Segalanya Mengenai Investment Holding Company (IHC)

Dalam pelaburan hartanah, apabila seorang pelabur telah mencapai satu peringkat di mana beliau ingin memiliki lebih banyak unit hartanah, ramai cerdik pandai dalam hartanah akan mencadangkan beliau melabur dengan teknik IHC.

Apa itu IHC?

Buat pengetahuan anda, IHC bermaksud Investment Holding Company dan dibuka atas kapasiti membeli lebih banyak unit hartanah ekoran kuota pembelian individu pelabur itu sudah penuh.

Baca : Apa Beza Beli Rumah Seorang Diri Dan Bulk Purchase?

Di Malaysia, melabur dalam hartanah dengan IHC bukanlah perkara baru sebaliknya teknik ini sudah digunapakai ramai pelabur hartanah otai.

Fungsi IHC hanyalah satu yaqni membeli unit hartanah atas kapasiti pelaburan hartanah untuk menjana lebih banyak keuntungan.

Baca : 3 Sebab Kita Kena Gunakan Kuota Pinjaman Hartanah Sebaik Mungkin

Jadi, IHC bukanlah syarikat yang dibangunkan dengan pelbagai fungsi seperti menjual produk kecantikan dan aksesori kenderaan di samping membeli unit hartanah.

Tetapi benarkah IHC merupakan solusi tunggal dan paling ideal untuk pelabur hartanah melebarkan portfolio hartanah mereka?

Dan, adakah fasiliti yang wujud pada IHC sebenarnya menguntungkan pelabur hartanah?

Jom kita kupas perkara menarik ini.

Segalanya Mengenai Investment Holding Company (IHC)

Sebuah syarikat diklasifikasikan sebagai IHC apabila syarikat tersebut menjurus kepada pelaburan hartanah atau aset dan keuntungan syarikat bersumberkan aktiviti pelaburan hartanah.

Selepas syarikat tersebut mempunyai kriteria sebuah Investment Holding Company (IHC), mereka perlu memastikan pulangan keuntungan mereka yang datangnya dari pelaburan hartanah sekurang – kurangnya adalah 80%.

Baca : 7 Senarai Semak Sebelum Terciduk Dalam Pelaburan Hartanah

Terdapat tiga perbezaan besar antara pelaburan hartanah individu dan pelaburan hartanah dengan IHC.

1. Margin Pinjaman

Untuk individu, mereka layak mendapatkan 90% margin pinjaman untuk hartanah pertama dan kedua bagi unit kediaman.

Untuk hartanah ketiga dan seterusnya, biasanya adalah 75% – 70% mengikut kadar semasa bank tersebut.

Baca : Berbaloikah Beli Lot Kedai Untuk Pelaburan Hartanah?

Untuk hartanah komersial pula, margin pinjaman kekal 85% – 80%.

Berbeza dengan IHC, margin pinjaman terhad kepada 60% sahaja untuk unit hartanah kediaman dan 85% – 80% untuk unit hartanah komersial.

2. Kos

Untuk pelabur hartanah individu, kos yang perlu dikeluarkan adalah :-

  • Deposit 10%
  • Kos S&P
  • Yuran guaman
  • Duti Setem

Untuk pelabur hartanah dengan IHC pula, mereka perlu mengeluarkan belanja RM4,000 – RM6,000 setiap tahun untuk kos perkhidmatan audit dan setiausaha syarikat.

3. Cukai

Keburukan IHC adalah mereka tidak boleh bawa ke hadapan kerugian lepas mereka dan tidak boleh untuk tuntut sebarang elaun modal berkenaan dengan syarikat.

Investment Holding Company (IHC) sesuai untuk :-

  • Individu yang ingin memasukkan unit hartanah sedia ada ke dalam portfolio IHC mereka dengan refinance unit hartanah yang menggunakan nama individu.
  • Golongan yang tidak suka had milikan hartanah kerana IHC membenarkan anda membeli hartanah mengikut kapasiti dan kemampuan aliran tunai (cashflow) IHC anda.
  • Diturunkan kepada keluarga seperti anak – anak anda atau membina legasi keluarga.

Baca : Macam Ni Caranya ‘Kapitalis’ Beli Rumah Dengan Banyak

Sebaiknya, sekiranya anda ingin membeli hartanah kediaman, belilah menggunakan nama individu dengan margin pinjaman 90%.

Apabila rental yield telah mencapai 6% pada harga refinance rumah tersebut, baharulah anda refinance semua unit kediaman itu dengan IHC pada margin pinjaman 60%.

IHC sebenarnya lebih sesuai digunakan untuk membeli unit hartanah komersial kerana margin pinjaman yang anda boleh dapatkan daripada phiak bank adalah 85% – 80%.

Pelaburan hartanah memang bukan untuk semua orang dan IHC juga bukanlah untuk semua pelabur hartanah.

Baca : ROI Mana Yang Anda Pilih Untuk Pelaburan Hartanah?

IHC hanyalah instrumen dalam pelaburan hartanah dan bukanlah jaminan kejayaan pelaburan hartanah anda.

Jika hartanah anda masih lagi gagal memberikan sekurang – kurangnya 6% rental yield, ada baik anda fokus kepada masalah yang ada terlebih dahulu.

Baca : Apa Itu Rental Yield Dalam Pelaburan Hartanah?

Apa yang penting adalah analisis hartanah dan pengurusan kewangan yang mantap harus menjadi keutamaan semua pelabur hartanah.

Gelanggang IHC bukanlah tentang berapa banyak portfolio hartanah anda, sebaliknya berapa kukuh aliran tunai (cashflow) bulanan anda.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pasaran Hartanah Malaysia Dijangka Stabil Pada 2024, Pertumbuhan Kekal Sehingga 3 Tahun Akan Datang – Nga

KUALA LUMPUR, 6 Jun (Bernama) — Pasaran hartanah Malaysia dijangka kekal stabil pada 2024 dan mencatatkan pertumbuhan yang berterusan dalam tempoh tiga tahun akan datang hasil daripada rangsangan pelbagai inisiatif oleh Kerajaan MADANI di bawah Belanjawan 2024, kata Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Nga Kor Ming.

Beliau berkata pasaran hartanah menunjukkan pertumbuhan ketara dan berdaya tahan dengan kaunter hartanah individu mencatatkan pertumbuhan harga saham sehingga 600 peratus. 

Menurutnya, kaunter hartanah di pasaran saham berada dalam aliran meningkat dari Januari 2023 hingga Jun 2024, dengan 76 daripada 100 kaunter hartanah di Bursa Malaysia mencatatkan kenaikan harga saham. 

“(Sementara itu) 22 kaunter menunjukkan penurunan harga saham, (dan) dua kaunter mengekalkan harga saham mereka meskipun mencatatkan prestasi turun naik,” kata Nga dalam satu kenyataan hari ini. 

Beliau berkata dalam kalangan kaunter utama DPS Resources Bhd mencatatkan pertumbuhan harga saham 600 peratus, UEM Sunrise Bhd naik 347 peratus dan WMG Holdings Bhd meningkat 326 peratus dari Januari 2023 hingga Jun 2024. 

“Trajektori positif dijangka berterusan sehingga ke separuh kedua 2024.

“Saya percaya di bawah pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim, pasaran hartanah kita akan mempunyai masa depan yang cerah pada tahun-tahun mendatang. 

“Kita perlu berganding bahu untuk meningkatkan reputasi industri kita dan meningkatkan keyakinan pelabur untuk menjadikan pasaran hartanah malahan lebih berdaya tahan,” kata Nga. 

Menurut kenyataan itu, urus niaga pasaran hartanah Malaysia bernilai RM42.31 bilion, dengan lebih  89,000 urus niaga direkodkan dalam suku pertama 2023 (S1 2023).

Manakala pada Suku Pertama 2024, urus niaga pasaran hartanah mencecah RM56.53 bilion, dengan lebih daripada 104,000 urus niaga, menandakan peningkatan sebanyak RM14.22 bilion dari segi nilai.

“Pertumbuhan ketara ini menunjukkan pasaran hartanah Malaysia semakin pulih dan kembali meningkat,” katanya.

— BERNAMA