Khazanah, CGC Digital Akan Labur Dalam Platform Funding Societies

KUALA LUMPUR, 3 Jan (Bernama) — Khazanah Nasional Bhd dan CGC Digital Sdn Bhd membuat pelaburan ke dalam platform pembiayaan digital syarikat kecil dan sederhana bersepadu terbesar Asia Tenggara, Funding Societies | Modalku (Funding Societies), untuk meluaskan akses pembiayaan kepada perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS).

Susulan pelaburan tersebut,  Funding Societies menyasar mengembangkan liputannya di Malaysia di luar dari kawasan Kuala Lumpur, Selangor, Pulau Pinang dan Johor, dengan sasaran menyediakan perkhidmatan kepada lebih 25,000 PMKS di seluruh negara menjelang akhir 2025.

“Selain itu, platform tersebut juga merancang untuk meluaskan capaian penyelesaian pembiayaan Islamnya yang diperkenalkan di Malaysia tahun lepas,” kata syarikat-syarikat tersebut dalam satu kenyataan bersama hari ini. 

Sejak pelancarannya pada Mei 2023, Funding Societies telah mengeluarkan pembiayaan patuh Syariah berjumlah lebih RM100 juta di Malaysia.

Keseluruhannya, platform kewangan digital itu telah mengagihkan pembiayaan perniagaan berjumlah lebih US$3.5 bilion (RM16 billion) menerusi lima juta urus niaga, yang memberi impak positif kepada lebih 100,000 perniagaan di lima pasarannya di Asia Tenggara iaitu Malaysia, Singapura, Indonesia, Thailand dan Vietnam.

“Dalam konteks Malaysia, Funding Societies menyasar merapatkan jurang pembiayaan berjumlah RM90 billion (US$19 billion) bagi PMKS.” katanya.

Pengarah Urusan Khazanah Datuk Amirul Feisal Wan Zahir berkata sebagai tulang belakang ekonomi Malaysia dan menyumbang hampir separuh daripada pekerjaan negara, peranan PMKS sangat penting namun tidak atau kurang mendapat pembiayaan.

“Oleh itu, pelaburan ini selari dengan misi kami untuk menyumbang kepada pembinaan negara dan pertumbuhan sosioekonomi,” katanya.

Pelaburan Khazanah itu adalah di bawah mandat Dana Impaknya, tonggak asas di bawah strategi Memajukan Malaysia dana pelaburan negara tersebut. 

Dengan pelaburan Dana Impak, Funding Societies akan menyasarkan mengagihkan lebih 50 peratus daripada pengeluaran pinjaman tahunannya daripada pembiayaan patuh Syariah menjelang 2025, sejajar dengan aspirasi untuk menyokong pertumbuhan PMKS Bumiputera.

Ketua Pegawai Eksekutif CGC Digital, Yushida Husin berkata, syarikat itu berusaha untuk mencuba sesuatu yang baharu dengan membangunkan produk jaminan digital yang inovatif untuk PMKS yang tiada sejarah kredit yang boleh ditawarkan bersama-sama dengan produk pembiayaan Funding Societies untuk meningkatkan peluang mereka memperoleh pembiayaan yang amat diperlukan.

Pelaburan itu juga adalah susulan daripada kejayaan kerjasama CGC Digital dengan Funding Societies sebelum ini untuk membangunkan produk jaminan baharu menerusi program rintis.

Produk itu menyediakan jaminan Credit Guarantee Corporation Malaysia Bhd pada peringkat transaksi pembiayaan rantaian bekalan digital Funding Societies, yang menyokong secara langsung aktiviti perniagaan PMKS dan memajukan rangkuman kewangan.

Pengasas bersama dan ketua pegawai eksekutif kumpulan Funding Societies Kelvin Teo berkata walaupun PMKS mewakili 97 daripada perniagaan di Malaysia dan menyumbang 38 peratus kepada keluaran dalam negara kasar negara, kumpulan ini masih berdepan cabaran besar untuk mendapatkan pembiayaan.

“Di sinilah peluang Funding Societies untuk menyediakan perkhidmatan bagi menangani cabaran dan keperluan pengurusan tunai PMKS dengan capaian meluas kami dan pelbagai penyelesaian pembiayaan jangka pendek,” kata Teo.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Pengamal PT&K Dikecualikan Daripada Cukai Perkhidmatan 8 Peratus – Amir Hamzah

PUTRAJAYA, 19 Feb (Bernama) — Pengamal perubatan tradisional dan komplementari yang berdaftar di bawah Akta Perubatan Tradisional dan Komplementari (PT&K) 2016 [Akta 775] akan dikecualikan daripada cukai perkhidmatan sebanyak lapan peratus, kata Menteri Kewangan II Datuk Seri Amir Hamzah Azizan.

“Selagi mereka berdaftar dengan akta di bawah Kementerian Kesihatan, mereka akan dikecualikan daripada cukai perkhidmatan yang akan berkuat kuasa pada 1 Mac 2024,” katanya kepada Bernama dalam satu temu bual khas hari ini.

Sehubungan dengan keputusan itu, beliau berkata pengamal PT&K yang telah berdaftar dengan akta tersebut tidak perlu berdaftar dengan Jabatan Kastam Diraja Malaysia dan seterusnya tidak mengenakan cukai bagi perkhidmatan seperti perubatan tradisional Melayu, perubatan tradisional Cina, perubatan tradisional India, homeopati, kiropraktik, osteopati dan amalan pengubatan Islam.

“Kementerian Kewangan juga bersetuju supaya keputusan tersebut terpakai ke atas perkhidmatan yang disediakan oleh pusat kesihatan atau kesejahteraan, rumah urut atau tempat yang seumpamanya yang dikendalikan oleh pengamal PT&K yang berdaftar dengan Akta 775 bagi perkhidmatan di atas untuk tempoh sebelum 1 Мас 2024,” katanya.

Amir Hamzah berkata ini adalah susulan keputusan Kementerian Kewangan agar perkhidmatan disediakan oleh pusat kesihatan atau kesejahteraan, rumah urut atau tempat seumpamanya yang dikendalikan oleh pengamal PT&K berdaftar dengan akta tersebut tidak dikategorikan sebagai perkhidmatan bercukai berkuat kuasa mulai 1 Mac 2024. 

“Maklum balas ini juga telah mengambil kira perbincangan daripada sesi libat urus bersama pihak berkepentingan industri PT&K,” katanya.

Beliau berkata pengecualian cukai perkhidmatan bagi perkhidmatan PT&K ini antara usaha untuk meningkatkan kesejahteraan rakyat sebagaimana yang ditekankan dalam konsep Malaysia MADANI dan diterapkan dalam kerangka Ekonomi MADANI: Memperkasa Rakyat.

“Keputusan yang dipersetujui oleh Perdana Menteri dan Menteri Kewangan Datuk Seri Anwar Ibrahim ini adalah langkah untuk meningkatkan keselesaan dan kesejahteraan rakyat.

“Pada masa yang sama, Kerangka Ekonomi MADANI juga akan giat memperkasakan sektor perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) yang menggajikan hampir separuh tenaga kerja di Malaysia,” katanya.

Amir Hamzah berkata kerajaan akur bahawa jauh lagi landasan untuk melebarkan sayap PMKS tempatan ke persada antarabangsa. 

“Maka pengusaha tersebut memerlukan kebergantungan permintaan domestik untuk kemandirian perniagaan mereka buat masa ini, lebih-lebih lagi bagi PMKS yang menyediakan perkhidmatan kepada rakyat Malaysia,” katanya.

— BERNAMA