Berbaloikah Beli Lot Kedai Untuk Pelaburan Hartanah?

Rasanya ramai dah mula bosan dengan pelaburan hartanah berasakan hartanah unit kediaman. Balik-balik rumah kos rendah, apartmen, teres dan sublet.

Apa yang beza pun barangkali hanyalah tips dan strategi untuk pasaran undercon, subsale dan lelong.

Baca : Komersial vs Kediaman: Hartanah Mana Lebih Ideal Untuk Pelaburan?

Bagaimana dengan pelaburan hartanah dari pasaran komersial atau lebih tepatnya lot kedai? Bagaimana jenis penyewa untuk lot kedai? Adakah rental yield untuk lot kedai lebih tinggi berbanding unit kediaman?

Dan bagaimanakah penawaran dan permintaan dalam pasaran semasa hartanah untuk lot kedai?

Jika anda sedang mencari jawapan bagi persoalan di atas, bergembiralah kerana anda sedang membaca artikel yang tepat!

Ulasan artikel ini adalah berdasarkan temu bual dengan seorang anak muda yang bekerja sebagai jurutera dan aktif melabur dalam lot kedai di sekitar Ampang dan Kajang.

Berbaloi atau tidak beli lot kedai untuk pelaburan hartanah, kita kena tengok 5 perkara ini.

1. Jenis Penyewa

Kebanyakan penyewa hartanah lot kedai adalah pemilik syarikat milikan tunggal atau sendirian berhad. Disebabkan mereka adalah usahawan yang bergantung sepenuhnya kepada premis tersebut, bayaran sewa adalah lebih cantik berbanding penyewa unit kediaman.

Penyewa juga mempunyai ownership yang tinggi terhadap lot kedai tersebut kerana premis mereka melambangkan identiti perniagaan mereka.

Baca : Panduan Pelaburan Dengan Hanya RM1,000: Di Mana Anda Patut Melabur?

Soal kebersihan, bayaran utiliti, renovasi dan sebagainya tidak perlu dirisaukan kerana diambil berat sepenuhnya oleh penyewa lot kedai tersebut.

Mungkin inilah punca kita jarang-jarang membaca berita ‘penyewa lot kedai atau premis perniagaan dari neraka.’

2. Rental Yield

Sekiranya kita membeli sebuah rumah teres dua tingkat dengan 2 lot parkir di Bandar Seri Putra pada harga RM500,000, belum tentu kita mampu menyewakan unit kediaman tersebut pada harga RM4,000. Paling kuat pun mungkin RM1,500.

Nah! Di sini kita terpaksa menanggung kerugian hampir 50% daripada ansuran pinjaman bulanan bank. 

Baca : Apa Itu Rental Yield Dalam Pelaburan Hartanah?

Ini berbeza dengan lot kedai yang berharga RM500,000, kita masih boleh menyewakannya pada harga RM4,000 – RM5,000 dan secara automatik anda mendapat amaun rental yield sekitar 9% – 12%.

Apa yang menarik adalah, trend menaikkan kadar sewa bagi lot kedai setiap beberapa tahun adalah normal dan penyewa premis akur kerana tidak mahu berpindah lokasi perniagaan mereka.

3. Penawaran Dalam Pasaran

Photo by Pixabay from Pexels

Sepertimana hartanah jenis kediaman yang mempunyai unit lelong atau unit yang dijual di bawah harga pasaran, begitu juga dengan hartanah jenis lot kedai.

Apabila berlaku permintaan dalam pasaran, maka akan timbul pula penawaran dalam pasaran.

Baca : 5 Sebab Hartanah Adalah Pelaburan Terbaik

Adalah tidak sukar sama sekali untuk anda mencari lot kedai yang dijual di bawah harga pasaran. Lihat sahaja portal online seperti iProperty, Propertyguru dan Mudah.my.

Akan tetapi, lokasi tetap memainkan peranan yang besar dalam lot kedai. Hartanah di kawasan primer seperti Damansara, Bangsar, Subang dan Wangsa Maju masih lagi dalam kurungan ‘harga keras’.

4. Permintaan Dalam Pasaran

Data daripada NAPIC bagi jualan unit hartanah di Malaysia 2019 menunjukkan trend membeli unit lot kedai pada tahun 2019 jatuh merudum kerana Kempen Pemilikan Rumah (HOC) menyaksikan orang awam fokus untuk membeli unit kediaman berbanding lot kedai.

Baca : Ulasan Hartanah Tidak Terjual Di Malaysia Sepanjang Tahun 2019

Permintaan tanpa HOC juga dilihat kurang kerana faktor-faktor luaran seperti:

  • Peningkatan perniagaan atas talian.
  • Isu politik tempatan.
  • Keadaaan ekonomi tempatan yang tidak menentu.

5. Risiko

Pelaburan unit lot kedai sangat bergantung kepada trend semasa perniagaan dan lokasi. Lihat sahaja iklan ‘Shop To Sell’ yang digantung di Subang Jaya kerana trend ‘Boba’ telah mula surut.

Apabila trend dalam perniagaan surut, pelabur lot kedai terpaksa mencari penyewa baru kerana penyewa lama tidak lagi berminat/mampu untuk menyewa premis berkenaan.

Baca : Jangan Buat 6 Perkara Ini Dalam Pelaburan Hartanah

Kuasa beli rakyat dalam membeli produk memberi impak langsung kepada pelaburan hartanah. Kesannya, permintaan sewaan menyusut dan pelabur perlu menukar strategi baru.

Pelaburan hartanah berasaskan lot kedai adalah lebih kompleks kerana merangkumi beberapa elemen penting seperti jenis perniagaan penyewa, jenis lot, kos dan sasaran keuntungan.

Akan tetapi, pelaburan lot kedai boleh dikatakan lebih mudah berbanding unit kediaman kerana faktor kadar pertukaran penyewa yang lebih rendah berbanding hartanah unit kediaman.

Dan, sekiranya kita ingin mencuba sesuatu yang baru, boleh lah berkira-kira untuk menceburkan diri dalam pasaran komersial pula.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

JCorp Dan Tiong Nam Meterai Perjanjian Kerjasama Untuk Bangunkan Taman Logistik Teknologi Tinggi Seluas 300 Ekar Di Lembah Teknologi Sedenak, Johor

Johor Bahru, 14 Ogos 2022 –Johor Corporation (JCorp), cabang pelaburan negeri Johor, menerusi anak syarikat milik penuhnya JLand Group Sdn Bhd (JLG), telah menandatangani perjanjian kerjasama awal dengan Tiong Nam Logistics Holdings Berhad (Tiong Nam), penyedia perkhidmatan logistik serba lengkap dan pemaju hartanah industri, untuk bersama-sama membina dan memajukan taman logistik berasaskan teknologi yang terkini di Lembah Teknologi Sedenak (“Sedenak Technology Valley”). Majlis tandatangan tersebut, yang diadakan di Menara KOMTAR, telah disaksikan oleh Yang Berhormat Datuk Dr Badrul Hisham Kassim, Ketua Eksekutif Pihak Berkuasa Wilayah Pembangunan Iskandar (IRDA).

Dengan nilai pembangunan kasar (NPK) dianggarkan berjumlah RM2.39 bilion, usaha sama ini akan menguruskan perancangan induk, pembangunan dan promosi pusat logistik dan penggudangan binaan khas ini. Projek tersebut akan dibangunkan secara berfasa dalam tempoh lima tahun, dengan anggaran 4,000 pekerjaan diwujudkan daripada proses pembangunan, pembinaan dan pengendalian kemudahan.

YBhg Datuk Syed Mohamed Syed Ibrahim, Presiden dan Ketua Eksekutif JCorp berkata, “Pembangunan bersama antara JCorp dan Tiong Nam ini telah dikenal pasti sebagai projek logistik induk di Lembah Teknologi Sedenak. Menerusi usaha sama ini, kami berhasrat untuk menjayakan projek perintis ini yang boleh dijadikan contoh bagi Industri Logistik sebagai sebahagian daripada tumpuan pembangunan teras Lembah Teknologi Sedenak dalam industri strategik.”

“Dengan pendekatan ‘Asia untuk Asia’ yang semakin berleluasa di peringkat serantau, JCorp berusaha memanfaatkan kekuatan pertumbuhan rantaian bekalan di rantau ini dengan membangunkan platform logistik bersepadu bagi industri dan perniagaan bertumpukan eksport. Dengan kepentingan yang semakin ketara bagi perdagangan antara rantau di benua Asia, JCorp akan terus memanfaatkan rangkaian rakan industrinya untuk menggalakkan keterhubungan lebih kukuh bagi koridor perdagangan sedia ada,” tambah Datuk Syed.

YBhg Datuk Sr Akmal Ahmad, Pengarah Bahagian Hartanah dan Infrastruktur JCorp dan Pengarah Urusan Kumpulan JLG berkata, “Sejajar dengan komitmen kami untuk mengukuhkan kedudukan Johor sebagai koridor logistik terkemuka bagi rantau ini, sebahagian penting daripada strategi JLG ialah menyediakan penyelesaian logistik dan perindustrian yang cekap untuk pelanggan merapatkan jurang pasaran yang sedia ada. Kami sukacita untuk berganding bahu dengan Tiong Nam dan memanfaatkan kepakaran pasukan kami dalam pembangunan perindustrian untuk menawarkan kemudahan logistik bersepadu dan bertaraf dunia yang dilengkapi dengan ciri-ciri hijau yang lestari.”

“Taman logistik di Lembah Teknologi Sedenak akan menjadi sebahagian daripada ekosistem bersepadu lebih besar bagi industri serba maju yang bersasar. Berlandaskan kejayaan industri Pusat Data (DC), dengan Fasa 1 hab DC telah menarik pelaburan mencecah RM12.5 bilion, kerjasama degan Tiong Nam dalam pusat tumpuan logistik ini akan terus menggiatkan pertumbuhan Lembah Teknologi Sedenak. Ini merupakan batu loncatan untuk kami terus meningkatkan permintaan pengguna dan menarik minat pelabur. Dalam pada itu, kami berharap untuk berganding bahu dengan peserta industri dan penyedia perkhidmatan yang terkemuka,” tambah Datuk Akmal.

Encik Ong Yoong Nyock, Pengarah Urusan Tiong Nam Logistics Holdings Berhad berkata, “Kami teruja untuk memulakan kerjasama ini, untuk melabur dalam pembangunan dan pemodenan hab logistik dan penggudangan yang terletak di tengah-tengah Johor. Taman logistik di Lembah Teknologi Sedenak dijangka menghimpunkan peserta industri antarabangsa dan merintis penyelesaian logistik menggunakan pelbagai kaedah pengangkutan, dengan matlamat untuk mempertingkatkan rantaian bekalan dan pengangkutan di Johor dan peringkat serantau.”

Beliau menambah, “Pengalaman kami menyediakan penyelesaian logistik bersepadu yang lestari, serta hartanah perindustrian dengan pensijilan bangunan hijau akan dimanfaatkan di hab perindustrian yang bakal dibina ini. Melalui penyepaduan automasi logistik gudang dan teknologi pembinaan terkini, kami yakin bahawa projek ini akan meningkatkan tahap kecekapan dan produktiviti bagi menyokong aktiviti perdagangan antarabangsa dan tempatan, aktiviti pengeluaran dan penggunaan.”

Dalam langkah yang membabitkan kerjasama rentas industri untuk memacu pertumbuhan serantau bagi sektor logistik, JLG dan Tiong Nam akan bersama-sama merangsang pembangunan dan pelaburan ke dalam taman logistik di Lembah Teknologi Sedenak. Bidang-bidang tumpuan projek termasuk pengurusan sewa dan kemudahan, penyepaduan sistem logistik 4.0, dan juga perkhidmatan pengangkutan dan penghantaran peringkat terakhir. Pembangunan lestari berskala besar ini turut menyediakan penyelesaian lestari sedia terbina seperti gudang dan kilang yang dibina mengikut spesifikasi, untuk memudahkan penyewa mengembangkan perniagaan masing-masing.

Dibina untuk para peserta e-dagang, penyedia logistik pihak ketiga (3PL), penyedia perkhidmatan fret, peruncit dan syarikat perindustrian ringan-sederhana, pembangunan ini menyediakan kemudahan pintar, termasuk robotik dan sistem automasi dan juga infrastruktur berpandukan tenaga untuk menggalakkan operasi berlandaskan kelestarian. Kemudahan yang disediakan termasuk, tetapi tidak terhad kepada, infrastruktur utiliti asas, pengasingan lalu lintas kenderaan, ciri-ciri cekap guna tenaga seperti penjanaan tenaga solar dan lampu LED, ciri keselamatan berbilang peringkat 24 jam dan Internet berkelajuan tinggi.