Apa Itu Sinking Fund?

Sungguhpun terdapat banyak pemilik hartanah di Malaysia yang membeli rumah jenis hak milik strata, kebanyakan dari mereka gagal memahami maksud sebenar Sinking Fund.

Sekiranya anda merupakan pemilik bagi hartanah flat, apartment, kondominium, SOHO, SOVO mahupun landed berpagar kesemua hartanah ini berada dalam kelompok hartanah strata.

Buat pengetahuan kita semua, strata bermaksud satu pembangunan tanah yang dibahagikan kepada lot individu yang kemudian dikongsi bersama dengan pemilik unit lain, dan mereka berkongsi utiliti / fasiliti yang disediakan oleh pemaju hartanah.

Oleh kerana pemilik unit hartanah strata berkongsi utiliti / fasiliti yang sama dengan pemilik lain, mereka dikehendaki membayar maintenance fee dan sinking fund.

Baca : Ketahui Jenis-Jenis Hak Milik Tanah Yang Berbeza Sebelum Beli Rumah

Image by Free-Photos from Pixabay

Tetapi, maintenance fee dan sinking fund adalah dua perkara yang berbeza. Maintenance fee adalah yuran penyelenggaraan ke atas utiliti / fasiliti yang disediakan dan sinking fund adalah satu dana untuk penambah baikan hartanah tersebut.

Sinking fund boleh dinisbahkan sebagai satu bentuk dana atau simpanan untuk perbelanjaan pembaikan hartanah dalam skala besar.

Di antara pembaikan hartanah yang akan menggunakan dana dari sinking fund adalah penggantian pam atau tangki air utama, sistem pengesan kebakaran, sistem sekuriti, penukaran lif baharu dan proses mengecat semula hartanah high-rise.

Bayangkan sekiranya sinking fund ini tidak wujud, segala perbelanjaan skala besar tersebut sukar dilaksanakan dan kesannya hartanah tersebut akan menjadi kurang popular dan lambat laun sepi tanpa penghuni.

Baca : Komersial vs Kediaman: Hartanah Mana Lebih Ideal Untuk Pelaburan?

Image by Stefano Ferrario from Pixabay

Pihak yang bertanggungjawab mengurus selia dana tersebut adalah Badan Pengurusan Bersama (JMB) dan Management Council (MC) hartanah.

Kedua-dua JMB dan MC ini merupakan badan berkanun yang dibentuk di bawah Akta 663 (yang kini telah dimansuhkan dan diganti dengan Akta 757) dalam mengambil alih pengurusan dan penyelenggaraan bangunan strata.

Badan Pengurusan Bersama (JMB) dan Management Council (MC) wajib mengadakan perjumpaan umum tahunan di antara pemilik strata akan pengurusan kewangan sinking fund tersebut.

Dalam perjumpaan tahunan ini juga, pihak JMB dan MC akan membentangkan usul penggunaan dana sinking fund tadi samada untuk penambah baikan utiliti dan sebagainya.

Baca : 11 Jenis Rumah Moden Yang Ada Di Malaysia

Sebenarnya, pengurusan JMB dan MC tidak boleh sewenang – wenangnya menggunakan dana tersebut dan terdapat sekatan terhadap sinking fund ini.

Penggunaan dana sinking fund ini hanya boleh digunakan untuk :-

1. Mengecat hartanah.

2. Pembelian aset lain untuk kegunaan hartanah.

3. Menggantikan kelengkapan sedia ada dalam hartanah.

4. Naik taraf / baik pulih hartanah (sekiranya rosak)

5. Perbelanjaan yang berkenaan dengan hartanah.

Kadar sinking fund adalah 10% daripada kos yuran perkhidmatan dan jenis hartanah anda samada kediaman dan komersial memainkan peranan dalam jumlah bayaran sinking fund yang akan anda bayar.

Namun begitu, ada juga JMB dan MC sesetengah hartanah strata yang mengusulkan bayaran sinking fund sebanyak 15% hingga 30% daripada kos yuran perkhidmatan selepas membuat anggaran kos berkala bagi komponen bangunan, cat dan pemasangan lain.

Baca : 10 Jenis Jual Beli Hartanah Yang Berisiko

Man showing business graph on wood table

Photo by Lukas from Pexels

Memandangkan sinking fund merupakan satu dana berkelompok, pemegang amanah wajib memberikan pemilik hartanah strata dokumen yang lengkap akan laporan kewangan tahunan sinking fund.

Anda sebagai pemilik hartanah strata juga berhak bersuara sekiranya anda tidak bersetuju dengan pengguanaan dana sinking fund tersebut dengan syarat anda wajib menghadiri perjumpaan umum tahunan yang diadakan Management Council (MC).

Baca : 7 Perkara Ramai Pelabur Hartanah Tidak Beritahu Kita

Hari ini, terlalu banyak kes pecah amanah berlaku melibatkan dana sinking fund oleh pihak MC.

Untuk pengetahuan anda, sebarang salah laku pihak pengurusan JMB dan MC kini boleh dibicarakan oleh Tribunal Pengurusan Strata di bawah Akta Pengurusan Strata 2013.

Kesimpulannya, sungguhpun hartanah strata mempunyai pelbagai fasiliti yang jauh lebih menarik berbanding hartanah landed, masalah lain boleh timbul sekiranya berlaku salah urus oleh pemegang amanah.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ramai Orang Beli Rumah Subsale Tapi Gagal Lakukan 7 Perkara Ini

Nak beli rumah kena viewing terlebih dahulu? Apa sebenarnya yang kita perlu buat semasa viewing tersebut?

Ya, sama seperti proses kita nak beli sebuah kereta. Kita akan pergi ke galeri kereta, melihat, menyentuh, dan membuka pintu kereta sebelum mengambil bau ‘kereta baru’ tersebut.

Untuk rumah pula, prosesnya adalah lebih rumit dan kompleks kerana kita bukan sahaja perlu menilai keadaan dalaman rumah, bahkan keadaan luar rumah, persekitaran dan infrastruktur yang terdapat berdekatan rumah tersebut.

Aktiviti viewing rumah lebih kritikal apabila kita membuat keputusan untuk ‘hidup dan mati’ di kawasan tersebut dan menanti cucu datang pada hujung minggu atau pada cuti sekolah.

Perkara asas yang perlu dilakukan apabila viewing rumah selain daripada melihat keadaan rumah adalah melihat keadaan rumah, persekitaran rumah dan kemudahan rumah.

Baca : “Booster” Yang Meningkatkan Nilai Hartanah

Kredit Gambar: Twitter

Ramai bakal pembeli rumah sekadar melihat keadaan rumah dan merenung jauh kawasan luar rumah.

Kita sebenarnya perlu buat lebih dari itu! Proses viewing rumah adalah berbeza mengikut objektif. Viewing untuk rumah pelaburan tidak sama dengan viewing untuk rumah yang ingin diduduki.

Artikel ini akan menunjukkan perbezaan aktiviti yang perlu kita buat apabila viewing rumah dengan fokus untuk pelaburan dan untuk didiami sendiri.

Berikan perhatian kepada empat perkara ini sekiranya rumah tersebut adalah bertujuan untuk pelaburan dan disewakan.

1. Rental Yield

Perkara pertama yang kita perlu semak sebenarnya adalah berapa kadar sewa di kawasan tersebut untuk menentukan dapatan sewa kasar yang bakal diterima kelak.

Baca : Apa Itu Rental Yield Dalam Pelaburan Hartanah?

Ini penting supaya poket kita tidak berdarah di kemudian hari. Ramai orang tersilap dalam membeli rumah untuk pelaburan kerana bayaran ansuran bulanan pinjaman bank adalah jauh lebih tinggi berbanding dapatan sewa.

Contoh:

Rumah: Kondominium 2 Bilik di Kajang

Harga: RM300,000

Ansuran Bulanan Bank: RM1,500

Kadar Sewa Semasa: RM850

Kerugian: RM650.

2. Permintaan Semasa

Apabila pergi viewing, lihatlah permintaan semasa sewaan di projek atau kawasan tersebut. Caranya dengan melihat sekiranya wujud pusat komersial, pusat pengajian tinggi dan pusat perindustrian.

Baca : 6 Tanggapan Yang Salah Tentang Pelaburan Hartanah

Logiknya adalah, tempat yang mempunyai peluang pekerjaan yang tinggi mempunyai permintaan sewaan yang tinggi. Jangan hanya fokus kepada pelajar universiti semata-mata.

Kita sebenarnya boleh sewakan rumah anda kepada pekerja kilang secara harian atau mingguan. Dan rental yield yang boleh diterima adalah jauh lebih lumayan!

3. Permintaan Mendatang

Lihat adakah terdapat sebarang projek pembangunan universiti, kawasan perindustrian, pengangkutan awam dan pusat komersial di kawasan tersebut.

Ini penting kerana kita perlu pastikan rumah yang dibeli akan berjaya disewa untuk sekurang-kurangnya tempoh 30 tahun ke 40 tahun lagi sebelum kita jual dan merasa capital appreciation tersebut.

4. Booster Hartanah

Semak adakah terdapat hospital kerajaan, hospital swasta, sekolah, taska, restoran makanan segera, kedai serbaneka, pasaraya dan pusat membeli-belah di kawasan itu.

Ini semua merupakan indikator bahawa kawasan tersebut sesuai didiami golongan profesional dan berkeluarga.

Sebaliknya jika rumah tersebut adalah bertujuan untuk kita duduk sendiri, maka berikan tumpuan kepada 3 perkara ini pula.

1. Ruang Rumah

Memandangkan kita bakal membina keluarga bahagia anda di rumah tersebut, pastikan rumah dalaman rumah tersebut sesuai.

Pastikan terdapat sekurang-kurangnya 2 bilik air dan jumlah bilik adalah mencukupi untuk keperluan kita sekeluarga.

Baca : Adakah Kewangan Anda Dah Bersedia Untuk Beli Rumah?

Kredit Gambar: @kualalumpurcity

Dapur yang luas adalah bonus kerana golongan wanita cenderung menggunakan dapur sebagai ruang sosial mereka.

Sekiranya kita bakal membeli rumah teres, pastikan ada lebihan ruang untuk aktiviti menjemur baju, aktiviti berkeluarga seperti bersukan, BBQ dan ruang parkir yang selesa dengan jumlah kenderaan yang ada.

2. Lokasi Bilik

Bilik tidak sepatutnya menghadap tandas dan bilik juga tidak sesuai menghadap pintu utama rumah.

Ini penting supaya ahli keluarga mempunyai privasi apabila orang datang ke rumah daripada pintu utama rumah.

Lihat juga lebihan ruang di kiri & kanan, belakang rumah dan loteng rumah sekiranya anda berhasrat untuk menambah jumlah bilik seiring pertambahan ahli keluarga anda kelak.

3. Faktor Persekitaran

Lihat keadaan semasa kawasan kejiranan sekurang-kurangnya 3 kali pada waktu yang berbeza.

Yang pertama pada waktu puncak ketika orang sibuk keluar ke pejabat dan menghantar anak. Kedua, pada hujung minggu untuk melihat keadaan trafik semasa dan ketiga pada waktu malam.

Pada waktu malam kita dapat lihat senario sebenar kawasan kejiranan tersebut samada jiran sebelah sering parkir kereta di depan rumah orang lain, kutu rayau dan pelbagai lagi.

Membaca melalui forum dan bertanya orang yang tinggal di kawasan itu sebenarnya tidak mencukupi.

Kita perlu merasai sendiri pengalamannya. Bagaimana perasaannya apabila ingin keluar ke pejabat pada sebelah pagi dan melihat gambaran anak-anak membesar di kawasan kejiranan tersebut.

Kesimpulannya di sini, bukanlah satu dosa sekiranya kita ingin viewing rumah tersebut berulang kali. Biarlah ejen hartanah yang menguruskan rumah tersebut bosan sekalipun dengan kita hatta kita viewing 18 kali.

Baca : Ini Cara Untuk Elak Duit Booking Fee Rumah Daripada ‘Burn’

Hal ini kerana, di hujung hari duit kita juga yang akan dikeluarkan dan masa depan kita sebagai bakal pemilik rumah bergantung kepada proses viewing ini.

Selepas puas viewing, jangan lupa untuk pastikan rekod CCRIS dan CTOS berada dalam keadaan baik untuk memohon pinjaman pembiayaan hartanah dari bank.

Sumber Rujukan:

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5.Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Nak tahu apa pandangan Tuan Faizul Ridzuan tentang masa terbaik untuk beli rumah?

Sertai webinar percuma pada hari Ahad, 24 Januari 2021 jam 830 malam. Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!