() () () () () () () () () ()

Artikel Terkini

Berminat nak melabur dalam Unit Trust? Baca 9 tips ini dulu

unit-trust-patuh-syariah-malaysia

"Kawan saya ajak melabur dalam Unit Trust, bagus kata dia. Saya join je, tapi apa benda Unit Trust ni sebenarnya?"

Install apps ini

Kami tahu ramai pelabur saham yang masih bekerja dan dah tentu sibuk. Senarai Aplikasi Android dan iOS ini mungkin membantu menjimatkan masa.

Perhatian kepada para pelabur di Bursa Malaysia! Sila pastikan saham-saham dalam portfolio anda adalah saham yang patuh syariah.

Kos Jual Beli Saham

Seperti membeli rumah, terdapat beberapa kos lain yang terlibat bagi melengkapkan transaksi jual beli saham.

Siapa itu remisier?

Jangan biarkan remiser anda goyang kaki, gunakan khidmat mereka sepenuhnya

Jika anda serius nak buat untung, nak buat duit, nak berjaya di pasaran saham Bursa Malaysia Ikut panduan ini

FAQ tentang saham

Melabur dalam pasaran saham di Bursa Malaysia bukanlah rumit sangat macam nak masak ikan tiga rasa

Macam tak percaya pula wanita lebih pandai melabur berbanding lelaki

Hasil dividen tabung haji

RM62.5 bilion? Wow, dekat manalah agaknya Tabung Haji laburkan duit kita tu ye?

Tahukah anda hanya RM10.60 (termasuk GST) diperlukan untuk buka akaun saham?

Beza forex dengan saham

“Apa beza saham dengan forex ni? Saham tu forex ke?”

Kelebihan melabur saham

"Nampak tak bank tu..? Itu saya yang punya"

Muslim masih kkeptikal tentang saham

"Tak payahlah 'main-main' saham ni, aku 'main' dulu asyik rugi jer....susah nak untung. Menyesal kau nanti!

Lepasan graduan juga boleh melabur

Beberapa tahun pertama kena buat-buat miskin. Biarlah kawan-kawan nak mengata.

Saham bukan judi

"Eh bro, saham apa yang rasa untung minggu ni? Kasi la tips sikit"

Berapa Modal Melabur Saham?

"Saya baru saja bekerja sebulan, modal tak banyak lagi. Boleh ke saya cuba melabur saham dengan RM100?"

Bank biasanya akan minta deposit (ada juga yang tawarkan loan 100% seperti Bank Rakyat). Kadar normal adalah 10% dari harga kereta.

“Saham Genting, Carlsberg mesti untung gila-gila kan?” Eh, dah kenapa pula cakap macam tu? Ingat saham syarikat-syarikat yang patuh syariah tak bagus ke?

Simpan baru melabur

"Aku tak sabar nak mula jual beli saham ni!". Bawak bersabar. Kena ada asas ini dulu

Apa maksud takaful

"Kami ajak anda menderma, bantu anda lindungi diri sendiri dan keluarga, bantu anda disiplin dalam menyimpan

"Jika you risau lif tak sampai, boleh cuba naik tangga. Atau invest tempat yang lebih selamat. Tapi you sendiri kena ingat la, naik tangga memang selamat, tapi lambat sampai & you boleh pancit nanti"

“Takut lah aku nak melabur dalam saham, tu kan game orang kaya je.”

Beza pelaburan saham dengan hartanah

“Untung betullah aku beli rumah daripada pemaju hari tu. Tak perlu keluar modal satu sen pun

Berapa modal untuk melabur saham?

Modal bukan perkara utama untuk melabur saham di Bursa Malaysia, yang utama adalah kita sudah buka akaun saham (CDS)

Bagaimana buat duit dengan hartanah

Sana sini orang sembang kata boleh buat duit dengan hartanah? Macam mana caranya tu?

Buka Akuan CDS

"Semangat sangat nak melabur saham tu, akaun saham dah buka belum bro?"

Ini merupakan 30 alasan popular kenapa Bumiputera kurang terlibat dengan pasaran saham di Bursa Malaysia

“100% pegangan untuk RM1 juta lebih baik atau 51% pegangan untuk RM50 juta lebih baik”?

“Pelaburan patuh syariah biasanya tak untung”, ungkapan yang sering kita dengar. Betul ke?

Hebahan

Topik Mengikut Kategori

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!