Ramai Orang Bermimpi Nak Kaya Tetapi Tiada Simpanan

“Simpanlah duit…”

Ini adalah nasihat klasik yang bertahan sepanjang zaman. Kita tahu bahawa ia adalah nasihat yang betul untuk diikuti. Namun, ramai daripada kita gagal nak buat.

Ramai orang nak jadi kaya, tapi asas simpanan pun tiada. Bagaimana nak hidup kaya atau serba cukup sekiranya perbelanjaan melebihi pendapatan?

Statistik menunjukkan bahawa 75% rakyat Malaysia tidak mempunyai simpanan walau sebanyak RM1,000.

Jika anda tidak boleh menyimpan sedikit pun semasa ada pendapatan RM2,000, adakah anda rasa akan mula menyimpan bila pendapatan mencecah RM5,000? Kalau nak tahu mereka yang bergaji RM5,000 pun belum tentu berjaya menyimpan. Sebab menyimpan ini bukan fitrah manusia.

Kalau kita bertangguh dalam membuat simpanan, memang sampai bila pun kita takkan mulakan.

Jemput hadam 11 tips ini untuk mula menyimpan.

1. Utamakan Matlamat Jangka Masa Panjang

Simpanan untuk hari tua anda adalah lebih utama daripada menyimpan di dalam tabung pendidikan anak-anak anda. Kalau kita tak mampu untuk support mereka, terpaksalah mereka ambil loan untuk belajar di insitusi pendidikan tinggi nanti.

2. Berganding Bahu Dengan Pasangan Anda

Kalau kedua-duanya bekerja tetapi segala-galanya diletakkan di bahu si suami saja, pasti rumahtangga tersebut akan bergolak. Salah satu punca perceraian adalah disebabkan masalah kewangan.

Cuba duduk berbincang sesama suami isteri bagi menetapkan siapa bayar apa mengikut kemampuan masing-masing.

Panduan:

3. Tangguhkan

Usah ikut sangat hawa nafsu dan kawal perbelanjaan anda. Tangguhkan sesuatu kehendak seperti ingin beli kereta baru, tukar sport rim, pergi melancong, dan sebagainya; sehingga anda betul-betul mampu.

4. Catat Perbelanjaan

Selagi anda tidak tahu ke mana perginya wang anda setiap bulan, anda tidak akan tahu di mana anda boleh berjimat-cermat. Kalau setiap minggu belanja besar untuk makan di luar, apa kata hadkan kepada sekali sebulan lepas dapat gaji saja?

5. Asingkan Simpanan

Wujudkan satu akaun khas untuk simpanan semata-mata dan sukar untuk anda mengaksesnya – akaun tersebut tiada kad ATM dan perlu guna buku akaun untuk mengeluarkannya. Pasti anda tidak akan tergoda untuk mengeluarkan wang dari akaun tersebut, maklumlah malas nak pergi ke bank dan beratur setiap kali nak buat pengeluaran.

6. Ada Tabung Kecemasan

Tips ni biasa kita dengar, iaitu anda perlu ada tabung kecemasan bagi tujuan melindungi diri jika berlakunya sesuatu yang tidak diingini. Barangkali anda dibuang kerja, dan perlu sedikit masa untuk mencari pekerjaan lain; bolehlah guna tabung kecemasan ini.

Ada pendapat mengatakan, tabung kecemasan kena ada sekurang-kurangnya 3-6 bulan daripada pendapatan bulanan anda.

9. Berkomunikasi Dengan Peminjam Jika Berlaku Kesulitan

Tahukah anda yang anda boleh berbincang dengan peminjam seperti bank bagi mengurangkan bayaran bulanan kereta atau rumah anda? Daripada anda default sesuatu pinjaman dengan tidak membayarnya langsung, hubungi bank anda dengan melanjutkan tempoh pinjaman dengan kadar bayaran bulanan yang lebih rendah.

Tetapi kalau masih tidak selesai, jalan terakhir adalah dengan menghubungi Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK).

10. Kurangkan Penggunaan Kad Kredit (Kepada Sesetengah Orang)

Kadang-kadang kita cenderung untuk berbelanja lebih dek kerana adanya kad kredit. Tapi tak ramai yang mampu menahan godaan kad kredit, dan kesudahannya ramai yang tumpas.

Jadi jika anda termasuk dalam golongan ini, kurangkanlah penggunaan kad kredit selagi termampu.

Panduan:

11. Banyakkan Sedekah

“Bandingan (derma) orang-orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah, ialah sama seperti sebiji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai; tiap-tiap tangkai itu pula mengandungi seratus biji. Dan (ingatlah), Allah akan melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendakiNya, dan Allah Maha Luas (rahmat) kurniaNya, lagi Meliputi ilmu pengetahuanNya.”

Surah Al-Baqarah, Ayat 261

Kita sebagai seorang Islam, di antara cara untuk menikmati kekayaan adalah dengan memperbanyakkan sedekah. Kerana setiap satu sedekah, ianya akan berlipat ganda menjadi 700.

Mungkin bukanlah dengan sedekah RM1, esok dapat RM700 – tetapi nikmat kurniaan Allah itu begitu luas, ia datang dalam bentuk lain, seperti hati yang tenang, dipermudahkan segala urusan, punya keluarga yang baik-baik belaka dan sebagainya.

Jom kita mula menyimpan hari ini juga. Bila sudah konsisten, langkah seterusnya barula mula melabur.

Panduan:

Pada tahun 2020 yang lalu, kami telah pun menghasilkan buku sulung yang bertajuk ‘Malaysia Melabur: 10 Benda Kita Kena Tahu’. Sambutannya begitu menggalakkan sehingga buku ini terpilih sebagai Top 10 di MPH dalam kategori Malay Non-Fiction bagi tahun 2020.

Alhamdulillah, terkini kami berjaya terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Bayar Hutang Atau Buat Simpanan, Mana Lebih Penting?

Membayar hutang dan membuat simpanan sememangnya sangat penting bagi setiap individu. Mungkin ia boleh bergantung kepada situasi masing-masing, tetapi mana satu yang lebih penting? 

Mungkin kita akan menerima pelbagai jawapan yang berbeza dari pihak penasihat kewangan mengenai hutang dan simpanan.

Kebanyakan daripada kita akan melakukan kedua-duanya, bayar hutang dan menyimpan.  Tetapi terdapat beberapa faktor untuk dipertimbangkan apabila memutuskan yang mana lebih penting. 

Tidak dapat dinafikan bahawa ia merupakan salah satu cabaran yang besar untuk memilih antara membayar hutang dan membuat simpanan. Baiklah, dalam entri kali ini kami akan kongsikan mengenai bayar hutang atau buat simpanan, mana lebih penting?

1. Kebaikan Membayar Hutang

Sebelum kita masuk kepada topik utama, harus kita fahami kenapa perlu membayar hutang dan apa kebaikannya. Ia penting kerana dapat mengurangkan jumlah faedah yang dibayar dari masa ke semasa. Justeru dengan membayar hutang juga dapat membantu masalah kewangan yang besar seperti kad kredit dengan faedah tinggi. Selain itu, skor kredit kita juga akan meningkat.

Kebaikan membayar hutang yang kedua pula adalah ia dapat menghilangkan beban yang terpaksa ditanggung. Perlu diketahui, emosi juga akan menjadi lebih stabil kerana beban hutang sudah hilang. Selain itu, tahap kesihatan mental kita juga tidak akan terganggu.

Kebaikan terakhir dalam membayar hutang adalah anda boleh memberi tumpuan sepenuhnya kepada matlamat kewangan yang lain. Jadi, segala perancangan dan impian anda dapat direalisasikan dengan ketiadaan hutang.

2. Kebaikan Membuat Simpanan

Anda juga perlu ketahui tentang kebaikan membuat simpanan sebelum kita beralih kepada topik utama. Kebaikan yang diperoleh dalam membuat simpanan adalah dapat membantu menyelesaikan masalah kewangan jika terjadi situasi yang tidak dapat dijangka. 

Antara situasi yang tidak dapat dijangka adalah kemalangan, kerosakan harta benda dan juga masalah kesihatan. Apabila mempunyai wang simpanan, anda tak pening kepala fikirkan bagaimana cara mendapatkan wang lagi untuk tampung hal yang sepatutnya.

Selain itu, membuat simpanan juga dapat membawa anda berusaha dalam mencapai matlamat yang diingini. Jadi, matlamat ini dapat direalisasikan tanpa perlu berhutang ataupun membuat hutang yang baru. Perlu diingatkan juga, semakin banyak anda membuat simpanan, maka semakin baik kehidupan anda kelak.

Bayar Hutang Atau Buat Simpanan, Mana Lebih Penting?

Dalam memilih untuk membayar hutang atau membuat simpanan, boleh dikatakan kedua-duanya mempunyai kelebihan masing-masing dalam kehidupan kita. Mungkin ada dalam kalangan kita memerlukan untuk membayar hutang terlebih dahulu dan ada juga yang memerlukan untuk membuat simpanan terlebih dahulu.

Namun, untuk membantu anda dalam memilih yang mana lebih penting, cuba lihat beberapa point ini:

1. Fikir Mengenai Situasi Pekerjaan Yang Dilakukan

Jika pekerjaan anda tidak memberikan keselesaan kepada anda, anda harus mengutamakan simpanan kecemasan. Ini kerana jika anda membayar hutang secara agresif, kemudian kehilangan pekerjaan. Anda tidak akan mempunyai simpanan walaupun anda tidak mempunyai hutang. 

Sekiranya anda mempunyai simpanan, ia boleh membantu anda mengelakkan daripada terjerumus dalam hutang sekiranya berlaku penutupan tempat kerja atau jika diberhentikan kerja.

2. Tentukan Jumlah Simpanan Yang Perlu Dibuat

Bagi menentukan jumlah yang diperlukan dalam membuat simpanan, biasanya simpanan tersebut haruslah mampu menampung 6 bulan kehidupan anda tanpa gaji. Jika ia tidak dapat menampung 6 bulan kehidupan anda, maka teruskan lagi untuk membuat simpanan. Apabila cukup jumlahnya, barulah anda boleh membayar hutang yang ada secara agresif. 

3. Kenal Pasti Jenis Hutang Yang Ada

Sesetengah hutang mempunyai kadar faedah yang sangat tinggi. Bagi anda yang mempunyai hutang dengan faedah yang tinggi perlu mengutamakan membayarnya. Namun, sekiranya jumlah hutang tersebut agak kecil, maka anda boleh mempertimbangkan untuk tidak terlalu mendesak membayarnya jika simpanan bulanan anda rendah. Jadi, simpanan bulanan juga perlu diteruskan walaupun jumlahnya RM5 sebulan.

Akhir kata, mempunyai hutang dalam jangka masa yang panjang adalah tidak wajar, kerana ia boleh menghalang kemajuan anda ke arah matlamat kewangan. 

Pada masa yang sama, anda juga tidak perlu melengahkan masa untuk membuat simpanan. Fikir dengan bijak dalam menentukan mana satu lebih penting dalam meningkatkan tahap kewangan anda untuk lebih baik lagi.

Baca juga: