Usah Bermimpilah Nak Kaya

Simpan duit adalah nasihat klasik yang bertahan sepanjang zaman. Kita tahu bahawa ia adalah nasihat yang betul untuk diikuti. Namun, ramai daripada kita gagal nak buat.

Ramai orang nak jadi kaya, tapi asas simpanan pun tiada. Bagaimana nak jadi kaya sekiranya perbelanjaan melebihi pendapatan?

Statistik menunjukkan bahawa 75% rakyat Malaysia tidak mempunyai simpanan walau sebanyak RM1,000 sekalipun.

Jika anda tidak boleh menyimpan sedikit pun semasa ada pendapatan RM2,000, adakah anda rasa akan mula menyimpan bila pendapatan mencecah RM5,000?

Kalau kita bertangguh dalam membuat simpanan, memang sampai bila pun kita takkan mulakan.

Jemput hadam 11 tips ini untuk mula menyimpan.

1. Utamakan Matlamat Jangka Masa Panjang

Simpanan untuk hari tua anda adalah lebih utama daripada menyimpan di dalam tabung pendidikan anak-anak anda. Kalau kita tak mampu untuk support mereka, terpaksalah mereka ambil loan untuk belajar di insitusi pendidikan tinggi nanti.

2. Berganding Bahu Dengan Pasangan Anda

Kalau kedua-duanya bekerja tetapi segala-galanya diletakkan di bahu si suami saja, pasti rumahtangga tersebut akan bergolak. Salah satu punca perceraian adalah disebabkan masalah kewangan.

Cuba duduk berbincang sesama suami isteri bagi menetapkan siapa bayar apa mengikut kemampuan masing-masing.

3. Tangguhkan

Usah ikut sangat hawa nafsu dan kawal perbelanjaan anda. Tangguhkan sesuatu kehendak seperti ingin beli kereta baru, tukar sport rim, pergi melancong, dan sebagainya; sehingga anda betul-betul mampu.

4. Catat Perbelanjaan

Selagi anda tidak tahu ke mana perginya wang anda setiap bulan, anda tidak akan tahu di mana anda boleh berjimat-cermat. Kalau setiap minggu belanja besar untuk makan di luar, apa kata hadkan kepada sekali sebulan lepas dapat gaji saja?

5. Asingkan Simpanan

Wujudkan satu akaun khas untuk simpanan semata-mata dan sukar untuk anda mengaksesnya – akaun tersebut tiada kad ATM dan perlu guna buku akaun untuk mengeluarkannya. Pasti anda tidak akan tergoda untuk mengeluarkan wang dari akaun tersebut, maklumlah malas nak pergi ke bank dan beratur setiap kali nak buat pengeluaran.

6. Ada Tabung Kecemasan

Tips ni biasa kita dengar, iaitu anda perlu ada tabung kecemasan bagi tujuan melindungi diri jika berlakunya sesuatu yang tidak diingini. Barangkali anda dibuang kerja, dan perlu sedikit masa untuk mencari pekerjaan lain; bolehlah guna tabung kecemasan ini.

Ada pendapat mengatakan, tabung kecemasan kena ada sekurang-kurangnya 3-6 bulan daripada pendapatan bulanan anda.

9. Berkomunikasi Dengan Peminjam Jika Berlaku Kesulitan

Tahukah anda yang anda boleh berbincang dengan peminjam seperti bank bagi mengurangkan bayaran bulanan kereta atau rumah anda? Daripada anda default sesuatu pinjaman dengan tidak membayarnya langsung, hubungi bank anda dengan melanjutkan tempoh pinjaman dengan kadar bayaran bulanan yang lebih rendah.

Tetapi kalau masih tidak selesai, jalan terakhir adalah dengan menghubungi Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK).

10. Kurangkan Penggunaan Kad Kredit

Kadang-kadang kita cenderung untuk berbelanja lebih dek kerana adanya kad kredit. Tapi tak ramai yang mampu menahan godaan kad kredit, dan kesudahannya ramai yang tumpas.

Jadi kurangkanlah penggunaan kad kredit selagi termampu.

11. Banyakkan Sedekah

“Bandingan (derma) orang-orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah, ialah sama seperti sebiji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai; tiap-tiap tangkai itu pula mengandungi seratus biji. Dan (ingatlah), Allah akan melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendakiNya, dan Allah Maha Luas (rahmat) kurniaNya, lagi Meliputi ilmu pengetahuanNya.”

Surah Al-Baqarah, Ayat 261

Kita sebagai seorang Islam, di antara cara untuk menikmati kekayaan adalah dengan memperbanyakkan sedekah. Kerana setiap satu sedekah, ianya akan berlipat ganda menjadi 700.

Mungkin bukanlah dengan sedekah RM1, esok dapat RM700 – tetapi nikmat kurniaan Allah itu begitu luas, ia datang dalam bentuk lain, seperti hati yang tenang, dipermudahkan segala urusan, punya keluarga yang baik-baik belaka dan sebagainya.

Jom kita mula menyimpan hari ini juga.

Previous ArticleNext Article

8 Kesilapan Pemilik Bisnes Yang Boleh Menyebabkan Syarikat Gulung Tikar

Untuk memulakan sebuah bisnes tidak mudah. Perancangan yang rapi diperlukan. Namun, untuk mengekalkan perniagaan sedia ada lebih susah.

Ramai yang anggap menjadi pemilik bisnes atau usahawan ini nampak cool dan kaya. Tapi, ramai tak tahu banyak syarikat yang gulung tikar akibat kesilapan pemilik bisnes sendiri.

Banyak faktor yang menyebabkan bisnes gulung tikar. Harapnya selepas membaca perkongsian ini, anda sebagai pemilik bisnes dapat hindari kesilapan kesilapan ini.

Jom kita tengok 8 kesilapan yang dilakukan oleh seorang pemilik bisnes ini sehingga menyebabkan syarikat gulung tikar.

1. Tidak Fokus

Fokus sangat penting untuk mereka yang memiliki bisnes. Hilang sahaja fokus, boleh dianggap hilang juga bisnes tersebut. Jadi, berikan sepenuh tumpuan kepada bisnes anda.

Apabila buka beberapa buah syarikat, kita akan hilang fokus terhadap setiap syarikat kerana terlalu banyak yang perlu dilihat.

2. Tidak Konsisten

Buat semakan berkala terhadap laporan perniagaan anda. Analisa laporan perniagaan anda dan lihat mana-mana kekurangan yang boleh dibaiki serta ambil tindakan.

3. Menjadi Terlalu Berani

Asal nampak peluang, kita terus grab, akibatnya kita kerugian besar kerana mengabaikan risk assessment dengan terperinci. Sepatutnya kena buat dulu kajian mendalam atau buat analisis SWOT terlebih dahulu.

4. Menjadi Terlalu Pandai

Apabila kita merasakan yang kita ini terlalu pandai dan menidakkan idea talent yang ada di dalam syarikat yang dibina menyebabkan syarikat terlepas peluang-peluang keemasan untuk dikembangkan.

5. Tidak Menyediakan Talent Management Model

Tiada sebarang usaha berterusan dibuat untuk merekrut bakat yang belum berada dan sedang berada dalam syarikat, akibatnya talent yang ada keluar, talent yang nak masuk tak dapat dibawa. Ini merupakan satu kerugian besar buat syarikat.

6. Over Spending

Kita telah melanggar peraturan sendiri apabila membelanjakan hampir 40% dari reserve untuk membuka bisnes baru. Sepatutnya hanya guna sebanyak 10% paling maksimum.

Takut nanti yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran.

7. Tidak Mendengar Nasihat

Kita sebenarnya memerlukan mentor untuk memberikan nasihat, sebagai contoh ada yang menasihatkan bahawa kita sedang berkembang dengan terlalu laju. Kelajuan itu dapat membunuh dalam bisnes.

Tidak salah untuk berkembang dengan laju tetapi kita juga perlu laju catch up dengan perkembangan situasi semasa.

8. Bertahan Sehingga Tak Tahan

Ada bisnes secara atas kertasnya sudah patut ditutup sejak awal tahun lagi, namun sikap optimistik mahu bertahan akhirnya membawa kepada tambahan modal yang besar dan akhirnya ianya terpaksa juga ditutup. Jika ditutup awal, kadar kerugian dapat dikurangkan.

Kesimpulan

Sepandai mana pun kita dalam bisnes, adakala kita sanggup melanggar peraturan kita sendiri kerana kita fikir kita sudah cukup masak untuk tengok bisnes itu pergi jauh. Akhirnya kita sedar, bahawa segalanya perlu diterjemahkan melalui angka.

Jika bisnes tidak bawa untung malah merugikan, maka wajib ianya ditutup. Semoga anda jangan murung selepas
membaca tulisan ini. Sekadar perkongsian buat semua pengusaha bisnes supaya tidak lakukan kesilapan yang sudah kita lakukan.