NEXTDC KL1 Bakal Muncul Sebagai Pusat Data Termaju Secara Teknologi – Fahmi

KUALA LUMPUR, 8 Jun (Bernama) — Kemudahan NEXTDC di Kuala Lumpur (KL1) bakal menjadi pusat data termaju dari segi teknologi, boleh dipercayai, selamat serta mampan secara alam sekitar di rantau ini.

Menteri Komunikasi dan Digital Fahmi Fadzil berkata ini berikutan KL1 yang dijangka mula beroperasi secara berperingkat dalam tempoh 18 bulan daripada sekarang, merupakan pusat data dengan pengiktirafan Tier IV.

Ciri tersebut menjadikan KL1 sebagai menepati standard industri tertinggi secara global.

“Lokasinya di Petaling Jaya juga berhampiran dengan pusat Kuala Lumpur dan hab perniagaan utama di Lembah Klang yang merupakan antara nadi pusat ekonomi Malaysia.

“Ini akan membolehkan NEXTDC berperanan untuk menampung permintaan perniagaan Malaysia, syarikat pengkomputeran awan berskala hiper serta syarikat permintaan teknologi yang pesat dengan kebanyakannya berpotensi sebagai pelanggan yang mahu menikmati kemampuan Tier IV dengan keselamatan pada tahap tertinggi,” katanya pada majlis pelancaran KL1 di sini, hari ini.

Fahmi berkata kesemua aspek itu akan membawa kepada pelaburan bernilai RM3 bilion dalam tempoh lima 10 tahun akan datang selain mewujudkan sekurang-kurangnya 70 pekerjaan berkemahiran tinggi untuk rakyat tempatan.

“Pembangunan ini akan turut menarik lebih banyak syarikat-syarikat awan dan digital global ke Malaysia yang dapat melonjakkan lagi transformasi digital serta pewujudan pekerjaan berkaitan,” katanya.

NEXTDC Ltd yang juga pengendali pusat data terkemuka Australia, telah mengumumkan kehadiranya dalam pasaran Malaysia menerusi pembangunan pusat data pertamanya di KL1. 

Kemudahan tersebut direka khusus untuk berkembang pesat kepada kapasiti kira-kira 65 megawatt (MW) kuasa teknologi maklumat penting dan diperkukuh dengan kesalinghubungan awan secara langsung yang akan menyaksikan kehadiran pelanggannya pada 2025.

“Ini merupakan penyertaan pertama NEXTDC dalam pasaran antarabangsa dan Malaysia dipilih sebagai lokasi pertama syarikat itu untuk bertapak di peringkat global.

“Kita berserta dengan kerajaan Australia, akan terus bekerjasama bagi memajukan lagi cita-cita ekonomi digital negara dalam meraih manfaat kemakmuran bersama yang dibawanya,” kata Fahmi.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Tempahan EV smart #1 Kini Dibuka Secara Rasmi

KUALA LUMPUR, 22 Sept (Bernama) — Proton Holdings Bhd dan smart Malaysia menandatangani memorandum perjanjian (MoA) yang dipertingkatkan di Nanning, China hari ini dan sehubungan itu akan menerima tempahan untuk kenderaan elektrik (EV), smart #1.

Smart Malaysia ialah rakan kongsi strategik serantau bagi jenama smart, satu jenama teknologi dan automobil premium berkuasa elektrik sepenuhnya.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Zhang Qiang berkata syarikat itu berbangga berada di Asean, dengan smart Automobile bakal membuat penghantaran pertamanya bagi smart #1 di Malaysia.

“Pencapaian ini bermakna smart Malaysia kini bersedia untuk bermula dengan penghantaran kenderaan kepada pelanggan pada suku keempat 2023 dengan sembilan pengedar kami yang sudah bersiap sedia untuk menyambut mereka,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Pembeli kini boleh menempah smart #1 melalui aplikasi Hello smart dengan bayaran tempahan RM1,000 yang boleh dikembalikan semula.

Barisan model smart #1 yang akan dijual di Malaysia terdiri daripada model Pro, Premium dan BRABUS yang telah disesuaikan khusus untuk pasaran Malaysia.

Varian Pro dan Premium mempunyai reka bentuk yang bergaya dan menawarkan pengalaman pemanduan yang mengujakan sebagai kenderaan elektrik pintar.

Bagi model smart #1 BRABUS pula, ia adalah kereta super berprestasi tinggi yang menampilkan reka bentuk luaran menarik dan dalaman yang terang serta prestasi yang dipertingkatkan bagi melancarkan nadi elektrik jentera itu.

Harga di atas jalan tanpa insurans untuk smart #1 Pro, Premium dan BRABUS ialah di antara RM200,000 hingga RM250,000 seunit.

Bagi 501 pelanggan pertama yang membuat tempahan akan menerima pakej #1 ‘Early Bird’ berharga RM1,001 dalam bentuk kredit pengecasan melalui aplikasi Hello smart.

— BERNAMA