Segalanya Mengenai Investment Holding Company (IHC)

Dalam pelaburan hartanah, apabila seorang pelabur telah mencapai satu peringkat di mana beliau ingin memiliki lebih banyak unit hartanah, ramai cerdik pandai dalam hartanah akan mencadangkan beliau melabur dengan teknik IHC.

Apa itu IHC?

Buat pengetahuan anda, IHC bermaksud Investment Holding Company dan dibuka atas kapasiti membeli lebih banyak unit hartanah ekoran kuota pembelian individu pelabur itu sudah penuh.

Baca : Apa Beza Beli Rumah Seorang Diri Dan Bulk Purchase?

Di Malaysia, melabur dalam hartanah dengan IHC bukanlah perkara baru sebaliknya teknik ini sudah digunapakai ramai pelabur hartanah otai.

Fungsi IHC hanyalah satu yaqni membeli unit hartanah atas kapasiti pelaburan hartanah untuk menjana lebih banyak keuntungan.

Baca : 3 Sebab Kita Kena Gunakan Kuota Pinjaman Hartanah Sebaik Mungkin

Jadi, IHC bukanlah syarikat yang dibangunkan dengan pelbagai fungsi seperti menjual produk kecantikan dan aksesori kenderaan di samping membeli unit hartanah.

Tetapi benarkah IHC merupakan solusi tunggal dan paling ideal untuk pelabur hartanah melebarkan portfolio hartanah mereka?

Dan, adakah fasiliti yang wujud pada IHC sebenarnya menguntungkan pelabur hartanah?

Jom kita kupas perkara menarik ini.

Segalanya Mengenai Investment Holding Company (IHC)

Sebuah syarikat diklasifikasikan sebagai IHC apabila syarikat tersebut menjurus kepada pelaburan hartanah atau aset dan keuntungan syarikat bersumberkan aktiviti pelaburan hartanah.

Selepas syarikat tersebut mempunyai kriteria sebuah Investment Holding Company (IHC), mereka perlu memastikan pulangan keuntungan mereka yang datangnya dari pelaburan hartanah sekurang – kurangnya adalah 80%.

Baca : 7 Senarai Semak Sebelum Terciduk Dalam Pelaburan Hartanah

Terdapat tiga perbezaan besar antara pelaburan hartanah individu dan pelaburan hartanah dengan IHC.

1. Margin Pinjaman

Untuk individu, mereka layak mendapatkan 90% margin pinjaman untuk hartanah pertama dan kedua bagi unit kediaman.

Untuk hartanah ketiga dan seterusnya, biasanya adalah 75% – 70% mengikut kadar semasa bank tersebut.

Baca : Berbaloikah Beli Lot Kedai Untuk Pelaburan Hartanah?

Untuk hartanah komersial pula, margin pinjaman kekal 85% – 80%.

Berbeza dengan IHC, margin pinjaman terhad kepada 60% sahaja untuk unit hartanah kediaman dan 85% – 80% untuk unit hartanah komersial.

2. Kos

Untuk pelabur hartanah individu, kos yang perlu dikeluarkan adalah :-

  • Deposit 10%
  • Kos S&P
  • Yuran guaman
  • Duti Setem

Untuk pelabur hartanah dengan IHC pula, mereka perlu mengeluarkan belanja RM4,000 – RM6,000 setiap tahun untuk kos perkhidmatan audit dan setiausaha syarikat.

3. Cukai

Keburukan IHC adalah mereka tidak boleh bawa ke hadapan kerugian lepas mereka dan tidak boleh untuk tuntut sebarang elaun modal berkenaan dengan syarikat.

Investment Holding Company (IHC) sesuai untuk :-

  • Individu yang ingin memasukkan unit hartanah sedia ada ke dalam portfolio IHC mereka dengan refinance unit hartanah yang menggunakan nama individu.
  • Golongan yang tidak suka had milikan hartanah kerana IHC membenarkan anda membeli hartanah mengikut kapasiti dan kemampuan aliran tunai (cashflow) IHC anda.
  • Diturunkan kepada keluarga seperti anak – anak anda atau membina legasi keluarga.

Baca : Macam Ni Caranya ‘Kapitalis’ Beli Rumah Dengan Banyak

Sebaiknya, sekiranya anda ingin membeli hartanah kediaman, belilah menggunakan nama individu dengan margin pinjaman 90%.

Apabila rental yield telah mencapai 6% pada harga refinance rumah tersebut, baharulah anda refinance semua unit kediaman itu dengan IHC pada margin pinjaman 60%.

IHC sebenarnya lebih sesuai digunakan untuk membeli unit hartanah komersial kerana margin pinjaman yang anda boleh dapatkan daripada phiak bank adalah 85% – 80%.

Pelaburan hartanah memang bukan untuk semua orang dan IHC juga bukanlah untuk semua pelabur hartanah.

Baca : ROI Mana Yang Anda Pilih Untuk Pelaburan Hartanah?

IHC hanyalah instrumen dalam pelaburan hartanah dan bukanlah jaminan kejayaan pelaburan hartanah anda.

Jika hartanah anda masih lagi gagal memberikan sekurang – kurangnya 6% rental yield, ada baik anda fokus kepada masalah yang ada terlebih dahulu.

Baca : Apa Itu Rental Yield Dalam Pelaburan Hartanah?

Apa yang penting adalah analisis hartanah dan pengurusan kewangan yang mantap harus menjadi keutamaan semua pelabur hartanah.

Gelanggang IHC bukanlah tentang berapa banyak portfolio hartanah anda, sebaliknya berapa kukuh aliran tunai (cashflow) bulanan anda.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Majoriti Penduduk Setuju Projek Pembangunan Semula Flat PKNS RM1.2 Bilion Dilaksanakan

KUALA LUMPUR, 30 Jun (Bernama) — Menara Rezeki Sdn Bhd (MRSB) akan meneruskan projek pembangunan semula Flat PKNS Jalan Tun Razak bernilai RM1.2 bilion di Kampung Bharu di sini memandangkan ia telah mendapat persetujuan daripada majoriti penduduk tempatan.

Dalam kenyataan pada Khamis, MRSB menjelaskan projek pembangunan semula itu akan dilaksanakan oleh syarikat usaha samanya dengan Jiankun International Bhd, Menara Rezeki Properties Sdn Bhd.

Pihaknya akan mengemukakan cadangan berkaitan dengan projek pembangunan semula itu kepada kerajaan tempatan tidak lama lagi, tambahnya.

Awal tahun ini, pihak pemaju mengadakan perjumpaan tertutup dengan para penduduk dan Jawatankuasa Bertindak Flat PKNS, Kampung Bharu untuk membentangkan cadangan projek pembangunan semula tersebut.

Menurut MRSB, antara syarat yang diberikan oleh Perbadanan Pembangunan Kampong Bharu (PKB) kepada pihaknya ialah mendapatkan sekurang-kurangnya 50 peratus persetujuan pemilik tanah/petak bagi membolehkan pengambilan tanah dilakukan.

Menerusi usaha MRSB, persetujuan tawaran itu telah melebihi 80 peratus sehingga kini, melebihi syarat yang ditetapkan, jelasnya.

Pengarah Urusan MRSB, Datuk Saiful Nizam Mohd Yusoff berkata syarikat itu turut mempertimbangkan keperluan dan masalah yang dihadapi pemilik tanah sedia ada di samping telah merangka rancangan terperinci.

“Berasaskan keupayaan MRSB dan rakan kongsi kami, saya teruja untuk menyaksikan projek pembangunan semula ini menjadi kenyataan dalam tempoh empat tahun dari sekarang,” katanya.

Rancangan pembangunan semula itu meliputi menara pangsapuri 52 tingkat, dibina untuk pemilik Flat PKNS sedia ada selain tiga menara tambahan untuk unit kediaman dan runcit.

— BERNAMA

Berita asal: https://thekapital.my/majoriti-penduduk-setuju-projek-pembangunan-semula-flat-pkns-rm1-2-bilion-dilaksanakan/