Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Ogos 2022

Momentum kenaikan daripada bulan Julai dilihat sedikit sukar untuk diteruskan. Ini kerana pasaran saham dunia kebelakangan ini dilihat dalam keadaan tidak menentu.

Walaupun secara keseluruhan indeks pasaran saham tempatan mencatatkan kenaikan, namun masih ada kaunter yang rugi besar pada bulan Ogos ini.

Mari kita lihat senarai 10 top saham patuh syariah paling rugi untuk bulan Ogos tahun 2022. Senarai saham paling rugi untuk bulan Ogos tahun 2022 adalah seperti berikut:-

Sumber: TradingView

1. Jade Marvel Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Jade Marvel Group Berhad merupakan saham patuh syariah paling rugi untuk bulan Ogos 2022 dengan mencatatkan kejatuhan sebanyak 39.88% dalam tempoh sebulan dagangan.

Kejatuhan paling teruk pada sesi akhir dagangan bulan Ogos apabila kaunter ini membuat limit down pada hari tersebut.

2. Ivory Properties Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Ivory Properties Berhad pula merupakan saham kedua paling rugi untuk bulan Ogos 2022 dengan kejatuhan harga sebanyak 38.89%.

3. Zen Tech International Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat ketiga pula adalah kaunter syarikat Zen Tech International Berhad dengan kejatuhan sebanyak 37.50% dalam tempoh satu bulan dagangan.

4. Dnonce Technology Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Dnonce Technology Bhd berada di tangga keempat untuk kaunter saham paling rugi sepanjang bulan Ogos 2022 dengan kejatuhan sebanyak 34.38%.

5. Meridian Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kelima pula adalah syarikat Meridian Berhad yang mencatatkan kejatuhan sebanyak 33.33% untuk tempoh sebulan pada Ogos 2022.

6. Msian Genomics Res Centre Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Seterusnya di tempat keenam adalah kaunter saham syarikat MSia Genomics Res Centre Bhd dengan kejatuhan sebanyak 29.33% dalam tempoh sebulan dagangan.

7. FSBM Holdings Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Pada tempat ketujuh adalah kaunter saham syarikat FSBM Holdings Bhd yang mencatatkan kejatuhan harga sebanyak 25.93% dalam tempoh sebulan dagangan pada Ogos 2022.

8. Hong Seng Consolidated Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Syarikat Hong Seng Consolidated Berhad pula adalah kaunter saham kelapan paling rugi untuk bulan Ogos 2022 dengan penurunan sebanyak 23.58%.

9. BSL Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

BSL Corporation Berhad merupakan kaunter saham kesembilan paling rugi pada bulan Ogos 2022 dengan kejatuhan sebanyak 20.00%.

10. Bintai Kinden Corporation Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Yang terakhir di tempat kesepuluh adalah kaunter daripada syarikat Bintai Kinden Corporation Bhd dengan penurunan sebanyak 20.00% dalam tempoh sebulan dagangan pada bulan Ogos 2022.

Kejatuhan Saham Paling Rugi Ogos 2022 Melebihi 20%.

Jika kita perhatian jumlah peratusan kejatuhan saham-saham paling rugi bulan Ogos ini semuanya melebihi 20% kejatuhan. 

Kejatuhan saham-saham bulan Ogos ini dilihat lebih besar berbanding pada bulan sebelumnya.

Kepada pelabur dan perdagang semua, semoga anda dielakkan daripada kerugian yang sia-sia. Selamat melabur.

Baca juga:

Previous ArticleNext Article

Kesan Peningkatan OPR Pada Pasaran Saham Malaysia

Sejak awal tahun 2022, Bank Negara telah mula menaikkan kadar dasar semalaman (OPR) sejak setelah berada pada paras terendah sejak pandemik mula melanda. Tujuan Bank Negara menaikkan kadar OPR adalah untuk memastikan kestabilan harga dan pertumbuhan ekonomi yang baik dalam jangka masa yang panjang. Gabenor Bank Negara Tan Sri Nor Shamsiah Mohd Yunus berkata demi usaha untuk mengawal naik turun harga barang yang tidak stabil ketika ini. Kadar Dasar Semalaman perlu dinaikkan secara perlahan.

Sumber: Bank Negara Malaysia

Kenaikan OPR mempunyai kesan positif dan negatif pada ekonomi dan juga pasaran saham. Wujudnya OPR adalah untuk menjaga keseimbangan dalam ekonomi kapitalis. Suka atau tidak, kita sudah lama berada dalam sistem kapitalis sejak nilai matawang dunia disandarkan pada nilai USD. Pada penulisan kali ini, kita akan ceritakan kesan positif dan negatif kenaikan kadar dasar semalaman (OPR) pada ekonomi dan pasaran saham.

Kesan-Kesan Positif Kenaikan OPR Pada Ekonomi

  • Mengawal kenaikan harga barang

Apabila kadar OPR dinaikkan, kilang-kilang pengeluar terpaksa untuk memperlahankan aktiviti industri mereka demi untuk menampung peningkatan dalam pinjaman mereka dengan bank-bank dalam negara. Selain itu, negara Malaysia bergantung pada import makanan dari luar negara. Pada tahun lepas, import makanan Malaysia mencecah RM63 billion berbanding RM50 billion pada tahun 2020. Apabila OPR dinaikkan, nilai ringgit menjadi kukuh dan kita boleh membeli makanan dari luar dengan nilai yang lebih rendah. Oleh itu, kerajaan dapat mengawal harga makanan untuk kekal pada paras yang mampu milik untuk rakyat bawahan.

  • Mengukuhkan nilai ringgit

Pada waktu ini, nilai ringgit telah melemah berbanding nilai USD yang mana menjadi penanda aras dalam ekonomi. Nilai ringgit telah jatuh lebih 7% sejak awal tahun 2022. Dengan peningkatan OPR secara berperingkat, Bank Negara dapat mengawal dan menstabilkan nilai ringgit kerana rizab Bank Negara Malaysia akan meningkat dan menjadikan petanda ekonomi Malaysia semakin baik.

  • Membantu golongan bawah

Peningkatan OPR hanya akan memberi kesan pada 30% golongan yang mempunyai pinjaman dengan bank yang mana mereka ini merupakan antara golongan M40 dan T20. Manakala golongan B40 adalah golongan 70% yang tidak terkesan pada peningkatan OPR kerana tidak mempunyai apa-apa pinjaman dengan bank. Namun begitu, OPR memberi kesan pada nilai ringgit. Apabila ringgit semakin kukuh, Malaysia dapat mempunyai buying power yang lebih untuk membeli dengan lebih banyak dan murah. Apabila barang banyak, harga dapat dikawal dan diturunkan. Oleh itu, golongan bawah dapat menikmati harga barangan yang rendah.

Kesan-Kesan Negatif Kenaikan OPR Pada Ekonomi

  • Kejatuhan pasaran saham

Pasaran saham bertindak negatif dengan peningkatan kadar OPR kerana syarikat-syarikat akan terkesan dengan pengurangan pendapatan. Pengurangan ini berlaku kerana kos operasi syarikat meningkat dengan peningkatan pinjaman bulanan bagi syarikat yang mempunyai pinjaman dengan bank.

Apabila pendapatan syarikat dijangka meleset, pasaran saham akan berada dalam bearish cycle. Semua industri dalam pasaran akan terkesan dengan peningkatan OPR. Fasa ini akan menjadi stabil apabila kadar OPR distabilkan oleh Bank Negara. Industri akan menyerap kadar OPR semasa dan mula menyesuaikan diri. Oleh itu, apabila syarikat-syarikat mula menyesuaikan diri dengan kadar OPR semasa, mereka akan mula dapat mengawal kos operasi syarikat dan membuat keuntungan. Ekonomi akan mula memasuki fasa bullish cycle apabila pelabur yakin syarikat-syarikat mula mencipta keuntungan dalam keadaan OPR semasa.

Baca juga:

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Tak perlu complicated sangat.
Dan tak perlu pun trade saham hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Kami akan kongsikan tips-tips guna strategi Swing dalam saham.

• 5 – 6 November 2022, SABTU & AHAD
• 9 pagi – 5 petang
• Melalui ZOOM


Cepat dapatkan tawaran istimewa dengan harga yang sangat berbaloi

Klik link di bawah.

https://thekapital.my/swing

Kuota untuk 50 orang terawal sahaja.
Cepat daftar!

https://thekapital.my/swing