Ramai Orang Bermimpi Nak Kaya Tetapi Tidak Mahu Ikut Nasihat Klasik Ini

“Simpanlah duit…”

Ini adalah nasihat klasik yang bertahan sepanjang zaman. Kita tahu bahawa ia adalah nasihat yang betul untuk diikuti. Namun, ramai daripada kita gagal nak buat.

Ramai orang nak jadi kaya, tapi asas simpanan pun tiada. Bagaimana nak hidup kaya atau serba cukup sekiranya perbelanjaan melebihi pendapatan?

Statistik menunjukkan bahawa 75% rakyat Malaysia tidak mempunyai simpanan walau sebanyak RM1,000.

Jika anda tidak boleh menyimpan sedikit pun semasa ada pendapatan RM2,000, adakah anda rasa akan mula menyimpan bila pendapatan mencecah RM5,000? Kalau nak tahu mereka yang bergaji RM5,000 pun belum tentu berjaya menyimpan. Sebab menyimpan ini bukan fitrah manusia.

Kalau kita bertangguh dalam membuat simpanan, memang sampai bila pun kita takkan mulakan.

Jemput hadam 11 tips ini untuk mula menyimpan.

1. Utamakan Matlamat Jangka Masa Panjang

Simpanan untuk hari tua anda adalah lebih utama daripada menyimpan di dalam tabung pendidikan anak-anak anda. Kalau kita tak mampu untuk support mereka, terpaksalah mereka ambil loan untuk belajar di insitusi pendidikan tinggi nanti.

2. Berganding Bahu Dengan Pasangan Anda

Kalau kedua-duanya bekerja tetapi segala-galanya diletakkan di bahu si suami saja, pasti rumahtangga tersebut akan bergolak. Salah satu punca perceraian adalah disebabkan masalah kewangan.

Cuba duduk berbincang sesama suami isteri bagi menetapkan siapa bayar apa mengikut kemampuan masing-masing.

Panduan:

3. Tangguhkan

Usah ikut sangat hawa nafsu dan kawal perbelanjaan anda. Tangguhkan sesuatu kehendak seperti ingin beli kereta baru, tukar sport rim, pergi melancong, dan sebagainya; sehingga anda betul-betul mampu.

Macam mana nak program diri kita supaya suka bertangguh?

Katakanlah kita ada benda nak buat, contohnya nak layan siri Netflix. Jangan terus buat. Tetapi jadikan benda itu sebagai GANJARAN yang kita hanya boleh buat selepas kita selesaikan tugas seperti mengemas rumah.

4. Catat Perbelanjaan

Selagi anda tidak tahu ke mana perginya wang anda setiap bulan, anda tidak akan tahu di mana anda boleh berjimat-cermat. Kalau setiap minggu belanja besar untuk makan di luar, apa kata hadkan kepada sekali sebulan lepas dapat gaji saja?

5. Asingkan Simpanan

Wujudkan satu akaun khas untuk simpanan semata-mata dan sukar untuk anda mengaksesnya – akaun tersebut tiada kad ATM dan perlu guna buku akaun untuk mengeluarkannya. Pasti anda tidak akan tergoda untuk mengeluarkan wang dari akaun tersebut, maklumlah malas nak pergi ke bank dan beratur setiap kali nak buat pengeluaran.

6. Ada Tabung Kecemasan

Tips ni biasa kita dengar, iaitu anda perlu ada tabung kecemasan bagi tujuan melindungi diri jika berlakunya sesuatu yang tidak diingini. Barangkali anda dibuang kerja, dan perlu sedikit masa untuk mencari pekerjaan lain; bolehlah guna tabung kecemasan ini.

Ada pendapat mengatakan, tabung kecemasan kena ada sekurang-kurangnya 3-6 bulan daripada pendapatan bulanan anda.

9. Berkomunikasi Dengan Peminjam Jika Berlaku Kesulitan

Tahukah anda yang anda boleh berbincang dengan peminjam seperti bank bagi mengurangkan bayaran bulanan kereta atau rumah anda? Daripada anda default sesuatu pinjaman dengan tidak membayarnya langsung, hubungi bank anda dengan melanjutkan tempoh pinjaman dengan kadar bayaran bulanan yang lebih rendah.

Tetapi kalau masih tidak selesai, jalan terakhir adalah dengan menghubungi Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK).

Baca juga 7 Petanda Kita Kena Cepat-Cepat Serahkan Diri Kepada AKPK

10. Kurangkan Penggunaan Kad Kredit (Kepada Sesetengah Orang)

Kadang-kadang kita cenderung untuk berbelanja lebih dek kerana adanya kad kredit. Tapi tak ramai yang mampu menahan godaan kad kredit, dan kesudahannya ramai yang tumpas.

Jadi jika anda termasuk dalam golongan ini, kurangkanlah penggunaan kad kredit selagi termampu.

nak lebih parah, sekarang dah banyak servis ‘Buy Now Pay Later’ (BNPL). BNPL merupakan jenis pembiayaan jangka masa pendek yang membolehkan pengguna membuat pembelian tetapi bayaran dilakukan kemudian. Kebanyakan perkhidmatan ini menawarkan kadar faedah sifar. 

Dilihat sebagai pengganti kepada sistem kad kredit, kaedah pembayaran ini semakin popular seiring dengan peningkatan penggunaan pembelian dalam talian.

Berhati-hati sebelum mengambil keputusan menggunakan BNPL. Anda bukan sahaja perlu menilai kedudukan kewangan semasa, malah masa hadapan. Dalam dunia yang serba tidak menentu ketika ini, apa-apa sahaja boleh terjadi kepada pendapatan anda pada masa hadapan.

Panduan:

11. Banyakkan Sedekah

“Bandingan (derma) orang-orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah, ialah sama seperti sebiji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai; tiap-tiap tangkai itu pula mengandungi seratus biji. Dan (ingatlah), Allah akan melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendakiNya, dan Allah Maha Luas (rahmat) kurniaNya, lagi Meliputi ilmu pengetahuanNya.”

Surah Al-Baqarah, Ayat 261

Kita sebagai seorang Islam, di antara cara untuk menikmati kekayaan adalah dengan memperbanyakkan sedekah. Kerana setiap satu sedekah, ianya akan berlipat ganda menjadi 700.

Mungkin bukanlah dengan sedekah RM1, esok dapat RM700 – tetapi nikmat kurniaan Allah itu begitu luas, ia datang dalam bentuk lain, seperti hati yang tenang, dipermudahkan segala urusan, punya keluarga yang baik-baik belaka dan sebagainya.

Jom kita mula menyimpan hari ini juga. Bila sudah konsisten, langkah seterusnya barula mula melabur.

Panduan:

Pada tahun 2020 yang lalu, kami telah pun menghasilkan buku sulung yang bertajuk ‘Malaysia Melabur: 10 Benda Kita Kena Tahu’. Sambutannya begitu menggalakkan sehingga buku ini terpilih sebagai Top 10 di MPH dalam kategori Malay Non-Fiction bagi tahun 2020.

Alhamdulillah, terkini kami berjaya terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Le Bourne Optimis Catat Pertumbuhan PPerniagaan Meskipun Senario Harga Koko Tidak Menentu

KUALA LUMPUR, 14 Mei (Bernama) — Pengeluar coklat industri, Le Bourne Sdn Bhd optimis dengan prospek dan pertumbuhan perolehannya bagi tahun ini meskipun keadaan harga koko yang tidak menentu disebabkan oleh kekurangan bekalan biji koko.

Pengarah Urusannya Ng Boon Yeap berkata menyedari ketidaktentuan dalam pasaran komoditi tersebut, syarikat itu mengambil pendekatan berhati-hati untuk melaksanakan pelarasan harga produknya kerana ini boleh menjejaskan tingkah laku pembelian pelanggan.

“Harga produk coklat perlu dinaikkan tetapi atas alasan yang munasabah. Hari ini, semua harga meningkat, termasuk logistik dan kos buruh.

“Dengan pertumbuhan ekonomi global yang lebih perlahan ditambah dengan keadaan ketegangan geopolitik, semuanya menjadi sangat mahal.

“Sudah tentunya, kita perlu menaikkan (harga) untuk menangani inflasi dan harga bahan mentah yang tinggi. Namun begitu, kami melihat penggunaan coklat di rantau ini masih berkembang,” katanya kepada Bernama.

Ng berkata, senario ketika ini memberi kesan kepada keseluruhan industri koko dan bukan hanya terhad kepada satu-satu syarikat sahaja.

Menurut tradingeconomics.com, harga koko mencatatkan kenaikan tidak dijangka tahun ini ke paras tertinggi dalam sejarah pada 19 April lepas kepada US$12,218 satu tan (US$1=RM4.71) disebabkan kebimbangan terhadap pengurangan bekalan.

Bagaimanapun, harga pasaran menyusut kepada US$7,350.1 satu tan pada 6 Mei namun naik semula kepada US$8,256.9 satu tan pada 13 Mei.

Harga koko global melonjak naik apabila keadaan cuaca buruk telah menjejaskan pengeluaran di wilayah pengeluar utama.

Kira-kira 70 peratus daripada koko global dikeluarkan di Afrika Barat, dengan Ivory Coast dan Ghana berdepan masalah penuaian akibat hujan lebat yang disebabkan oleh fenomena cuaca El Nino.

Mengulas mengenai permintaan pasaran Le Bourne, Ng berkata, “Ia masih ada. Tidak ada pelanggan yang membatalkan pesanan kerana kami telah merancang strategi untuk menangani cabaran ini.”

BAGAIMANA KISAH BERMULA

Ng yang berlatarbelakangkan dalam bidang kejuruteraan menyertai industri tersebut pada 1989 apabila beliau bekerja dengan sebuah syarikat elektronik Amerika sebagai jurutera selama kira-kira dua setengah tahun.

Beliau kemudiannya berhenti dan menyertai sebuah syarikat Jerman sebagai pakar teknikal dalam pindahan teknologi koko dan teknologi pemprosesan coklat.

“Sejak itu, saya membawa balik teknologi tersebut ke Malaysia dan Asia Tenggara. Saya membantu beberapa syarikat Malaysia menubuhkan kilang pemprosesan koko moden mereka, dan salah satu daripadanya termasuk yang terbesar di negara ini dan Asia,” katanya.

Ng berkata Le Bourne bermula hasil daripada usaha sekumpulan usahawan yang berpandangan jauh dan memililki pengalaman lebih 50 tahun dalam pemprosesan coklat, pembangunan teknologi, teknikal produk dan aplikasi.

Menurutnya, meskipun nama Le Bourne berasal dari sebuah kawasan kecil di Perancis, ia didaftarkan pada 2009 dengan LB sebagai logonya.

“Jika anda memusingkan logo LB 90 darjah, anda boleh melihat bibir manusia kerana kami mencipta logo sedemikian rupa untuk menunjukkan bahawa produk itu secara semula jadi lazat dan sihat.

“Saat anda membicarakan tentang coklat, anda akan membayangkannya dari Switzerland atau negara-negara Eropah. Oleh itu, untuk bersaing dalam industri, apa yang anda perlukan ialah mencipta logo yang baik dengan nama jenama yang baik untuk memasarkan produk kerana coklat secara tradisinya dikaitkan sebagai produk Eropah,” katanya.

Mengenai produknya, beliau berkata Le Bourne menghasilkan spektrum produk yang meluas yang sesuai untuk semua kegunaan, menawarkan perkhidmatan komprehensif bagi membolehkan pelanggan menikmati faedah rantaian nilai yang lengkap.

“Produk kami pada asasnya 80 peratus untuk dieksport ke 20 negara, terutamanya ke rantau Asia Pasifik, manakala baki 20 peratus adalah untuk penggunaan tempatan.

“Sebagai pengeluar coklat industri, atau pengeluar coklat sebenar, kami menghasilkan coklat untuk  pengeluar makanan, gourmet (makanan atau masakan berkualiti tinggi) dan perkhidmatan makanan,” katanya.

Ng berkata lindung nilai mata wang adalah sebab utama mengapa Le Bourne mengeksport lebih separuh daripada produknya ke luar negara.

“Lindung nilai mata wang adalah antara usaha untuk mengurangkan kesan turun naik mata wang. Memandangkan kami menggunakan bahan mentah yang diimport, lindung nilai mata wang membantu kami melindungi perniagaan kami daripada keadaan yang tidak dijangka seperti nilai ringgit yang lebih rendah,” katanya. 

STOK BIJI KOKO

Ng menjelaskan meskipun keadaan pasaran yang tidak menentu, perniagaan coklat masih perlu untuk terus berkembang. 

Oleh itu, katanya, semua syarikat dalam industri itu perlu mencari kaedah kreatif untuk mengurangkan kos operasi perniagaan mereka.

Memetik laporan Pertubuhan Koko Antarabangsa (ICC), Ng berkata jumlah peratusan pengisaran koko bagi suku keempat 2023 adalah minimum berbanding suku keempat 2022, dengan kekurangan hanya 0.2 peratus, menunjukkan bahawa penggunaan koko masih kukuh.

“Kami mengunjurkan penggunaan koko tahun ini tidak berubah atau lebih rendah sedikit bagi keseluruhan industri koko,” katanya.

Menurut data bulanan terkini ICC, kekurangan bekalan sebanyak 374,000 tan dijangkakan bagi tahun tanaman 2023/2024 berbanding 74,000 tan metrik dalam tempoh yang sama sebelumnya.

Mengenai stok biji koko, Ng berkata secara umumnya, pemain industri koko telah menandatangani kontrak hadapan beberapa bulan lebih awal, sekurang-kurangnya enam bulan hingga satu tahun, untuk mendapatkan stok koko.

“Justeru, tidak menjadi masalah kepada mereka (syarikat besar) jika senario kekurangan bekalan berlaku secara tidak dijangka, kerana mereka mempunyai stok biji koko yang banyak untuk mengekalkan perniagaan mereka,” katanya.

— BERNAMA