Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Ogos 2022

Momentum kenaikan daripada bulan Julai dilihat sedikit sukar untuk diteruskan. Ini kerana pasaran saham dunia kebelakangan ini dilihat dalam keadaan tidak menentu.

Walaupun secara keseluruhan indeks pasaran saham tempatan mencatatkan kenaikan, namun masih ada kaunter yang rugi besar pada bulan Ogos ini.

Mari kita lihat senarai 10 top saham patuh syariah paling rugi untuk bulan Ogos tahun 2022. Senarai saham paling rugi untuk bulan Ogos tahun 2022 adalah seperti berikut:-

Sumber: TradingView

1. Jade Marvel Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Jade Marvel Group Berhad merupakan saham patuh syariah paling rugi untuk bulan Ogos 2022 dengan mencatatkan kejatuhan sebanyak 39.88% dalam tempoh sebulan dagangan.

Kejatuhan paling teruk pada sesi akhir dagangan bulan Ogos apabila kaunter ini membuat limit down pada hari tersebut.

2. Ivory Properties Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Ivory Properties Berhad pula merupakan saham kedua paling rugi untuk bulan Ogos 2022 dengan kejatuhan harga sebanyak 38.89%.

3. Zen Tech International Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat ketiga pula adalah kaunter syarikat Zen Tech International Berhad dengan kejatuhan sebanyak 37.50% dalam tempoh satu bulan dagangan.

4. Dnonce Technology Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Dnonce Technology Bhd berada di tangga keempat untuk kaunter saham paling rugi sepanjang bulan Ogos 2022 dengan kejatuhan sebanyak 34.38%.

5. Meridian Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kelima pula adalah syarikat Meridian Berhad yang mencatatkan kejatuhan sebanyak 33.33% untuk tempoh sebulan pada Ogos 2022.

6. Msian Genomics Res Centre Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Seterusnya di tempat keenam adalah kaunter saham syarikat MSia Genomics Res Centre Bhd dengan kejatuhan sebanyak 29.33% dalam tempoh sebulan dagangan.

7. FSBM Holdings Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Pada tempat ketujuh adalah kaunter saham syarikat FSBM Holdings Bhd yang mencatatkan kejatuhan harga sebanyak 25.93% dalam tempoh sebulan dagangan pada Ogos 2022.

8. Hong Seng Consolidated Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Syarikat Hong Seng Consolidated Berhad pula adalah kaunter saham kelapan paling rugi untuk bulan Ogos 2022 dengan penurunan sebanyak 23.58%.

9. BSL Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

BSL Corporation Berhad merupakan kaunter saham kesembilan paling rugi pada bulan Ogos 2022 dengan kejatuhan sebanyak 20.00%.

10. Bintai Kinden Corporation Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Yang terakhir di tempat kesepuluh adalah kaunter daripada syarikat Bintai Kinden Corporation Bhd dengan penurunan sebanyak 20.00% dalam tempoh sebulan dagangan pada bulan Ogos 2022.

Kejatuhan Saham Paling Rugi Ogos 2022 Melebihi 20%.

Jika kita perhatian jumlah peratusan kejatuhan saham-saham paling rugi bulan Ogos ini semuanya melebihi 20% kejatuhan. 

Kejatuhan saham-saham bulan Ogos ini dilihat lebih besar berbanding pada bulan sebelumnya.

Kepada pelabur dan perdagang semua, semoga anda dielakkan daripada kerugian yang sia-sia. Selamat melabur.

Baca juga:

Previous ArticleNext Article

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

Bulan Jun 2024 menyaksikan sedikit penurunan dalam indeks FBM KLCI. 

Setelah peningkatan yang mendadak pada bulan Mei 2024, bulan Jun tidak berjaya meneruskan kenaikan tersebut.

Indeks FBM KLCI

Sumber: Trading View

Indeks FBM KLCI pula susut sebanyak 0.37% pada bulan Jun 2024. KLCI dibuka pada 1595.94 pada awal bulan dan ditutup pada 1590.09 pada hari terakhir dagangan bulan Jun 2024.

Senarai Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

1. Seni Jaya Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham patuh syariah paling rugi Jun 2024 adalah Seni Jaya Corporation Berhad yang susut sebanyak 18.75%. Jika dikaji dari sudut fundamental, Seni Jaya mengalami kerugian pada suku terkini sebanyak RM1.7 juta. Sebelum ini, Seni Jaya agak konsisten mencatatkan keuntungan bagi setiap suku tahunan.

2. Reneuco Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua, Reneuco Berhad susut 15.79% dari pembukaannya pada awal bulan Jun 2024. Reneuco Berhad ditutup pada RM0.08. 

3. Eversendai Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Eversendai pula jatuh dari RM0.625 kepada RM0.53 atau 15.20% dalam tempoh sebulan. Setelah membuat kenaikan yang banyak pada bulan Mei 2024, pelabur mungkin sudah mula mengambil keuntungan pada bulan berikutnya.

4. MST Golf Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

MST Golf juga dilihat membuat downtrend yang kuat sejak pertengahan bulan Mei sehingga akhir bulan Jun 2024. MST Golf jatuh sebanyak RM0.055 atau 15.07% sepanjang Jun 2024.

5. Master Tec Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham yang baru disenaraikan tahun ini, Master Tec membuat penurunan sebanyak 13.97% namun masih kekal berada di atas RM1.

6. FSBM Holdings Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

FSBM Holdings di tempat keenam dibuka pada harga RM0.375 pada awal Jun dan ditutup pada 0.325 pada akhir Jun. Penurunan ini menyebabkan FSBM kehilangan 13.33%.

7. Omesti Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Omesti Berhad juga susut 13.33% pada Jun 2024. Omesti hanya turun sebanyak 2 sen namun kerana harganya yang murah, ia telah menyebabkan perubahan harganya menjadi sebanyak 13.33%.

8. Microlink Solutions Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Microlink Solutions turut mengalami kejatuhan iaitu sebanyak 11.11%. 

9. HHRG Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua terakhir dari senarai ini, HHRG Berhad telah susut sebanyak 10.26% pada bulan Jun 2024.

10. KJTS Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Melengkapi senarai ini ialah KJTS Group Berhad yang mana ia telah kehilangan 8.57% daripada harganya pada awal bulan Jun.

Kesimpulan

Adakah anda memiliki saham-saham di atas pada bulan Jun dan juga mengalami kerugian? Jangan risau, dalam pelaburan saham, rugi adalah sesuatu yang pasti. Perkara yang penting adalah anda perlu tahu bagaimana untuk meminimumkan kerugian dan mencari keuntungan dari saham yang lain lagi.

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Insya-Allah berbaloi……