MAG Akan Pelbagaikan Perniagaan Dalam Tempoh 5 Hingga 10 Tahun Akan Datang

KUALA LUMPUR, 2 Sept (Bernama) — Syarikat induk Malaysia Airlines Bhd (Malaysia Airlines), Malaysia Aviation Group (MAG) menetapkan sasaran untuk mempelbagaikan kira-kira 30 peratus daripada perniagaan bukan penerbangannya dalam tempoh lima hingga 10 tahun akan datang untuk memastikannya berdaya tahan.

Pengarah Urusan Kumpulan MAG Datuk Kapten Izham Ismail berkata kumpulan itu telah mengorak langkah yang membanggakan untuk pulih daripada cabaran yang belum pernah berlaku sebelum ini iaitu pandemik COVID-19.

“Kami telah berjaya mengekalkan kedudukan positif tunai kami selama 21 bulan berturut-turut sejak Oktober 2021 dengan baki tunai yang semakin meningkat mencecah RM5 bilion.

“Masih banyak kerja yang perlu dilakukan dan MAG kekal fokus ke arah mencapai pulangan modal tahun ini,” katanya pada sidang media sempena Pameran Persatuan Ejen-Ejen Pelancongan dan Pengembaraan Malaysia (MATTA) di sini pada Jumaat.

Pameran itu berlangsung bermula Jumaat hingga 3 Sept 2023.

Izham berkata selepas penstrukturan semula semasa pandemik digabungkan dengan peralihan strategi untuk memberi tumpuan kepada hasil lebih tinggi di pasaran antarabangsa, MAG kini berada dalam kedudukan yang baik untuk membuat beberapa pelaburan utama yang tidak dapat dilakukannya pada masa lalu.

Beliau berkata ia termasuk meningkatkan pengalaman pelanggan untuk memenuhi permintaan dan jangkaan pelanggan yang sentiasa berubah; memanfaatkan perkongsian untuk mengembangkan jangkauan rangkaian dan penawaran produk kami; mengekalkan disiplin kewangan dengan sasaran jelas dan pengurusan prestasi ketat; meningkatkan prestasi kakitangannya untuk memastikan tenaga kerjanya kekal tangkas berdaya tahan terhadap sebarang kejutan ekonomi serta menggabungkan amalan kemampanan, alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG) merentas perniagaan.

Izham berkata seiring dengan aspirasinya untuk menjadi kumpulan perkhidmatan perjalanan dan penerbangan terkemuka di Asia berpandukan kepada Pelan Perniagaan Jangka Panjang 2.0, MAG kekal kukuh dalam melaksanakan peranannya sebagai pemangkin pertumbuhan ekonomi dan pelancongan untuk Malaysia.

“Kumpulan itu dijangka membawa 20 juta penumpang setiap tahun dalam tempoh dua tahun akan datang sekali gus menyokong pertumbuhan industri pelancongan di Malaysia.

“Pada peringkat yang lebih luas, operasi MAG juga dijangka menjana lebih RM73 bilion dalam penggandaan ekonomi dan menyokong sekitar 79,000 tambahan pekerjaan untuk ekonomi yang lebih luas setiap tahun, justeru industri penerbangan turut menjadi penyumbang utama kepada pertumbuhan ekonomi Malaysia,” katanya.

Sementara itu, mengulas mengenai bekalan makanan dalam penerbangan MAG, Izham berkata, POS Aviation, MAS Awana dan enam pembekal lain akan membekalkan makanan untuk syarikat penerbangan itu selepas sambungan kontrak dengan Brahim’s Food Services (BFS) tamat pada 31 Ogos, 2023.

Mengenai pengambilalihan BFS, beliau tidak dapat mendedahkan butirannya kerana MAG telah memeterai perjanjian tidak mendedahkan (NDA) dengan pihak berkaitan berhubung baki 70 peratus kepentingan dalam BFS.

“Saya tidak boleh mendedahkan lebih lanjut mengenai rundingan tersebut, bagaimanapun saya mahu mengulangi bahawa MAG menjalankan amalan perniagaan yang adil dengan semua rakan kongsi tempatan dan antarabangsa,” katanya.

MAG memiliki 30 peratus kepentingan dalam BFS.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Majikan Akan Terima Insentif Tunai Jika Penuhi Keperluan Dasar Gaji Progresif

KUALA LUMPUR 26 Sept (Bernama) — Majikan akan menerima insentif tunai daripada kerajaan setelah mengemukakan dokumen berkaitan sebagai bukti telah memenuhi keperluan dasar gaji progresif, kata Menteri Ekonomi Rafizi Ramli. 

Beliau berkata majikan perlu terlebih dahulu menaikkan gaji pekerja dan seterusnya menunjukkan bukti barulah kerajaan boleh membayar insentif kepada mereka.

“Majikan kena naikkan gaji terlebih dahulu, kemudian tunjukkan bukti, baru kita boleh bayar. Bukannya kerajaan akan bagi insentif bulat-bulat. 

“Insentif berbentuk tunai ini penting bagi menggalakkan majikan untuk menyertai dasar ini terutamanya dalam kalangan perusahaan mikro kecil dan sederhana (PMKS). 

“Insya-Allah, oleh kerana peruntukan itu ditentukan oleh kerajaan maka ia dapat mengimbangkan beban kewangan kerajaan juga kerana ia akan dilaksanakan atas dasar ‘first come, first serve’,” katanya ketika menggulung perbahasan usul Kajian Separuh Penggal (KSP) Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12) bagi Kementerian Ekonomi di Dewan Negara, hari ini. 

Inisiatif dasar sistem gaji progresif itu telah diluluskan di peringkat Kabinet dan butirannya akan dibentangkan dalam Belanjawan 2024 pada Oktober ini. 

Rafizi berkata mana-mana majikan yang memohon dan menepati syarat akan mendapat insentif tersebut tetapi sekiranya kuota itu sudah dipenuhi berdasarkan peruntukan yang diberi kerajaan bagi tahun berkenaan mereka boleh memohon semula pada tahun depan.

Beliau berkata, dasar tersebut juga berkaitan dengan produktiviti kerana pekerja diwajibkan untuk menghadiri latihan peningkatan kemahiran yang diiktiraf oleh kerajaan untuk terus kekal dalam daftar gaji progresif. 

“Untuk terus kekal dalam daftar gaji progresif itu mereka perlu memenuhi syarat-syarat latihan supaya bukan sahaja meningkatkan bakat dan kebolehpasaran mereka malah boleh membantu mereka meningkatkan produktiviti ditempat kerja.

“Itu akan mengimbangi keperluan gaji yang lebih baik kepada pekerja tetapi juga untuk berlaku adil kepada majikan supaya majikan juga dapat manfaat dari produktiviti yang lebih baik,” katanya. 

— BERNAMA