Perdagangan Malaysia Berkembang 15.6 Peratus Kepada RM238.17 Bilion Pada November

KUALA LUMPUR, 19 Dis (Bernama) — Perdagangan Malaysia terus mencatat prestasi yang  memberangsangkan dan mengekalkan trajektori peningkatan pada November 2022 dengan berkembang 15.6 peratus kepada RM238.17 bilion berbanding November 2021 — pertumbuhan dua digit tahun ke tahun bagi 22 bulan berturut-turut.

Dalam kenyataannya hari ini, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) berkata eksport naik 15.6 peratus kepada RM130.24 bilion manakala import dan lebihan dagangan meningkat 15.6 peratus masing-masing kepada RM107.93 bilion dan RM22.3 bilion.

“Pertumbuhan eksport disumbangkan terutamanya oleh eksport kukuh barangan elektrik dan elektronik (E&E), gas asli cecair (LNG), keluaran petroleum serta petroleum mentah.

“Selain itu, eksport ke rakan dagang utama khasnya ASEAN, Amerika Syarikat (AS), Kesatuan Eropah (EU) dan Jepun juga merekodkan pertumbuhan dua digit,” katanya.

Berbanding Oktober 2022, lebihan dagangan meningkat 23.5 peratus manakala perdagangan, eksport dan import masing-masing berkurangan sebanyak 2.8 peratus, 1 peratus dan 4.9 peratus, .

Menurut MITI, tempoh Januari hingga November 2022 menyaksikan perdagangan berkembang sebanyak 29.9 peratus kepada RM2.613 trilion berbanding tempoh sama tahun lepas.

Eksport turut meningkat 27.2 peratus kepada RM1.42 trilion dan import naik 33.3 peratus kepada RM1.193 trilion manakala lebihan dagangan menokok 2.6 peratus kepada RM227.89 bilion.

“Perdagangan, eksport, import dan lebihan dagangan juga telah mencatat nilai tertinggi bagi tempoh ini,” katanya.

Bagi November 2022, eksport barangan perkilangan yang merangkumi 84.6 peratus daripada jumlah eksport pula berkembang 15 peratus tahun ke tahun kepada RM110.23 bilion iaitu pertumbuhan dua angka bagi bulan ke-16 berturut-turut.

Peningkatan tersebut disumbangkan oleh eksport barangan E&E dan keluaran petroleum yang mana masing-masing telah mencatat kenaikan eksport melebihi RM1 bilion.

Dalam pada itu, eksport hasil galian (meliputi baagian sebanyak 8 peratus) melonjak 62.6 peratus tahun ke tahun kepada RM10.43 bilion — pertumbuhan dua angka ke-20 bulan berturut-turut, disumbangkan oleh kenaikan eksport LNG dan petroleum mentah.

Menurut MITI, eksport keluaran pertanian (sebanyak 6.8 peratus bahagian) susut 11.1 peratus kepada RM8.87 bilion berbanding November 2021 berikutan penurunan eksport minyak sawit dan keluaran pertanian berasaskan minyak sawit, kata kementerian itu.

Tempoh Januari hingga November 2022 menyaksikan hampir kesemua barangan telah merekodkan peningkatan eksport, kata kementerian itu.

Eksport barangan perkilangan berkembang 24.3 peratus kepada RM1.197 trilion berbanding tempoh sama tahun lepas yang disumbangkan oleh kenaikan eksport bagi barangan E&E, keluaran petroleum, jentera, kelengkapan dan peralatan, kimia dan bahan kimia selain barangan perkilangan berasaskan minyak sawit. 

Pada November 2022, perdagangan dengan ASEAN menyumbang 26.6 peratus kepada jumlah perdagangan Malaysia, meningkat 11.6% tahun ke tahun kepada RM63.46 bilion.

“Eksport menokok 16.9 peratus kepada RM38.69 bilion yang disumbangkan oleh kenaikan eksport bagi barangan E&E dan keluaran petroleum. Import dari ASEAN naik 4.1 peratus kepada RM24.77 bilion,” katanya.

Menurut MITI, eksport ke pasaran utama ASEAN yang mencatat pertumbuhan adalah Singapura iaitu sebanyak RM5.86 bilion, disumbangkan oleh eksport kukuh bagi barangan E&E manakala Thailand (RM1.06 bilion, keluaran petroleum).

Dalam pada itu pada November 2022, perdagangan dengan China mencatat RM43.18 bilion iaitu meningkat sebanyak 13.5 peratus manakala eksport naik 9.2 peratus kepada RM18.85 bilion dan import menokok 17.1 peratus kepada RM24.33 bilion.

Bagi tempoh sama, perdagangan dengan AS pula meningkat 15.6 peratus tahun ke tahun kepada RM22.82 bilion manakala import dari negara maju tersebut bertambah 23 peratus kepada RM8.23 bilion.

Perdagangan dengan Kesatuan Eropah (EU) berkembang 12 peratus tahun ke tahun kepada RM18.66 bilion dengan eksport meningkat 16.3 peratus kepada RM10.5 bilion, disokong oleh eksport kukuh bagi keluaran petroleum, kelengkapan pengangkutan dan barangan E&E.

“Import dari EU pula berkembang sebanyak 6.9 peratus kepada RM8.17 bilion,” katanya.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Pembaharuan Subsidi, Kadar Cukai Tinggi Mungkin Tidak Popular, Tetapi Malaysia Memerlukannnya – Ahli Ekonomi

KUALA LUMPUR, 12 Julai (Bernama) — Tindakan berani yang diambil oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk memulihkan ekonomi Malaysia walaupun melibatkan langkah-langkah yang tidak popular, tetapi penting untuk kemajuan negara, kata Ketua Ahli Ekonomi Bank Muamalat Malaysia Bhd Mohd Afzanizam Abdul Rashid.

Beliau berkata langkah melaksanakan pembaharuan subsidi diesel dan kadar cukai perkhidmatan yang lebih tinggi akan membolehkan Malaysia menghadapi sebarang cabaran ekonomi yang mungkin timbul pada masa hadapan.

“Apa yang lebih penting, ia adalah untuk membolehkan lebih ruang fiskal bagi kerajaan untuk berbelanja lebih dalam bidang yang boleh membawa lebih produktiviti untuk negara, terutamanya dalam bidang yang berkaitan dengan pendidikan, penjagaan kesihatan dan infrastruktur,” katanya dalam program televisyen Bernama World hari ini.

Mohd Afzanizam menyatakan langkah-langkah pembaharuan itu telah mendapat sambutan yang baik daripada pelbagai pihak berkepentingan, terutamanya daripada pasaran kewangan, yang diterjemahkan kepada prestasi yang lebih baik bagi ringgit dan pasaran ekuiti.

Menjelaskan lebih lanjut, beliau berkata Malaysia telah berdepan dengan isu defisit belanjawan selama beberapa dekad dan defisit tersebut telah wujud tanpa mengira kitaran ekonomi.

“Secara idealnya, belanjawan seimbang seharusnya dicapai apabila ekonomi telah pulih sepenuhnya daripada sebarang bentuk kejutan, tetapi saya fikir ia lebih daripada itu, apa yang kita lihat adalah defisit tersebut berterusan dan telah menjadi struktur.

“Jadi saya rasa pentadbiran semasa ini sedang membuat langkah berani untuk memastikan kedudukan fiskal kita, terutamanya berkaitan dengan defisit dan tahap hutang, yang akan dikembalikan ke tahap yang lebih mampan,” katanya lagi.

Mohd Afzanizam berpendapat strategi pentadbiran semasa juga akan menarik minat pelabur asing, terutamanya kerana kedudukan kewangan yang lebih kukuh akan menghasilkan skor kredit yang lebih tinggi.

“Defisit fiskal atau hutang kerajaan ini sangat berkait rapat dengan risiko kredit dan risiko kredit sentiasa dinilai oleh agensi penarafan kredit seperti S&P dan Fitch Ratings.

“Agensi penarafan telah memberi ulasan positif terhadap pasaran Malaysia dan ini akan menjadi fokus jualan bagi pasaran Malaysia kita, yang akhirnya akan menarik lebih banyak dana asing ke Malaysia dan mungkin akan menyumbang kepada peningkatan nilai ringgit,” tambahnya.

Bagaimanapun, Mohd Afzanizam mengakui bahawa langkah-langkah yang tidak popular ini memerlukan komunikasi yang lebih baik dan kerajaan perlu jelas dalam menyampaikan mesej supaya rakyat dapat memahami objektif tindakan tersebut.

“Orang ramai perlu tahu apakah hasil yang akan mereka peroleh pada masa akan datang,” katanya.

— BERNAMA