MAG Akan Pelbagaikan Perniagaan Dalam Tempoh 5 Hingga 10 Tahun Akan Datang

KUALA LUMPUR, 2 Sept (Bernama) — Syarikat induk Malaysia Airlines Bhd (Malaysia Airlines), Malaysia Aviation Group (MAG) menetapkan sasaran untuk mempelbagaikan kira-kira 30 peratus daripada perniagaan bukan penerbangannya dalam tempoh lima hingga 10 tahun akan datang untuk memastikannya berdaya tahan.

Pengarah Urusan Kumpulan MAG Datuk Kapten Izham Ismail berkata kumpulan itu telah mengorak langkah yang membanggakan untuk pulih daripada cabaran yang belum pernah berlaku sebelum ini iaitu pandemik COVID-19.

“Kami telah berjaya mengekalkan kedudukan positif tunai kami selama 21 bulan berturut-turut sejak Oktober 2021 dengan baki tunai yang semakin meningkat mencecah RM5 bilion.

“Masih banyak kerja yang perlu dilakukan dan MAG kekal fokus ke arah mencapai pulangan modal tahun ini,” katanya pada sidang media sempena Pameran Persatuan Ejen-Ejen Pelancongan dan Pengembaraan Malaysia (MATTA) di sini pada Jumaat.

Pameran itu berlangsung bermula Jumaat hingga 3 Sept 2023.

Izham berkata selepas penstrukturan semula semasa pandemik digabungkan dengan peralihan strategi untuk memberi tumpuan kepada hasil lebih tinggi di pasaran antarabangsa, MAG kini berada dalam kedudukan yang baik untuk membuat beberapa pelaburan utama yang tidak dapat dilakukannya pada masa lalu.

Beliau berkata ia termasuk meningkatkan pengalaman pelanggan untuk memenuhi permintaan dan jangkaan pelanggan yang sentiasa berubah; memanfaatkan perkongsian untuk mengembangkan jangkauan rangkaian dan penawaran produk kami; mengekalkan disiplin kewangan dengan sasaran jelas dan pengurusan prestasi ketat; meningkatkan prestasi kakitangannya untuk memastikan tenaga kerjanya kekal tangkas berdaya tahan terhadap sebarang kejutan ekonomi serta menggabungkan amalan kemampanan, alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG) merentas perniagaan.

Izham berkata seiring dengan aspirasinya untuk menjadi kumpulan perkhidmatan perjalanan dan penerbangan terkemuka di Asia berpandukan kepada Pelan Perniagaan Jangka Panjang 2.0, MAG kekal kukuh dalam melaksanakan peranannya sebagai pemangkin pertumbuhan ekonomi dan pelancongan untuk Malaysia.

“Kumpulan itu dijangka membawa 20 juta penumpang setiap tahun dalam tempoh dua tahun akan datang sekali gus menyokong pertumbuhan industri pelancongan di Malaysia.

“Pada peringkat yang lebih luas, operasi MAG juga dijangka menjana lebih RM73 bilion dalam penggandaan ekonomi dan menyokong sekitar 79,000 tambahan pekerjaan untuk ekonomi yang lebih luas setiap tahun, justeru industri penerbangan turut menjadi penyumbang utama kepada pertumbuhan ekonomi Malaysia,” katanya.

Sementara itu, mengulas mengenai bekalan makanan dalam penerbangan MAG, Izham berkata, POS Aviation, MAS Awana dan enam pembekal lain akan membekalkan makanan untuk syarikat penerbangan itu selepas sambungan kontrak dengan Brahim’s Food Services (BFS) tamat pada 31 Ogos, 2023.

Mengenai pengambilalihan BFS, beliau tidak dapat mendedahkan butirannya kerana MAG telah memeterai perjanjian tidak mendedahkan (NDA) dengan pihak berkaitan berhubung baki 70 peratus kepentingan dalam BFS.

“Saya tidak boleh mendedahkan lebih lanjut mengenai rundingan tersebut, bagaimanapun saya mahu mengulangi bahawa MAG menjalankan amalan perniagaan yang adil dengan semua rakan kongsi tempatan dan antarabangsa,” katanya.

MAG memiliki 30 peratus kepentingan dalam BFS.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Proton Rancang Lancar Lima EV Di Bawah Jenama e.MAS

SUBANG JAYA, 12 Jun (Bernama) — Pengeluar kereta nasional, Perusahaan Otomobil Nasional Sdn Bhd (Proton) merancang untuk melancarkan lima model kenderaan elektrik (EV) menggunakan platform Global Modular Architecture (GMA) di bawah jenama EV yang baru dilancarkan, Proton e.MAS.

Ketua Pegawai Eksekutif Proton Edar Sdn Bhd, Roslan Abdullah berkata model EV pertama di bawah jenama baharu itu dijangka dilancarkan menjelang tahun 2025.

“Proton belum memutuskan garis masa (menetapkan tarikh) tetapi model pertama akan dilancarkan tidak lama lagi, ia mungkin awal 2025 atau lebih awal.

“Kami mahu memastikan penerimaan Proton EV di pasaran… dari segi volum dan model, kami akan memutuskan (untuk melancarkan lebih banyak EV) berdasarkan permintaan dan penerimaan orang ramai terhadap Proton EV,” kata Roslan.

Beliau berkata demikian kepada media selepas melancarkan nama dan logo jenama EV baharu Proton, e.MAS di Pusat Kecemerlangan Proton di sini hari ini.

Roslan berkata syarikat itu akan mencari harga yang sesuai untuk memasarkan Proton e.MAS EV yang akan memberi manfaat kepada orang ramai dan kerajaan.

“Selain membangunkan ekosistem automotif, kami juga diamanahkan oleh kerajaan dan pemegang saham untuk menghasilkan kereta mampu dimiliki oleh rakyat Malaysia.

“Kami mendapati kebanyakan kereta EV di pasaran kini berada dalam julat melebihi RM100,000 dan kami sedang melihat julat harga sesuai untuk Proton, orang ramai dan kerajaan,” katanya.

Proton hari ini telah melancarkan jenama EV baharunya bernama e.MAS, bertujuan untuk meningkatkan mobiliti rakyat Malaysia dengan model EV baharunya yang akan datang.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Proton Dr Li Chunrong dalam satu kenyataan berkata jenama e.MAS dan produknya adalah lanjutan daripada tiga nilai teras Proton iaitu Teknologi Inovatif, Kebolehpercayaan dan Antarabangsa.

“Ini adalah langkah seterusnya dalam evolusi syarikat dan pada beberapa bulan yang akan datang, kami akan membuat pengumuman baru untuk membina pengiktirafan jenama dan promosi produk menjelang pelancaran Proton e.MAS EV pertama pada Disember tahun ini,” katanya.

— BERNAMA