis Rumah Moden Yang Ada Di Malaysia

Sebenarnya, pengurusan JMB dan MC tidak boleh sewenang – wenangnya menggunakan dana tersebut dan terdapat sekatan terhadap sinking fund ini.

Penggunaan dana sinking fund ini hanya boleh digunakan untuk :-

1. Mengecat hartanah.

2. Pembelian aset lain untuk kegunaan hartanah.

3. Menggantikan kelengkapan sedia ada dalam hartanah.

4. Naik taraf / baik pulih hartanah (sekiranya rosak)

5. Perbelanjaan yang berkenaan dengan hartanah.

Kadar sinking fund adalah 10% daripada kos yuran perkhidmatan dan jenis hartanah anda samada kediaman dan komersial memainkan peranan dalam jumlah bayaran sinking fund yang akan anda bayar.

Namun begitu, ada juga JMB dan MC sesetengah hartanah strata yang mengusulkan bayaran sinking fund sebanyak 15% hingga 30% daripada kos yuran perkhidmatan selepas membuat anggaran kos berkala bagi komponen bangunan, cat dan pemasangan lain.

Baca : 10 Jenis Jual Beli Hartanah Yang Berisiko

Man showing business graph on wood table

Photo by Lukas from Pexels

Memandangkan sinking fund merupakan satu dana berkelompok, pemegang amanah wajib memberikan pemilik hartanah strata dokumen yang lengkap akan laporan kewangan tahunan sinking fund.

Anda sebagai pemilik hartanah strata juga berhak bersuara sekiranya anda tidak bersetuju dengan pengguanaan dana sinking fund tersebut dengan syarat anda wajib menghadiri perjumpaan umum tahunan yang diadakan Management Council (MC).

Baca : 7 Perkara Ramai Pelabur Hartanah Tidak Beritahu Kita

Hari ini, terlalu banyak kes pecah amanah berlaku melibatkan dana sinking fund oleh pihak MC.

Untuk pengetahuan anda, sebarang salah laku pihak pengurusan JMB dan MC kini boleh dibicarakan oleh Tribunal Pengurusan Strata di bawah Akta Pengurusan Strata 2013.

Kesimpulannya, sungguhpun hartanah strata mempunyai pelbagai fasiliti yang jauh lebih menarik berbanding hartanah landed, masalah lain boleh timbul sekiranya berlaku salah urus oleh pemegang amanah.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

Apa itu rumah kos rendah? Secara praktikal, rumah kos rendah atau rumah mampu biaya merupakan unit kediaman dengan keluasan di antara 700 kaki persegi atau kurang dan lazimnya adalah rumah flat.

Harga jualan setakat artikel ini ditulis adalah RM42,000 ke bawah dan ada syarat-syarat yang ketat untuk memiliki rumah tersebut.

Wujud juga kaveat dalam penjualan rumah kos rendah ini dengan syarat pendudukan minimum 5 tahun dan lebih pada pemilik rumah.

Kenapa Ada Rumah Kos Rendah?

Semenjak tahun 1960-an lagi, kerajaan menerusi Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) secara agresif telah membina rumah kos rendah di kawasan populasi tinggi seperti Georgetown, Pulau Pinang dan Kuala Lumpur untuk memenuhi permintaan semasa pemilikan hartanah di Malaysia.

Baca : Sejarah Polisi Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Rumah kos rendah bukan sahaja dibina di Malaysia, bahkan turut dibina di negara-negara membangun dan negara sedang membangun untuk menampung keperluan pemilikan hartanah di kalangan rakyat mereka yang berpendapatan rendah.

Rumah kediaman yang selesa dan mampu milik adalah kemewahan terbesar yang kerajaan boleh sediakan selepas peluang pekerjaan dengan kadar gaji yang bermaruah.

Perlu anda tahu, rumah kos rendah adalah inisiatif kerajaan dan urusan pembinaan lazimnya diserahkan pada pemaju hartanah awam dan swasta yang dilantik secara sah.

Dengan metode ini, lebih banyak rumah kos rendah dapat dibina Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri meliputi segenap golongan berpendapatan rendah tanpa mengira latar belakang, agama, kaum dan fahaman politik.

Baca : Projek Perumahan Awam Terbaik Di Dunia (Edisi 2022)

Perlu diingat yang flat kos rendah yang dibina di seluruh negeri, bertujuan untuk membasmi dan menempatkan setinggan di unit kediaman dan kejiranan yang lebih selesa dan sistematik di bawah Program Setinggan Sifar.

Bercakap tentang rumah kos rendah, yang paling popular sudah tentunya flat PKNS di Seksyen 7, Shah Alam dan Bangi yang dibina pada era awal 1980-an dengan harga jualan RM25,000 – RM35,000 untuk keluasan sekitar 667 kaki persegi.

Sumber: The KL Chronicle

Terkini, yang paling ikonik di Selangor dan menjadi tumpuan rakyat Selangor dan pemastautin tetap yang bekerja di Selangor adalah Rumah SelangorKu.

Berapa Harga Rumah Kos Rendah?

Harga rumah kos rendah di setiap negeri adalah berbeza mengikut lokasi dan bergantung kepada jenis rumah. Ada rumah kos rendah yang ditawarkan adalah flat dan ada juga teres.

Seperti di Selangor di bawah projek Rumah SelangorKu, unit kediaman yang ditawarkan adalah flat dengan keluasan 700 kaki persegi pada harga bermula RM42,000.

Di Johor pula, Projek Rumah Mampu Biaya menawarkan unit teres dua tingkat dengan keluasan 756 kaki persegi dan turut dijual pada harga RM42,000.

Baca : Pro & Cons Beli Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Manakala di Pulau Pinang, sama seperti di Selangor. Rumah kos rendah ditawarkan adalah flat dengan keluasan bermula 700 kaki persegi dan dijual  dengan tanda harga RM42,000.

Syarat Jual Rumah Kos Rendah di Selangor.

Jika anda ingin jual rumah kos rendah di Selangor, syaratnya adalah :-

  1. Pemilikan hartanah mencukupi atau melebihi 5 tahun
  2. Wajib membayar fi sebanyak RM100 untuk permohonan baru, rayuan pertama & seterusnya
  3. Tertakluk kepada kelulusan PBT yakni Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS)

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

  1. Langkah pertama adalah, cari ejen hartanah berdaftar yang sah dan ada pengalaman untuk urusan jual beli hartanah kos rendah kerana prosesnya berbeza dengan jual beli hartanah subsales biasa.
  2. Iklankan unit kediaman anda samada secara offline atau online dengan menjelaskan secara terperinci jenis rumah ini (kos rendah) dan berikan info penting seperti syarat-syarat untuk menjadi pemilik kediaman kos rendah ini.
  3. Jika pembeli berminat, mereka perlu bayar booking fee sebanyak 3.18% daripada harga rumah dan tandatangan dokumen Offer to Purchase.
  4. Kemudian, pembeli akan memohon untuk dapatkan pinjaman bank dan proses ini lazimnya agak sukar kerana tidak banyak bank yang menawarkan pinjaman untuk hartanah di bawah RM150,000RM200,000.
  5. Jika permohonan pinjaman hartanah pembeli berjaya, mereka akan tandatangan Sales & Purchase Agreement.
  6. Anda dan pembeli perlu buat permohonan pindah milik rumah kos rendah pada PBT. Kalau di Selangor adalah LPHS, kalau di Pulau Pinang adalah LPNPP dan kalau di Johor adalah LPHJ.
  7. PBT akan berikan jawapan balik akan permohonan pindah milik rumah kos rendah anda dalam masa 30 hari – 60 hari dari tarikh permohonan dibuat.

Kesimpulannya, cara jual rumah kos rendah tidaklah sesukar yang disangkakan, asalkan pembeli menepati syarat-syarat yang ditetapkan PBT. Syarat terbesar adalah pendapatan pembeli rumah itu sendiri.

Jangan sesekali cuba untuk menipu pendapatan anda kerana anda boleh disenarai hitam oleh PBT.

Baca : Jangan Tipu Kelayakan Pinjaman Hartanah Anda. Ini Sebabnya

Hal ini kerana, PBT ada kuasa untuk tidak meluluskan permohonan jika pendapatan tidak selari dengan jenis rumah kos rendah yang ingin dibeli dan dokumen yang tidak lengkap.

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.

Jika berminat boleh isi borang ini.

PRA-TEMPAH ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!